جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پاکستان بعداز مشرف


پاکستان بعداز مشرف
بعداز اینکه استعفای مشرف از سوی رئیس پارلمان تائید شد مطابق قانون رئیس مجلس سنا بعنوان رئیس جمهور موقت سوگند خواهد خورد بعداز آن در مدت یک ماه برای رئیس جمهور انتخابات برگزار میشود و تصمیم اصلی را دراین زمینه اقای زرداری و نواز شریف خواهند گرفت از سوی نواز شریف اسم دو نفر مطرح شده است یکی سردار عطاالله منگل از رهبران بلوچها و دیگری محمود خان اچکزئی از رهبران پشتونهای ایالت بلوچستان میباشد.
مشرف قبل از استعفا شرایطی را اعلام نموده است که در مقابل آن حاضر به استعفا شده است بعنوان مثال شاید گفته است که نباید محاکمه شود در پاکستان زندگی خواهد کرد و حقوق بازنشستگی رئیس جمهور و فرماندهی ارتش به وی داده خواهد شد گذشته از این مشرف خواستار تامین شدن امنیت وی از سوی ارتش میباشد اکنون مشرف در حومه اسلام اباد برای خودش منزلی را احداث نموده است زمینهای این منطقه از سوی دولت به کسانی واگذار شده بود که کشاورز هستند و باید دراین زمینها مرغداری احداث میکردند مشرف و شوکت عزیز نخست وزیر سابق خود را مرغدار و کشاورز معرفی نموده این زمینها را تصاحب نموده بودند درحالیکه مشرف ژنرال ارتش و رئیس جمهور بود و شوکت عزیز نخست وزیر بود این امر نیز نقض قانون محسوب میشود و چوهدری افتخار رئیس دیوان عالی ،پرونده تصاحب زمینهای دولتی را علیه مشرف بازنموده است مشرف اکنون گفته است که دراین خانه سکونت خواهد کرد و باید ارتش امنیت وی را تامین کند و قضیه امنیت مشرف نیز برای ارتش و پلیس پاکستان کار مشکلی میباشد. استعفای مشرف درقدم اول تاثیرمثبتی براقتصاد کشور داشت و ارزش پول پاکستان درمقابل دلار افزایش یافت.
مردم اکنون راضی هستند و دولت جدید نمیتواند بهانه حضور مشرف را درکارهای دولت مطرح کند کسانیکه خواستار ترور و یا محاکمه مشرف بودند شاید هنوز بر مواضع خود تاکید داشته باشند ولی احزاب سیاسی خود را پیروز عرصه مبارزات سیاسی کشور میدانند به هر صورت پاکستان با مسائل و مشکلات مختلفی روبرو میباشد اخیرا قدرت اصلی در دست مشرف نبود چون از فرماندهی ارتش کنار زده شده بود و ژنرال کیانی فرمانده ارتش بود و سیاستهای خارجی و داخلی از سوی ارتش تدوین میشد و اکنون نیز ادامه خواهد یافت فکر نمیکنم با تغییر چهره ها و روش مشرف این مشکلات حل خواهدشد و دولت جدید با چالشهایی در عرصه امنیت و اقتصاد روبرو خواهد بود .
استعفای پرویز مشرف رئیس جمهوری پاکستان درصدر اخبار رسانه های جهان قرار داشت . هرچند در داخل پاکستان واکنشهای مختلفی به این استعفا صورت گرفت اما وزارت امورخارجه امریکا با انتشار بیانیه ای بر ادامه همکاری با پاکستان پس از مشرف تاکید کرد. با این حال برآیند واکنشهای منطقه ای و بین المللی به استعفای پرویز مشرف تاکید برحفظ ثبات و آرامش در پاکستان و الزام همه جناحها و گروهها به رعایت قانون اساسی است . هرچند رئیس مجلس سنای پاکستان به عنوان کفیل ریاست جمهوری سوگند یاد کرد اما آنچه محافل سیاسی منطقه ای و بین المللی را نگران تحولات پاکستان کرده است پیامدهای رقابت احزاب ائتلافی برای کسب بیشترین امتیاز از کناره گیری مشرف است که ممکن است منجر به بروز ناآرامی در پاکستان شود. زیرا دو حزب ائتلافی مردم و مسلم لیگ نواز در مخالفت با مشرف و به شکل تاکتیکی با یکدیگر ائتلاف کرده اند و اکنون که این عامل مشترک از میان رفته است رقابت آنها برای انتخاب رئیس جمهوری آینده پاکستان ائتلافشان را شکننده کرده است . اعلام موضع بیلاوال بوتو فرزند بی نظیر بوتو رهبر فقید حزب مردم و رهبر فعلی این حزب مبنی بر اینکه رئیس جمهوری آینده پاکستان باید از این حزب باشد سر آغاز اختلاف میان حزب مردم و شریک ائتلافیش محسوب می شود .ز یرا از دیدگاه حزب مسلم لیگ نواز به دلیل انتخاب نخست وزیر از حزب مردم رئیس جمهور باید از حزب مسلم لیگ نواز انتخاب شود . باتوجه به اینکه تحلیل گران برنده واقعی تحولات سیاسی پاکستان و کناره گیری مشرف را ، نواز شریف نخست وزیر اسبق پاکستان می دانند که ۹ سال پیش با کودتای بدون خونریزی پرویز مشرف از قدرت برکنار شد و همکاری آصف علی زرداری معاون حزب مردم با نواز شریف برضد مشرف نیز اختلافاتی را در درون این حزب ایجاد کرده است ، از دیدگاه رهبران حزب مردم ، واگذاری پست ریاست جمهوری آینده به حزب مسلم لیگ نواز می تواند موفقیت وی را درعرصه سیاسی پاکستان تکمیل کند و این وضعیت را حزب مردم به هیچ عنوان به نفع خود نمی داند . زیرا این حزب و مسلم لیگ نواز رقبای سنتی هستند که در بسیاری مسایل با هم اختلاف نظر دارند و تنها نقطه اشتراک آنها مخالفت با مشرف بود که اکنون رقابت برای کسب بیشترین امتیاز و تثبیت موقعیت خود در صحنه سیاسی پاکستان جای رفاقت دو حزب را گرفته است .بخصوص انکه نواز شریف بر بازگشت قضات برکنار شده دیوان عالی تاکید دارد که رهبران حزب مردم به نظر می رسد ارزیابی روشنی از پیامدهای بازگشت انان بر عرصه سیاسی پاکستان و حزب مردم ندارند. به همین دلیل محافل بین المللی و منطقه ای بر لزوم تثبیت آرامش و ثبات سیاسی و امنیتی در پاکستان تا انتخاب رئیس جمهوری آینده این کشور تاکید می کنند.
ترجمه و تحلیل : سلیمان توده زارع
منبع : مطبوعات پاکستان