جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جنگ ۵ هزار میلیارد دلاری


جنگ ۵ هزار میلیارد دلاری
ژوزف استیگلیتز، عضو ارشد بانک جهانی و صندوق بین المللی پول و از برندگان جایزه نوبل اقتصادی طی مقاله ای که در روزنامه وال استریت ژورنال به چاپ رساند، بار مالی سنگین جنگ ۵ هزار دلاری در عراق توسط بوش را بر دوش مالیات دهندگان آمریکایی، این گونه توصیف کرد: هزینه های جانبی جنگ چون هزینه درمان مجروحان جنگی، بهره وامهای اخذ شده برای تأمین هزینه های جنگ و مهمات جنگی استفاده شده در جنگ عراق و افغانستان ۷ هزار میلیارد دلار است.
این اعداد و ارقام صرفاً هزینه های صورت گرفته توسط واشنگتن برای ادامه جنگ در عراق و افغانستان را در بر می گیرد، در حالی که سایر کشورهای حاضر در ائتلاف تحت رهبری آمریکا نیز با بار مالی تنها ۶ میلیارد دلاری این دو جنگ را بر دوش کشیده اند.
علاوه بر آن جدی ترین چالشی که بعد از هزینه سرسام آور آمریکا و متحدانش را هدف قرار داده است، مشکلاتی است که از بابت سربازان آسیب دیده برای این کشورها بویژه آمریکا پیش آمده است. به طوری که هزینه های ناشی از رسیدگی به مجروحان و معلولان جنگی ارتش آمریکا طی سالها و دهه های آتی را صدها میلیارد دلار برآورد کرده است.جوزف استیگلیتز در ادامه می نویسد: به همراه «لیندا بلایم» از استادان اقتصاد دانشگاه هاروارد به طور مشترک کتابی با عنوان جنگ ۵ هزار میلیارد دلاری، «هزینه های منازعه عراق» نوشته اند که در سال ۲۰۰۵ متوجه شدند که برآورد رسمی دفتر بودجه کنگره آمریکا برای هزینه جنگ را بسیار اندک و برای انحراف افکار عمومی آمریکا فقط ۵۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است. این رقم از نظر ما دو نفر آن قدر کم و اندک بود که آن را نپذیرفتیم و خود تصمیم به تحقیق گرفتیم. نتیجه تحقیقات ما در ژانویه ۲۰۰۶ هزینه جنگ را نزدیک به ۵ هزار و در پایان سال ۲۰۰۷ بیش از ۵ هزار میلیارد دلار نشان داد که در مجموع با رقم جنگ افغانستان به ۷ هزار میلیارد دلار افزایش می یابد.
ماه آینده یعنی آوریل، ششمین سالگرد اشغال عراق آغاز می شود. آمریکا در حالی ششمین سال از طولانی ترین جنگهای اول و دوم جهانی را پشت سر می گذارد که هزینه عملیات نظامی روزانه (بدون محاسبه مثلاً مراقبت از مجروحان در آینده) تاکنون از ۱۳ سال جنگ ویتنام بیشتر بوده و به دو برابر هزینه جنگ کره رسیده است.
آمریکا فقط برای هزینه های جاری جنگ (یعنی هزینه های جاری وزارت دفاع خود) در عراق و افغانستان ماهی ۱۶ میلیارد دلار هزینه می کند که معادل کل بودجه سالانه سازمان ملل متحد است.
در این میان مبالغ هنگفتی پول نقد نیز در این راه ناپدید می شود. از جمله برای مثال ۸/۸ میلیارد دلار پول صندوق توسعه برای عراق در زمان نهاد موقت ائتلافی و میلیونها دلاری که در چاله های فراوان وزارت دفاع ناپدید می شود و در هیچ حسابرسی رسمی ۱۰ سال گذشته هیچ اثری از آنها به دست نیامده است. وزارت دفاع آمریکا، دارای امور مالی است که فقط بر مبنای یک نظام حسابداری سنتی استوار است که حتی به درد یک بقالی بزرگ هم نمی خورد. زیرا به قدری نارساست که در واقع دانستن اینکه چه مقداری پول در این تشکیلات خرج می شود و یا برای چه مصرفی خرج می شود غیرممکن است.
در این میان اطلاعات گمراه کننده ای نیز از سوی دولت آمریکا ارایه شده است که عبارتند از: در ژانویه ۲۰۰۷ کاخ سفید برآورد کرد که هزینه اعزام نیروهای تازه نفس به عراق ۶/۵ میلیارد دلار خواهد شد اما این رقم فقط هزینه ۴ ماه سربازان جنگی بود و دولت آمریکا به هزینه های مربوط به ۱۵ هزار تا ۲۸ هزار نیروی پشتیبانی که باید به آنها هم پول پرداخت می شد، اشاره ای نکرده بود همچنان که در آمار رسمی به هزینه های مربوط به مرگ و میر نظامیان یا مراقبت از مجروحان اشاره ای نکرده اند. اگر چه نسبت کنونی مجروحان به کشته ها یعنی ۷ به یک بالاترین نسبت در تاریخ آمریکاست. در موارد دیگر نیز وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) با پنهان کاریها و اطلاعات غلط و گمراه کننده در فهرست رسمی تلفات دست برد و فقط مجروحان در عملیات جنگی را ذکر کرده است.
فهرست جداگانه دیگری هم وجود دارد که دسترسی به آن آسان نیست و آن فهرست نظامیانی است که در عملیات «غیر جنگی» مجروح شده اند. مثلاً در سقوط بالگردها، حوادث آموزشی، بیماران (دو سوم تخلیه شدگان پزشکی قربانیان بیماریها هستند). مجروحانی که از طریق بالگردها و هواپیما منتقل نمی شوند -یعنی در میدان جنگ مداوا می شوند- این افراد جزء مجروحان به شمار نمی آیند. و ما «جوزف استیگلیتز و لیندا بلایم» تصادفاً به چنین فهرستی برخوردیم.
سازمانهای سربازان قدیمی آمریکا با استناد به قانون آزادی اطلاعات توانستند به آمار کامل مجروحان دسترسی پیدا کنند (که به استناد آن نسبت مجروحان به کشته شدگان به ۱۵ به یک افزایش می یابد). به طوری که اداره امور سربازان قدیمی مجبور شده اند به مراقبتهای بهداشتی بخش خصوصی رو بیاورند و در شرایطی که حتی دولت برای مداوا و مزایای آنان پول می دهد و فشار اثبات حقانیت دریافت این کمکها برعهده نظامیان است و نه دولت. رقم ۵ تریلیون دلار شامل هزینه های مزایای مرگ و مراقبت از بعضی از شدیدترین جراحتهای جنگی، بدترین جراحتهایی که مجروحان ارتش تاکنون دیده اند، در طول ۵۰ سال آینده است. این در حالی است هنوز با انبوه ادعاها و شکایات از سوی مجروحان و جانبازان جنگ ویتنام مواجه است.
هر فرد آمریکایی از شیرخواره تا کهنسال، ماهیانه ۱۳۸ دلار و در مجموع تاکنون ۵ هزار میلیارد دلار پرداخته است. هزینه ماهیانه جنگ ۱۵ میلیارد دلار و سود بانکی که آمریکا مجبور است تا سال ۲۰۱۷ بابت وام دریافتی برای تأمین مالی جنگ از جیب شهروندان آمریکایی بپردازد، بالغ بر یکهزار میلیارد دلار می باشد.
منبع: وال استریت ژورنال
مترجم: حسین رزمنده
منبع : انتخاب