یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ماجراجویی جدید آمریکا در عراق


ماجراجویی جدید آمریکا در عراق
اینک که آمریکایی ها پس از قریب به چهار سال ونیم از اشغال عراق به هیچ یک از اهداف خود در این کشور نرسیده اند و گرداب تحولات سیاسی و امنیتی عراق ارابه سیاسی و جنگی آنها را روانه باتلاق نموده است برای برون رفت از این وضعیت دشوار طرح تجزیه عراق را در دستور کار خود قرار داده اند. براساس این مطرح که در مجلس سنای این کشور طرح شد و با ۷۵رای موافق در مقابل ۲۳ رای مخالف از مجلس ۱۰۰ نفره سنا به تصویب رسید کشور عراق در چهارچوب مرزهای عقیدتی و طایفه ای به سه منطقه خودمختار کردنشین در شمال، سنی نشین در مرکز و غرب و شیعه نشین در جنوب تقسیم می شود. آمریکایی ها هدف از ارائه و تصویب این طرح را، حل مسائل سیاسی و امنیتی عراق و بازگشت سربازان آمریکایی به کشورشان بیان کرده اند. غافل از اینکه این طرح، یک طرح استعماری و خطرناک برای عراق، منطقه و ثبات و امنیت بین المللی است و اجرای آن منطقه را برای مدت زمان زیادی به جهنم درگیری های خونین تبدیل می کند.
۱) طرح ماجراجویانه تجزیه عراق، به ظاهر از سوی «جوزف بایدین»، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، سناتور دمکرات و کاندیدای این جناح سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال آینده طرح شده است. برخی از آگاهان سیاسی بر این عقیده اند در شرایطی که اکثریت مردم آمریکا خواهان خروج نیروهای آمریکایی از عراق هستند، اقدام سنای آمریکا در ارائه این طرح، حرکتی سیاسی داخلی و برای جذب آرای بیشتر مردم در انتخابات آینده ریاست جمهوری است و آنها می خواهند وانمود کنند که صرفا منتقد سیاست های دولت نومحافظه کار نیستند بلکه برای خروج سربازان آمریکایی که خواست عمومی مردم آمریکاست نیز دارای طرح و برنامه هستند. اما مشارکت فعال سناتورهای جمهوریخواه و از جمله رای مثبت ۲۶ نماینده این جریان سیاسی در مجلس سنا به نشانی از توافق و هماهنگی کامل دو جریان سیاسی حاکم بر آمریکا برای موضوعات بین المللی و از جمله بحران عراق است. فلذا این طرح، نه تنها ابتکاری برای خروج سربازان آمریکایی از عراق نیست بلکه توطئه ای برای تداوم حضور فیزیکی و نفوذ سیاسی و امنیتی درازمدت آمریکا در عراق است.
۲) برخلاف آنچه که سناتورهای آمریکا مدعی آن هستند این طرح، منجر به آرامش سیاسی و ثبات اجتماعی در عراق نخواهد شد بلکه طرح منشأ و عامل تشدید معضلات سیاسی، امنیتی و اجتماعی در این کشور اشغالزده خواهد شد. نفس اینگونه طرح ها از سوی اشغالگران مقاومت های گروه های زیاده خواه را در مقابل دولت مرکزی بیشتر می کند و ابتکارات امنیتی و سیاسی دولت نوری مالکی برای ایجاد ثبات و امنیت را مخدوش می نماید. فلذا هدف آنی این طرح تضعیف دولت قانونی و مردمی نوری مالکی و ایجاد بن بست در فرایند سیاسی این کشور است.
۳) برخلاف دیدگاه آمریکایی ها، مشکلات امروز جامعه عراق، قومی و مذهبی نیست که براساس آن عراق به چند منطقه قومی و عقیدتی تبدیل شود. مردمان این کشور متشکل از قومیت ها، مذاهب، طوایف و نژادهای مختلف صدها سال است که بدون هیچ مشکلی با هم زندگی می کنند و حتی طی ۴۰-۳۰ سال گذشته که حاکمان مستبد و دیکتاتور بعث بر عراق حاکم بودند و نسبت به برخی از مذاهب و اقوام سیاست تبعیض را ترویج نمودند اما باز مردم همه فرق و مذاهب با هم مشکلی نداشتند. آنچه سبب ناامنی و بی ثباتی عراق شده حضور اشغالگران و «سیاست های تفرقه بینداز» آنها و نیز دخالت برخی از متحدین منطقه ای آنها در اعزام نیروهای تروریست به عراق برای متوقف کردن روند سیاسی این کشور است نه وجود تفاوت های قومی و عقیدتی.
۴) در قانون اساسی عراق، طرح فدرالیزم این کشور مورد تایید قرار گرفته و پیش از ۷۸ درصد مردم این کشور به آن رای مثبت داده اند. اما طرح های سیاسی که خارج از اراده مردم عراق و به دور از مرزهای جغرافیایی این کشور برای آینده سیاسی عراق تهیه می شود چیزی فراتر از خواست مردم عراق است و اهدافی پلید را دنبال می کنند. تصویب طرح تجزیه عراق در مجلس سنای آمریکا مغایر با اصول، معیارها و تمام معاهدات بین المللی و اقدامی کاملا مداخله جویانه در امور داخلی عراق قلمداد می شود. این طرح، اهانتی بزرگ به اراده ملی، حاکمیت دولت و پارلمان این کشور است و استقلال یک کشور مستقل را نقض می کند. مطابق قانون اساسی عراق، امروز نهادهای حکومتی برآمده از آرای مردم شکل گرفته و آنها صاحبان اصلی حاکمیت در عراق هستند. لذا طرح آمریکایی ها برای تجزیه عراق، حرکتی استعماری، فاجعه آمیز و نادیده گرفتن اراده ملی مردم عراق و برخلاف شعارهای پرطمطراق حقوق بشر غربی است.
۵) طرح تجزیه عراق که از سوی سناتورهای آمریکایی تصویب شده را نباید فقط مربوط به عراق داشت بلکه این طرحی است که در چارچوب سیاست های خاورمیانه ای آمریکا بایستی به آن نگاه شود. سوریه، ترکیه، عربستان، مصر، ایران، لبنان و... از جمله کشورهایی هستند که با توجه به اینکه دارای قومیت ها، مذاهب، زبان و... متعدد می باشند هدف طرح های تجزیه طلبانه آمریکا قرار دارند. آمریکا دستیابی به منافع زودبازده و درازمدت خود را در تجزیه کشورهای منطقه و واقعگرایی قومیت ها و همبستگی های آنها می داند. این تجربه ای است که آمریکایی ها از تجزیه یوگسلاوی سابق بدست آورده اند و در شوروی سابق و بعد در فلسطین با ایجاد دو حاکمیت درغزه و کرانه باختری اجرا کردند و امروز در عراق و فردا در سایر کشورها دنبال می کنند. بخشی از اهداف این طرح ها که به شدت از سوی لابی صهیونیزم حمایت می شود زمینه سازی برای خارج کردن رژیم صهیونیستی از بن بست استراتژیک موجود است. آنها براین تصورند که با تجزیه کشورها براساس تفاوت های مذهبی، زبانی، قومی و نژادی می توانند زمینه های عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی را با بخش های جدیدی از آنها مثلا مارونی ها در لبنان، کردها درعراق و... فراهم کنند. لذا این نوع طرح ها که دارای ماهیتی صهیونیستی است هدف آنها متلاشی کردن کشورهای اسلامی و ایجاد زمینه های لازم برای هژمونی سیاسی، فرهنگی، امنیتی و اقتصادی صهیونیست ها در منطقه است.
علی امینی
صبح صادق
منبع : سایت بصیرت


همچنین مشاهده کنید