شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

پس از بوش


پس از بوش
جورج بوش، رئیس‌جمهور آمریکا در حالی چند ماه از دوران زمامداری‌اش باقی مانده است که وی لقب بدترین رئیس‌جمهور آمریکا را یدک می‌کشد. بوش که به شدت از اقدامات دوران ریاست‌جمهوری خود دفاع می‌کند به طور علنی از جان مک‌کین جنگ طلب در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۰۸ این کشور حمایت کرده است.
حال این سوال مطرح است که با رفتن بوش آمریکا دستخوش چه تغییراتی خواهد بود؟ آیا کاخ سفید سیاست‌هایش را به طور کامل تغییر می‌دهد یا نظاره‌گرهمان سیاست‌ها با اندکی تغییر خواهیم بود. کاندیداهای ریاست‌ جمهوری آمریکا به تببین دیدگاه‌های خود در مورد سیاست خارجی این کشور پرداخته‌اند. جالب‌ترین این مباحث وقتی است که نامزد‌های دموکرات‌ها در رقابت‌های انتخاباتی‌شان می‌گویند از اول با جنگ عراق مخالف بوده‌اند و اگر رئیس‌جمهور شوند نیروهای آمریکایی را از عراق خارج می‌کنند و در جنگ با تروریسم بر روی القاعده متمرکز خواهند شد.
از طرف دیگر کاندیدای جمهوری‌خواه تاکید دارد خروج از عراق ممکن است در خاورمیانه فاجعه‌آفرین باشد و برای جلوگیری از این فاجعه ارتش باید صد سال در عراق بماند و اوباما را به دادن امید واهی به مردم متهم می‌کند.
زمانی که به سیاست‌ خارجی واشنگتن می‌رسیم واقعا دو آمریکای متفاوت را می‌بینیم. این تضاد‌ها در بیشترین مورد مربوط به جنگ عراق است اما شامل موارد دیگر هم می‌شود.
آیا آمریکا باید جنگ با تروریسم را در کانون توجه سیاست خارجی خود قرار بدهد یا این موضوع را به عنوان یکی از هزاران موضوع مهم در عرصه سیاست خارجی خود به حساب آورد؟ آیا باید با دشمنان آمریکا گفتگو کرد یا اجازه داده شود تا این دشمنان راه خود را در پیش بگیرند؟
در دوره رقابت‌های انتخاباتی بوش اعلام کرده بود یک سیاست خارجی نرم را اتخاذ می‌کند که نشان دهنده ویژگی‌های آمریکا باشد اما موضع او پس از حوادث ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ تغییر کرد. این تراژدی همه نیروها را بسیج کرد تا القاعده را ریشه‌کن کنند اما سیاست‌های بوش تغییر کرد و تبدیل به چیزی شد که رئیس‌جمهور آمریکا را به منفورترین چهره نزد افکار عمومی جهانیان تبدیل کرده است.
انتخاب رئیس‌جمهوری جدید در آمریکا می‌تواند فرصتی باشد تا این کشور روی خطوط سیاست خارجی مشخصی گام بردارد. هر دو دیدگاه ممکن است یک گزینه روشن را ارائه کنند اما در عمل کار به این راحتی‌ها نیست.
رئیس‌جمهور دموکرات با فشار زیادی برای خارج کردن نیروها از عراق روبرو خواهد بود و خروج نیروها نتایج چندان مثبتی در پیش نخواهد داشت و ممکن است همان اتفاقی برای اوباما بیفتد که برای جیمی کارتر، رئیس‌جمهور سابق آمریکا در مورد ایران افتاد و باعث شد بقیه دوران ریاست‌جمهوری‌اش خراب شود و تا یک دهه دیگر دموکرات‌ها رای نیاورند.
از طرف دیگر مک‌کین به طور جدی مورد آزمایش قرار می‌گیرد. وی یکی از منتقدان‌ جدی سیاست‌های بوش در مورد جنگ علیه عراق و به ویژه زندان گوانتانامو بود اما اکنون به عنوان نامزد جمهوری خواه باید تمایلات جنگ‌طلبانه حزب را نیز پاسخگو باشد. از طرف دیگر اگر رویکرد جنگ با طالبان وی موفق نباشد نتیجه آن در آینده نزدیک یک کنگره‌ با اکثریت نمایندگان دموکرات خواهد بود.
منبع: اکونومیست‌
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید