جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پروژه قدسی‌سازی


پروژه قدسی‌سازی
۱) زمانی که آقای علی‌محمد بشارتی وزیر کشور بود، سفری به تبریز داشت که بحث‌برانگیز شد. ایشان در یکی از سخنرانی‌هایش در جمع گروهی از مردم پس از بیان گزارشی از عملکرد دوران وزارتش، گفته بود: <من این گزارش را به خداوند عرضه می‌کنم و می‌پرسم خدایا! آیا از عملکرد من راضی هستی؟> و پس از چند لحظه سکوت خطاب به حاضران تاکید کرده بود: <با همه وجود می‌شنوم که می‌گوید بله، راضی هستم>! من در آن ایام دبیر سرویس خبر روزنامه سلا‌م بودم و وقتی خبرنگار روزنامه از تبریز این خبر را ارسال کرد ابتدا تردید کردم تا اینکه نوار سخنرانی به دستمان رسید و مشروح آن در سلا‌م چاپ شد. از آن زمان بیش از یک دهه می‌گذرد.
۲) آقای احمدی‌نژاد رئیس دولت نهم در جمع گروهی از طلا‌ب مشهد تصریح کرده‌اند: <امام زمان دارد جهان را مدیریت می‌کند> و اینکه <ما داریم می‌بینیم دست هدایت آقا امام زمان در همه امور کشور نمایان است> و خصوصا اینکه به زعم ایشان این مدیریت حتی در جزئیات و رویدادهای جاری نیز مستقیما سرایت دارد: <قضیه دانشگاه کلمبیا مگر چیزی جز مدیریت امام زمان بود؟> و در توضیح ماجرا اینگونه نقل می‌کنند که: <مرحله اول در فرودگاه به ما گفتند نرو، قرار است هواپیما را مصادره کنند، در مرحله دوم در دانشگاه کلمبیا استقبال سرد بود و انتظار داشتند ما کنار بکشیم و برویم و در مرحله سوم هم همان توهین‌ها بود که می‌خواستند من تعادل عصبی خودم را از دست بدهم و همان جا بروم ولی من خندیدم و سخنرانی کردم... این چیزی جز مدیریت آقا امام زمان است؟> اگر یک دهه پیش وزیر کشور وقت ادعا می‌کرد نظر خداوند را نسبت به عملکردش با نوعی الهام دریافت می‌کند، امروز رئیس‌جمهور به مردم چنین القا می‌کند که اعمال و رفتارش به نوعی تحت مدیریت امام زمان قرار دارد.
۳) مقام معظم رهبری به عنوان بالا‌ترین مقام رسمی نظام طی ماه‌های گذشته در چند مناسبت نسبت به رواج خرافات و برداشت‌ها و آموزه‌های انحرافی از دین در کشور هشدار دادند و احتمالا‌ در همین راستا هم بوده است که طی این مدت نیروهای امنیتی و مقامات قضایی با تعدادی از کسانی که ادعای ارتباط با امام زمان(عج) را داشتند و از این طریق به جلب نیروهای ساده‌لوح و سوءاستفاده از آنان می‌پرداختند، برخورد کردند که اخبار آن از طریق رسانه‌ها به اطلا‌ع مردم رسید. اما یکی از پروژه‌هایی که رئیس دولت نهم به فاصله کوتاهی از به قدرت رسیدن، آن را کلید زد، پروژه قدسی‌سازی دولت و به طور مشخص قدسی‌سازی خودش بوده است و در همین راستا هم هست که به روشنی و صراحت بین خود و امام زمان(عج) پیوندی از آنگونه که ذکر شد تصویر می‌کند تا هاله‌ای از قداست بر عملکرد خود و دولتش ایجاد کند و بدین ترتیب از این ابزار به عنوان یک ابزار انحصاری در خدمت قدرت رسمی استفاده نماید. شگرد اصلی رئیس دولت نهم تاکنون تلا‌ش در جهت عامی‌سازی روندها و رویه‌ها در حوزه سیاسی و اجتماعی بوده است به‌طوری که سطح گسترده‌ای از عامه مردم را به سوی خود جلب کند (صرف‌نظر از اینکه تا چه حد موفق بوده باشد) و امروز با صراحت بیشتری در جهت قدسی‌سازی عملکرد خود و دولتش پیش می‌رود تا از یک طرف خطاها و اشتباه‌ها تحت‌الشعاع باورها و اعتقادهای مذهبی مردم قرار گیرد و از طرف دیگر در جهت پیشبرد اهداف مورد نظر به کار گرفته شوند.نکته این است که اگرحکومت‌ها بتوانند به ماهیت خود، عوامل و عملکردشان قداست مذهبی هم ببخشند، آن وقت پیاده نظام‌های چنین حکومتی بر اثر تکلیف شرعی ممکن است با نیت قرب الهی به هر کاری دست بزنند، حتی اگر از نظر کمیت در اقلیت باشند.
۴) آقای احمدی‌نژاد گفته است باید به فکر مدیریت جهان باشیم و در همین سخنرانی اخیر هم تصریح کرده است: <در ظاهر همه فکر می‌کنند که آمریکا برای چپاول عراق به این کشور حمله کرد ولی این‌طور نیست، آنها تحلیل داشتند. آنها مطلع شده بودند که قرار است در این منطقه اتفاق‌هایی بیفتد. آنها فهمیدند که دست الهی قرار است از این منطقه بیرون بیاید.> معمولا‌ دولت‌هایی که برای خودشان رسالت‌های جهانی یا قلمرو جهانی تعریف می‌کنند، هم خود و هم دیگران را دچار مشکل می‌کنند. یکی از نمونه‌های جاری آن ایالا‌ت متحده است که پس از پایان جنگ سرد و تلا‌ش برای استقرار نظم نوین جهانی و خصوصا روی کار آمدن نومحافظه‌کاران، رسالت‌هایی مثل گسترش دموکراسی در جهان یا جنگ با تروریسم را در هر نقطه از کره زمین برای خود تعریف کرده است که روزبه‌روز هزینه‌های بیشتری هم خود می‌پردازد و هم به دیگران تحمیل می‌کند و دقیقا از همین مقطع می‌توان گفت ایالا‌ت متحده دوران افول خود را آغاز کرده است.
۵) آقای احمدی‌نژاد به نظر می‌رسد هیچ تمایلی به برقرار کردن ارتباط دوسویه با نخبگان سیاسی و اجتماعی از هر دو جناح از خود نشان نمی‌دهد، سهل است که با رفتارهای خودمحورانه و غیرمنعطفکه از خود صادر می‌کند، عناصر اصولگرا را هم به واکنش می‌اندازد. (پس از انعکاس سخنرانی احمدی‌نژاد درباره امام زمان(عج)، مخبر فراکسیون حزب‌الله مجلس در واکنشی اعلا‌م کرد: <مطمئنا اگر در آن جلسه روحانیون بلندپایه حضور داشتند این اظهارات را بی‌پاسخ نمی‌گذاشتند.)> پس به راستی تکیه‌گاه رئیس دولت و حلقه کوچک یاران نزدیک او کجا است؟ اگر تکیه‌گاه او صرفا اعتماد به نفس خودش باشد که دوامی نخواهد داشت و بسیار زودتر از آنچه خود تصور می‌کند مانند یک موج می‌گذرد؛ هرچند این موج هزینه‌هایی به کشور و ملت تحمیل می‌کند اما اگر این حلقه، مثلا‌ بر هسته‌ای نظامی و امنیتی با مدیریتی حساب‌شده تکیه داشته باشد، وضعیت پیچیده‌تر می‌شود.
حمید کاویانی
منبع : روزنامه اعتماد ملی