شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

فرصتی برای بررسی عملکرد دولت


فرصتی برای بررسی عملکرد دولت
«محمود احمدی نژاد شهردار سابق تهران اکنون رییس جمهور ایران است، رییس جمهور همه ایرانیان، رییس جمهور همه کسانی که به او رای داده اند و همه کسانی که به او رای نداده اند، همه کسانی که او را قبول دارند و همه کسانی که او را قبول ندارند. احمدی نژاد به اعتبار آن که ۱۷ میلیون ایرانی به او رای داده اند، رییس جمهور من و شماست دیگر انتقادها را کنار بگذاریم و به آینده بیندیشیم آینده کشوری که همه در آن زندگی می کنیم و رییس جمهور آن را مردمی انتخاب کرده اند که در همین کشور زندگی می کنند. انتقاد کنیم، اما نه مغرضانه مواخذه کنیم، اما نه غیر منصفانه، سوال کنیم، اما نه با پیش داوری ششمین رییس جمهور ایران را هم مردم انتخاب کرده اند».
آن چه در سطور فوق خواندید، بخشی از مطلبی بود که روز یکشنبه ۵ تیر ماه ۱۳۸۴ در صفحه اول روزنامه مردم سالاری منتشر شده بود. همان روزی که مشخص شده بود دکتر محمود احمدی نژاد در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم پیروز شده و به عنوان جانشین سید محمد خاتمی انتخاب شده است. اما روزنامه مردم سالاری از همان روز اول، موضوع خود را در قبال انتخاب احمدی نژاد به عنوان رییس جمهور اعلام کرد. در همان مطلب نوشتیم: «باید به انتخاب مردم احترام بگذاریم و بدانیم رای مردم به احمدی نژاد رای منفی توده مردم به تمام کاستی هایی بود که دامان آنها را گرفته بود و چپ و راست نمی شناخت. هر بینشی که خود را به این مطالبه مردم نزدیک کند پیروز است و این بار پیروزی با احمدی نژاد بود که مطالبه مردم را به خوبی شناخته بود.»
اکنون دقیقا سه سال و دو ماه- بدون یک روز پایین تر یا بالا تر- از آن روز می گذرد و حالا به سال آخر فعالیت دولت نهم رسیده ایم. سال آخر دولت نهم می تواند سال آخر ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد باشد یا مقدمه ای برای انتخاب دوباره او به عنوان رییس جمهوری اسلا می ایران. پس امسال برای دولت نهم سال سرنوشت سازی است.
مردم به محمود احمدی نژاد رای دادند چون او خود را مردی از جنس مردم معرفی کرده بود و در پی استقرار عدالت در جامعه بود. دوران سازندگی و توسعه سیاسی گذشته بود و احمدی نژاد زمانی ظاهر شد که مشکلا ت اقتصادی و معیشتی مردم به اوج خود رسیده بود. بنابراین طبیعی بود که اکثریت مردم به فردی رای دهند که مهمترین هدف خود را حل مشکلا ت اقتصادی مردم اعلا م کرده بود. اگر در دور اول انتخابات ریاست جمهوری نهم، مهدی کروبی و محمود احمدی نژاد در کنار هاشمی رفسنجانی، بالاترین آرای مردم را از آن خود می کنند به بود این دلیل که همگی بر مساله اقتصاد تاکید کرده بودند.
البته زمانی که احمدی نژاد همراه با هاشمی رفسنجانی به دور دوم انتخابات راه یافت، مهدی کروبی که وعده پرداخت ماهانه ۵۰ هزار تومان به هر ایرانی را مطرح کرده بود مدعی تقلب در انتخابات شد اگر چه هیچ گاه این موضوع اثبات نشد، اما احمدی نژاد به دور دوم رسید و همان گونه که پیش بینی می شد، هاشمی را شکست داد. از ابتدا هم مشخص بود که هر فردی همراه با هاشمی به دور دوم انتخابات راه یابد، شانس بیشتری برای پیروزی دارد. چرا که هاشمی نماد حفظ وضع موجود بود و کاندیداهای دیگری نمادی برای تغییر. احمدی نژاد در این میان شانس بیشتری داشت چرا که بیش از دیگران بر مسایل و مشکلا ت اقتصادی و معیشتی مردم تاکید داشت و این همان موضوعی بود که در سال ۱۳۸۴ بیش از هر موضوع دیگری برای مردم اهمیت داشت.
اکنون که سه سال و دو ماه از آغاز به کار دولت نهم به ریاست جمهوری دکتر محمود احمدی نژاد سپری شده فرصت خوبی است تا اندکی به عقب برگردیم و عملکرد دولت را بررسی کنیم. چرا که سه سال و دو ماه از انتخاب محمود احمدی نژاد به ریاست جمهوری و سه سال از آغاز به کاراو به عنوان ششمین رئیس جمهوری اسلا می ایران سپری شده است و تنها یک سال به پایان کار دولت نهم مانده است. علا وه بر آن در هفته دولت به سر می بریم. هفته ای که در آن به رسم دیرین، دولتمردان به تبیین کامیابی ها و موفقیت های خود در عرصه اجرایی می پردازند و با ارائه آمار و ارقام مختلف به مردم اطمینان می دهند که کشور در حال پیشرفت و در مسیر توسعه است.
آنچه در هفته دولت از سوی دولتمردان بیان می شود، همگی آمار و ارقامی صعودی است که هرایرانی با شنیدن و خواندن آن امیدوارتر می شود. البته در کشور ما رسم بر این نیست که دولتمردان، از ناکامی های خود هم سخن بگویند; همان گونه که رسم نیست مسوولی در صورت ناکامی در نیل به اهداف خود یا در صورت بروز اتفاق یا حادثه ای که نشان از ضعف مدیریت در آن حوزه مشخص باشد از سمت خود استعفا دهد و ضعف و کاستی حوزه تحت مدیریت خود را بپذیرد. کاروان ورزشی ایران با سقوط غیرمنتظره در جدول مدالی المپیک به کشور بازمی گردد، پروازهای هواپیماها با تاخیرهای چند ساعته انجام می شود، نرخ تورم از پلکان صعودی پایین می آید، حوزه نفت و انرژی با وجود موج دلا رهای نفتی در رکود به سر می برد و... اما تغییری در مدیریت ها ایجاد نمی شود. مدیران ما، نه صرفا در این دولت بلکه در دولت های ما، هنوز با اعتراف به اشتباه که هیچ، حتی ذکر ناکامی های خود هم غریبه اند. بنابراین بهترین راه برای نقد عملکرد دولت و دولتمردان این است که به سراغ صاحبنظران و کارشناسان حوزه های مختلف برویم و از آنها در باب عملکرد دولت نهم، پرس وجو کنیم. به ویژه در هفته ای که به نام دولت نام گرفته و در زمانی که سه سال از فعالیت دولت سپری شده و معیارها و ملا ک های بیشتری برای داوری در مورد عملکرد دولت و پیش بینی چشم انداز آخرین سال فعالیت دولت نهم در اختیار ما گرفته است.
البته همان گونه که ذکر شد، آخرین سال دولت نهم، لزوما به معنای آخرین سال فعالیت محمود احمدی نژاد به عنوان رئیس جمهوری اسلا می ایران نیست. ما قصد نداریم درباره آینده احمدی نژاد پیش بینی کنیم. چرا که هدف ما ارزیابی عملکرد دولت نهم و تبیین چشم انداز یک سال پایانی فعالیت این دولت است.
تلاش ما در ویژه نامه هفته دولت آن است که «انتقاد کنیم، اما نه مغرضانه. مواخذه کنیم، اما نه غیرمنصفانه. سوال کنیم، اما نه با پیش داوری» همانگونه که پنجم تیر ماه ۱۳۸۴ زمانی که محمود احمدی نژاد ششمین رئیس جمهوری اسلامی ایران شد در صفحه اول روزنامه مردم سالاری تاکید کرده بودیم.
بنابراین در حوزه های مختلف به سراغ کارشناسان و صاحبنظران رفتیم تا نظرات آنان را درباره عملکرد دولت نهم جویا شویم و آن را در کنار نقدهای نویسندگان روزنامه قرار دهیم و تصویر روشن تری از گذشته وآینده دولت نهم- آنچه که انجام داده و آنچه که انجام نداده است - به دست آوریم.
برای آنکه منصفانه قضاوت کنیم و یک طرفه به محکمه نرویم با مشاوران رسانه ای و مطبوعاتی رئیس جمهور هم گفت وگو کردیم تا پاسخگویی به برخی انتقادات را به آنها واگذار کنیم. البته اعتقاد ما بر این است که بررسی و تبین عملکرد دولت نهم، به گستره ای فراخ تر و وسیع تر از این نیاز دارد. ضمن اینکه به طور معمول، آخرین سال فعالیت دولت ها، مملو از اتفاقات ریز و درشت متعددی است که می تواند در سرنوشت دولت ها و آینده مردم تاثیرگذار باشد. به همین دلیل بررسی کامل کارنامه دولت نهم، تنها زمانی به طور دقیق امکان پذیر است که تمام فرصت لازم برای کار و فعالیت را به دولت داده باشیم و آنگاه به قضاوت بنشینیم . اما آنچه در قالب ویژه نامه هفته دولت پیش روی شماست ، بررسی عملکرد سه ساله دولت در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، ورزشی و ... است تا در کنار تایید کامیابی ها و صحه گذاشتن بر موفقیت های دولت، ضعف ها و ناکامی های دولت را هم بر شماریم تا در یک سال باقی مانده از فعالیت دولت شاهد رفع این مشکلا ت و کاستی ها باشیم. چرا که بر این اعتقادیم که مخالفت با یک دولت، به صرف آنکه به جناح دیگری تعلق دارد، خیانت به آرمان های نظام و مردم و فراهم آوردن زمینه برای تداوم فرصت سوزی هاست; فرصت هایی که می توان از آن برای خدمت رسانی صادقانه به مردم استفاده کرد. هدف این است که از کامیابی ها استقبال کنیم ناکامی ها را جبران کنیم و فرصت خدمت رسانی به مردم را بیشتر دریابیم. چه ما که در عرصه رسانه وظیفه انعکاس مشکلات مردم را بر عهده داریم و چه دولتمردانی که در عرصه اجرایی باید درصدد رفع مشکلا ت مردم باشند.
نویسنده : حمیدرضا شکوهی
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید