یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

لبنان همچنان صحنه منازعات داخلی


لبنان همچنان صحنه منازعات داخلی
سالگرد جنگ داخلی لبنان در این كشور برگزار شد؛ مناقشه ای كه سه دهه گذشته در این كشور آغاز شده و خشونت های فرقه ای و اختلافات سیاسی حال حاضر در این كشور، یادآور این مناقشه است.
در ۱۳ آوریل سال ۱۹۷۵ افراد مسلح مسیحی یك اتوبوس حامل فلسطینی ها را هدف قرار دادند كه باعث به وجود آمدن یك جنگ داخلی شد. این جنگ ۱۵ سال به طول انجامید و طی آن ۱۵۰ هزار تن كشته شدند و ۲۵ میلیارد دلار خسارت به لبنان وارد شد.
در سالگرد این جنگ، این اتوبوس فرسوده سوراخ شده توسط گلوله های افراد مسلح مسیحی، در نقطه مرزی كه مناطق مسیحیان را از مناطق مسلمان نشین بیروت در زمان جنگ جدا كرده بود، به نمایش گذاشته می شود.
«ابراهیم عید» هماهنگ كننده جامعه مدنی لبنان اعلام كرد: این اتوبوس نمادی از این روز (شروع جنگ داخلی در لبنان) است. خشونت های فرقه ای در لبنان علنی و آشكار بوده است و به نظر می رسد اوضاع به ویژه در ماه ژانویه و زمانی كه ۹ تن طی خشونت های فرقه ای میان دولت و حامیان مخالف كشته شدند، خطرناك بوده است.
بی ثباتی حال حاضر در لبنان در سال ۲۰۰۵ و زمانی كه رفیق حریری، نخست وزیر اسبق این كشور در بیروت ترور شد، آغاز گردید. از آن به بعد چندین بمب برای هدف قرار دادن سیاستمداران، روزنامه نگاران و مراكز تجاری این كشور در لبنان منفجر شد.
این در حالی است كه تنش ها در لبنان، دولتی با شكاف زیاد به وجود آورده است. احزاب مخالف به رهبری حزب الله لبنان از اول دسامبر در مقابل دفتر فواد سنیوره نخست وزیر این كشور چادر زده اند تا وی را مجبور به استعفا كنند. نبیه بری رییس پارلمان لبنان و یك هم پیمان حزب الله از تشكیل جلسات پارلمان لبنان امتناع كرده است. وی و امیل لحود، رییس جمهوری لبنان از به رسمیت شناختن كابینه لبنان امتناع كرده اند. در همین حال، بحث بررسی موضوع ترور رفیق حریری دیگر موضوعی است كه در دولت لبنان اختلاف به وجود آورده است.
شورای امنیت سازمان ملل مجوز تشكیل دادگاه ویژه محاكمه عاملان ترور رفیق حریری را صادر كرده است، اما احزاب مخالف از حمایت از این طرح امتناع كرده اند. در پاسخ، دولت لبنان ازشورای امنیت سازمان ملل درخواست كرده است كه این دادگاه را تحمیل كند؛ درخواستی كه نیویورك اعلام كرده در حال بررسی آن است. تحلیلگران هشدار داده اند كه بحران سیاسی فعلی در لبنان ممكن است باعث شود كه در دولت این كشور دو رقیب درگیر با یكدیگر ایجاد شود كه این امر موضوع دو سال پایانی جنگ داخلی لبنان بوده است.
هم دولت و هم احزاب مخالف در لبنان، به شدت بر مواضع خود تاكید دارند. دولت لبنان به شدت از طرف آمریكا و هم پیمانانش حمایت می شود. با این حال هیچ یك از احزاب مهم در لبنان به زمان سابق كه در آن زمان استفاده از موضوعاتی چون ربودن افراد، حملات انفجاری و خمپاره ای و ترور برای تسلط بر رقیب خود مرسوم بود، بازنگشته اند.
سیدحسن نصرالله رهبرحزب الله، در اظهارات هفته گذشته اش هشدار داد كه راه حل های سیاسی برای پایان دادن به بحران لبنان دربن بست قرار دارد. وی همچنین اضافه كرد: از خشونت برای پایان این بحران استفاده نخواهیم كرد. سیدحسن نصرالله گفت: ما جنگ داخلی نمی خواهیم. هیچ فرد یا گروهی قصد ندارد به خاطر اختلافات سیاسی كشورش را نابود كند. جوزف ابوخلیل معاون رهبر سابق فالانژها گفت: هیچ كس خواهان شروع جنگ داخلی در لبنان نیست و علاقه ای به شروع جنگ داخلی در لبنان ندارد.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید