دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آمریکا در دادگاه شکنجه


آمریکا در دادگاه شکنجه
كمیته مبارزه با استفاده از شكنجه سازمان ملل، جمعه گذشته بررسی های رسمی خود را در رابطه با پیشینه شكنجه گری آمریكا به بهانه جنگ واشنگتن با تروریسم آغاز كرد.
در همین راستا حدود ۳۰مقام وزارت خارجه، دفاع و امنیت داخلی آمریكا در جلسات علنی این كمیته حضور داشتند.
مستندات تصویری كه در سال۲۰۰۴ از شكنجه گری نظامیان آمریكایی و انگلیسی در گوانتانامو، زندانهای عراق، افغانستان و دیگر بازداشتگاههای مخفی خارجی آمریكا توسط نظامیان این كشور و انگلیس، منتشر شد بار دیگر نشان داد شكنجه گری واشنگتن و لندن با آگاهی، حمایت و سكوت كشورهای غربی همچنان ادامه دارد.
تصاویر و فیلمهایی از زندانیان عراقی زنده روی هم انباشته شده یا یك زندانی سراپا پوشیده در پارچه سیاه كه در كنار یك نظامی آمریكایی با از دست دادن تحمل در مقابل شكنجه ها، سرخود را محكم به دیوار می كوبد.
شبكه تلویزیونی«اس.بی.اس» استرالیا كه تصاویر جدیدومستند شكنجه گری آمریكاییان در زندان ابوغریب را به جهانیان ارائه كرده بود، گزارش داد: این تصاویر بدرفتاریهای جدید و وحشتناكی را نشان می دهد.
براساس گزارش«اس.بی اس»: شدت بدرفتاریها در تصاویر جدید،نمایانگر آن است كه شكنجه ها در سال۲۰۰۴ در ابوغریب، بسیار شدیدتر از آن است كه اكنون تصور می رود.
به گفته این شبكه «زمانی كه نخستین تصاویر از ابوغریب در مطبوعات چاپ شد، اعضای كنگره آمریكا امكان مشاهده خصوصی تصاویری از جمله عكس های تازه انتشار را یافتند.»
این شبكه استرالیایی با انحصاری خواندن این تصاویر كه برای نخستین بار به نمایش گذاشته شده، افزود: اعضای كنگره از مشاهده این تصاویر كه دهشت و بیم كامل ناشی ازشدت بدرفتاریها در ابوغریب را افشا می كرد، مبهوت و متعجب شدند.
شكنجه گران نظامی آمریكا و انگلیس كه با افتخار چهره های خود را در این «عكس ها و فیلمهای یادگاری» در كنار قربانیان ثبت كرده اند این اقدامات را انجام وظیفه سازمانی روزمره خوانده اند كه گزارش آن تسلیم مقامات می شد.
این اعترافها، دفاعیات وكلای شكنجه گران غربی و همچنین دامنه گسترده روند و ثبت اداری این شكنجه ها، نشان می دهد كه فرماندهی نظامی زندانهای آمریكا و انگلیس در خارج از این كشورها پس از اشغال عراق و افغانستان، نظام مند و با استفاده از تجهیزات ارسالی پنتاگون، سیا و اینتلجنت سرویس انگلیس، شكنجه گسترده مردم كشورهای تحت اشغال را در دستور كار خود قرار داده است.
در حالی كه بسیاری از مردم جهان غرب جز كشور خود و شهرهای مهم آن یا چند كشور توریستی دیگر، اطلاعی از دیگر مناطق جهان یا سیاست ندارند زندان ابوغریب در عراق، گوانتانامو و شكنجه گری نظامیان آمریكایی و انگلیسی در این اماكن، به صورتی ویژه و تقریباً برای تمامی جهان غرب شناخته شده است.
اطلاعات و تصاویری كه فقط از حاشیه زندگی شخصی و ثبت یادگاری فعالیت شغلی نظامیان شكنجه گر آمریكایی و انگلیسی در عراق و افغانستان انتشار یافته چنان هولناك و نامنتظره بود كه نه تنها افكار عمومی جهان را حیرت زده كرد كه مسؤولان بلندپایه سیاسی و نظامی آمریكا و انگلیس و دیگر كشورهای اشغالگر غربی را نیز متوحش ساخت.
هراس آنان از این موضوع ناشی می شود كه شكنجه گری به عنوان یكی از اركان اصلی كاركرد آمریكا و انگلیس در ارعاب مردم كشورهای اشغالی كه باید مخفیانه ترین اطلاعات باشد اینگونه در معرض قضاوت افكار عمومی جهانیان قرار گرفته است.
●گوانتانامو، تاریكی مطلق
شكنجه گری آمریكا علیه مردم كشورهای اشغال شده نخستین بار از زندان گوانتانامو در اراضی اشغال شده كوبا در جهان فاش شد.
اكنون در این زندان كه هیچ مقام سازمان ملل، ناظران صلیب سرخ، كارشناسان رسمی حقوق بشر و... حق ورود به آن را ندارند حدود ۵۰۰مسلمان افغان، عرب و غربی فقط در چارچوب ادعای تأیید نشده آمریكا مبنی بر ارتباط با القاعده در شرایط حیوانی به سر می برند.
از سرنوشت هزاران زندانی دیگر در این زندان یا دیگر زندانهای آمریكا خارج از این كشور، افغانستان و عراق نیز هیچ خبری نیست و معدود نجات یافتگان از این شكنجه ها، در مصاحبه هایی، ابعاد هولناك شكنجه گریهای نظامیان آمریكایی و انگلیسی را بیان كرده اند.
●سایه «سیا» بر اروپا
هرچند با وجود تأیید مسؤولان برخی كشورهای اروپای شرقی و مقامات بلندپایه سازمان های حقوق بشر، سازمان سیا، پنهانی صدها نفر را با اتهام های اثبات نشده تروریستی بازداشت و به زندان های خود در خارج از آمریكا منتقل كرده، اما مقامات این كشور هنوز حاضر به تأیید آن نیستند.
از سوی دیگر، با آنكه نظامیان بلندپایه و دون پایه شكنجه گر آمریكایی بارها در دادگاه اعتراف كرده اند براساس دستورالعمل معمول سازمانی و نظامی، مسؤول اجرای شكنجه و انتخاب آزادانه نوع آن بوده اند، وزارت دفاع آمریكا (پنتاگون) به عنوان مسؤول مستقیم چنین اقداماتی، از پذیرش چنین حقیقتی سرباز زده است.
قاتلان و شكنجه گران زندانیان عراقی نیز در محاكمه های نمایشی به چند ماه زندان محكوم شدند تا افكار عمومی جهان برای پایان یافتن این رسوایی قانع شود اما انتشار تصاویر و فیلم های جدید در رسانه های خبری مختلف، این موضوع را باز هم درصدر خبرها قرار داد.
سال ۲۰۰۴ كه نخستین بار عكس شكنجه زندانیان عراقی در ابوغریب انتشار یافت سران كاخ سفید آن را یك «اتفاق» و عاملان را «متمرد» و حتی «بزهكار» نامیدند.
اما با افشای مستندات گستردگی آزار زندانیان «ابوغریب» در تلویزیون استرالیا ثابت شد شكنجه زندانیان نه یك اتفاق توسط متمردان بزهكار بلكه روال عادی رفتار زندانبانان آمریكایی و انگلیسی نه فقط در عراق كه در دیگر كشورها نیز هست.
سخنگوی دبیركل سازمان ملل در این باره گفت: فیلم های شكنجه عراقی ها در زندان ابوغریب بغداد، شدیداً ناراحت كننده است.
«استفان دوجاریك» ادامه داد: موضع سازمان ملل در برابر سوءاستفاده های انجام شده در ابوغریب مشخص است. سازمان ملل این صحنه ها را عمیقاً ناراحت كننده می داند.وی ابراز امیدواری كرد در مورد این صحنه ها كه از درون زندان ابوغریب فیلمبرداری شده و به اعتراف رسانه های غربی سربازان آمریكایی را در حال آدمكشی و شكنجه نشان می دهد تحقیقات فوری انجام شود.
برخلاف دیدگاه دوجاریك، تاكنون آمریكا هرگونه تحقیق بین المللی یا حتی مؤسسات آمریكایی را در این زمینه رد كرده است.
دولت آمریكا، پنتاگون و سازمان سیا كه در كنار دولت انگلیس مسؤول مستقیم این شكنجه گری ها هستند اكنون نگرانند ابعاد گسترده ولی پنهان این اقدامات بویژه در زندان های فرامرزی آمریكا نیز فاش شود.
پس از افشای این مسائل، پنتاگون در یك واكنش فوری اعلام كرد: تصاویر جدید بدرفتاری سربازان آمریكایی با زندانیان ابوغریب، باعث تحریك مردم جهان و افزایش خشونت بر ضد واشنگتن خواهد شد.
پایگاه اینترنتی «فایننشیال تایمز» نیز به نقل از «برایان ویتمن» معاون سخنگوی پنتاگون نوشت: «پخش این تصاویر ، بدون اینكه ضرورتی داشته باشد، تنش و خشونت علیه آمریكا را در جهان افزایش خواهد داد.»
در حالی كه سكوت كاخ سفید درباره شكنجه گری نظامیان آمریكایی و سرپیچی واشنگتن از افشای مسؤولیت مستقیم دولتمردان این كشور در این زمینه ادامه دارد اعتراض سازمان های بین المللی همسو با سازمان ملل در این زمینه شدت یافته است.
●انگلیس شریك شكنجه های آمریكا
در این میان انگلیس كه در كنار آمریكا مسؤول این شكنجه گری ها شناخته شده، برای جلوگیری از رسوایی بیشتر، سه نفر را به دلیل پخش نوار ویدیویی شكنجه گری شماری از جوانان عراقی توسط نظامیان انگلیسی بازداشت كرد.
این اقدام پلیس سلطنتی انگلیس پس از آن انجام شد كه دولت لندن در دو سال گذشته تلاش كرده بود سانسور خبری جدی در این زمینه اعمال كند. روزنامه «نیوز آود ورلد» انگلیس نوشت: بخش هایی از این فیلم شامل تصاویری از تعدادی سرباز انگلیسی است كه شماری از جوانان عراقی را به باد كتك گرفته بودند. در یكی از این تصاویر، سرباز انگلیسی سر و صورت یك عراقی بی جان را ۴۲ بار لگدكوب می كند.
سربازان انگلیسی در این فیلم با ربودن چهار نوجوان عراقی ازخیابان و انتقال به یك محل خلوت، وی را مورد ضرب و شتم قرار می دهند.
برپایه گزارش های انتشار یافته كه ممكن است برای تحریف واقعیت و پنهان كردن دامنه شكنجه گری انگلیس و آمریكا درعراق ارائه شده باشد، سربازان انگلیسی در چارچوب یك شرط بندی، اقدام به آدم ربایی و مضروب كردن جوانان عراقی كرده اند كه این عملیات توسط یكی از همین سربازان برای ثبت یادگاری این واقعه فیلمبرداری شده است.
مقام های لندن معتقدند: پخش این نوار ویدیویی ضربه جدی دیگری به روابط شكننده نظامیان انگلیسی و مردم بصره وارد آورده است زیرا اهالی این شهر انگلیسی ها را اشغالگر می دانند. پس از نمایش اینترنتی این فیلم، صدها نفر از مردم بصره با راهپیمایی در خیابان ها، خشم خود را از نظامیان شكنجه گر انگلیسی ابراز كردند.
شكنجه گری نظامیان انگلیس در عراق چنان جنجالی برپا كرد كه ژنرال «سرما یك جكسون»، فرمانده ارتش این كشور مجبور شد دیوار سنگین سكوت را شكسته و چنین اقداماتی را محكوم كند.
حتی «تونی بلر» نخست وزیر انگلیس نیز از دامنه این رسوایی نتوانست بگریزد و تصاویر را «شوك آور» و «وحشتناك» توصیف كرد و گفت: نمی تواند واژه های دیگری برای توصیف بیابد.
با وجود این اعتراف ها و موج فزاینده اعتراضات جهانی، دولتمردان انگلیسی برای فریب افكار عمومی، به صورت سازمان یافته موضوع را كم اهمیت جلوه دادند و حتی سرتیپ «مارتین راتلچ» مقام ارشد نظامی انگلیس كه مسؤولیت رسیدگی به امور انضباطی نظامیان كشور خود مستقر در عراق را بر عهده دارد گفت: تخلف جدی وجود ندارد.
در ادامه این اقدام، بلر برخلاف اعتراف اولیه خود، با بی اعتنایی به تصاویر منتشره در مورد شكنجه گری نظامیان انگلیسی گفت: نیروهای بریتانیایی در عراق خدمت بزرگی به كشور ما و جهان انجام می دهند.
با توجه به سكوت و انكارهای آمریكا، انگلیس ودیگر كشورهای غربی در این زمینه، اكنون این كشورها كه بزرگترین پنهانكاری خود یعنی نظام سازمان یافته شكنجه كردن مردم كشورهای تحت اشغال را فاش شده می بینند، با استفاده از رسانه های خبری وابسته مانند سی ان ان، بی بی سی و فشارهای سیاسی بر كشورهای مختلف، سعی به فراموشی سپردن آن دارند.
عملكرد هدایت شده این شبكه های خبری در چند ساله گذشته به گونه ای است كه عملیات گسترده شكنجه گری اشغالگران در گوانتانامو، كشورهای عراق، افغانستان و زندان های خارجی سیا همچنان پنهان مانده تا چنین اقداماتی فقط خودسرانه و محدود نمایانده شود.
از سوی دیگر، هرچند شكنجه گری آمریكا و انگلیس همچنان ادامه دارد و اعتراض ها نیز به جایی نرسیده، اما اكنون سازمان ملل پس ازسكوتی سنگین كه فقط گاهی با اظهارنظرهای رسمی یا غیررسمی و بدون ضمانت اجرایی شكسته می شد، در ظاهر به بررسی این پرونده پرداخته است.
این در حالی است كه اشغالگران عراق و افغانستان همچنان بر ادامه این عملكرد خود تأكید دارند و بر همین اساس تمامی مجاری رسمی و رسانه ای اعتراض را مسدود می كنند.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید