جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


چه کسی از قاتل نامریی استقبال می کند؟


چه کسی از قاتل نامریی استقبال می کند؟
حتما شما تیزرهای مربوط به مصرف بهینه در تلویزیون را دیده اید. آقا پژمان با آن ریخت مدرنش و خرید مرگبارش، آقا پژمان یک بخاری بدون دودکش و بدون کلاهک ایمنی و...، از همان بخاری ها که مرتب در تلویزیون تبلیغ می کنند برای خواهر تازه ازدواج کرده اش می خرد و پایان قصه را هم که دیده اید!
قاتل نامریی و قاتل خاموش، نام هایی است که رسانه ها به مرگ در پی گازگرفتگی با منوکسید کربن داده اند و روزی نیست که از این دست خبرها در روزنامه ها چاپ نشود. بی تردید شدت سرمای زودرس هم دولت و هم مردم را غافلگیر کرد و سبب شد تا بسیاری از خانواده ها وسایل گرمازای خود را روشن کنند و در نتیجه قاتل ساکت و نامرئی شب های زمستانی هم از خواب بیدار شده تا جان تعدادی از همشهریان و هموطنان ما را بگیرد.
به همین سادگی گاه یک سهل انگاری در عین ناباوری جان می ستاند و بازماندگان را به حیرت وامی دارد. بنا به اظهارات کارشناسان به جز موارد انگشت شمار، در بیشتر این گونه حوادث عامل اصلی غفلت و سهل انگاری خود قربانیان است. بنابراین هشدارها باید تکرار شوند تا شاید کمی از این غفلت ها و ساده انگاری ها کاسته شود.نکته شایسته یادآوری این که به دلیل سرمای زودهنگام و بی موعدی که بیشتر نقاط کشور را فرا گرفت تمام شهروندان تصور می کنند برای استفاده چند روزه از وسایل گرمازا نیازی به دقت و حساسیت در نصب وسایل گرمازا از جمله دودکش نیست. در حالی که یک سهل انگاری کوچک می تواند سرنوشت تمام اعضای خانواده به خواب رفته را به جهان آخرت موکول کند.نکته دیگر جایز اهمیت این که به دلیل زودگذر بودن سردی هوا در این روزها عده ای از مردم بزرگترین اشتباه را مرتکب شده و از اجاق خوراک پزی و یا وسایل گرمازای بدون دودکش برای گرم کردن خانه و یا مغازه خود استفاده می کنند. همچنان که در سال های گذشته نیز شاهد بودیم بیشترین قربانیان گازگرفتگی از شمار کسانی بودند که از وسایل گرمازای غیراستاندارد استفاده می کردند.نکات ایمنی که همگان آن ها را به دسترسی می دانند و از آن ها آگاهند ولی کمتر بدان عمل می کنند عبارتند از:
۱) قبل از هر اقدامی ابتدا مسیر دودکش بخاری را در جداره دیوار ساختمان خود دقیقا کنترل کرده و از باز بودن آن اطمینان حاصل کنید.
۲) گاه جان شما در گرو یک کلاهک مناسب است، اگر خروجی دودکش ساختمان فاقد کلاهک مناسبی است در نخستین اقدام نسبت به تهیه و نصب آن اقدام کنید زیرا با اولین باد نسبتا تندی که از مسیر دودکش به داخل بخاری یا وسیله گرمازا هدایت شود وسیله خاموش شده و حوادث تلخی درپی خواهد داشت.
۳) استفاده از بست فلزی استاندارد برای شیلنگ گاز خروجی ضروری است بنابراین از مفتول سیمی و یا هر وسیله دیگری برای بستن شیلنگ گاز خودداری کنید زیرا مفتول سیمی با فشار بیشتر شیلنگ را سوراخ کرده و سبب انتشار گاز در محیط می شود.
۴) وسیله گرمازای خود را قبل از استفاده آزمایش کنید. به این معنا که اگر سال قبل نیز از آن استفاده می کرده اید تصور نکنید که سالم است زیرا ممکن است بر اثر نفوذ آب و یا هر اتفاق دیگری دچار نقص فنی شده و خطرآفرین باشد.
۵) لوله بخاری مورد استفاده را به دقت بررسی کرده و از سالم بودن آن اطمینان پیدا کنید زیرا ممکن است بر اثر زنگ زدگی (به دلیل شست وشودر سال قبل) بخشی از لوله سوراخ شده و گاز مونواکسید در فضای خانه منتشر شود. از سوی دیگر اتصال لوله به زانویی و لوله بعدی یا دودکش ساختمان را به نحوی انتخاب کنید که در خلاف جهت حرکت گاز لوله ها به داخل هم بروند، به بیان ساده تر این که لوله اولی داخل لوله بعدی قرار بگیرد نه این که لوله دومی داخل لوله اولی برود زیرا در این حالت گاز منواکسید کربن به راحتی از اطراف لوله به بیرون هدایت می شود ولی درحالت اول تمام گاز خروجی داخل لوله بعدی خواهد شد.
۶) به یاد داشته باشید که هیچگاه برای انشعاب گرفتن از لوله اصلی از شیلنگ استفاده نکنید. قطعا شما نیز معتقدید که هر هزینه ای از هزینه جان باختن کمتر است بنابراین سهل انگاری را کنار بگذارید و جان خود و خانواده را به خطر نیندازید.
۷) به دلیل این که معمولا با پایان یافتن زمستان وسایل گرمازا به انباری منتقل می شوند احتمال دارد در قسمت زیرین بخاری لوازمی قرار داده باشید و یا این که به طور اتفاقی مثلا تکه پارچه و یا لباس زمستانه ای که همراه بخاری جمع شده داخل آن قرار بگیرد لازم است دقیقا مورد بررسی قرار گیرد زیرا اولا احتمال آتش سوزی وجود دارد و ثانیا به دلیل انسداد مسیر هوا و کمبود اکسیژن لازم اشتغال به صورت ناقص انجام بگیرد که این نوع گاز خروجی به مراتب خطرناک تر از حالت طبیعی آن است.
مهری موسی وند
منبع : روزنامه جوان