دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به مطبوعات جهان-۲۵ آگوست ۲۰۰۸


نگاهی به مطبوعات جهان-۲۵ آگوست ۲۰۰۸
● آبزرور: بسته شدن حساب های مرتبط با ایران در بانک بزرگ بریتانیا
مشریان خشمگین بانک بارکلیز پس از اینکه بانک به آنها اعلام کرد که بخاطر کار کردن برای بانک صادرات ایران ‏حساب های آنها مسدود خواهد شد، این بانک را به تبعیض و اقدامات ناعادلانه متهم می کنند. ‏بانک بارکلیز دست کم به شش کارمند بانک صادرات، که از سال ۱۹۶۳ در لندن فعالیت دارند، اعلام کرده است که ‏حساب های جاری آنها پس از یک اخطار ۳۰ روزه مسدود خواهد شد. به این کارمندان گفته شده که علت این امر آن ‏است که نام بانک صادرات در لیست "تشکیلات بطور خاص معین شده" توسط دولت آمریکا قرار دارد – به این معنی ‏که شهروندان آمریکایی و افراد مقیم این کشور مجاز به انجام داد و ستد با اتباع و سازمان های ایرانی نیستند. ‏دفتر کنترل دارائی های خارجی، که لیست سیاه را تهیه می کند، بانک صادرات را به ارسال کمک های مالی به حزب ‏الله لبنان متهم کرده است. با این وجود، بانک صادرات در تازه ترین گزارش سالانۀ خود اعلام کرده است که "به شدت ‏این اتهامات را رد می کند و از مقامات آمریکایی خواسته است هر گونه دلیل و مدرکی را که می تواند اتهامات آنها را ‏توجیه نماید، ارائه کنند." این اتهامات تا به امروز بی پایه و اساس بوده اند.‏اگرچه نهاد خدمات مالی انگلیس فعالیت بانک صادرات در این کشور را کنترل می کند، اما بانک بارکلیز تأکید می کند ‏که "جایی که پای یک شرکت تحریم شده در میان باشد،" حاضر نیست به آن خدمات بانکی ارائه دهد، حتی اگر این ‏بانک برای فعالیت در انگلیس مجوز کامل داشته باشد.‏۱۲ سال است که جوزفین اوکانل، اهل ولینگ از بخش جنوب شرقی لندن، در استخدام بانک صادرات است و مدت ۲۷ ‏سال است که در بانک بارکلیز حساب دارد. او ۱۵ سال برای بارکلیز بعنوان کارمند حسابداری کار کرده است، هنوز ‏در این بانک یک حساب جاری و سه حساب مشترک دارد و از این بانک یک مستمری خصوصی و یک مستمری ‏کارمندی می گیرد. او در عین حال یکی از سهامداران بارکلیز است. اگرچه به او گفته شده که بیمه، مستمری و سهام او ‏دست نخورده باقی خواهند ماند، اما حساب های دیگر او مسدود خواهند شد.‏
خانم اوکانل می گوید،" نمی توانم باور کنم که آنها دارند این موضوع را به من تحمیل می کنند. من نزدیک به ۳۰ سال ‏برای بارکلیز کار کردم و آنها همه چیز را دربارۀ سابقۀ مالی من می دانند، چون من برای آنها کار کردم و یک مشتری ‏عادی نیستم. پس آنها چطور می توانند فقط به این خاطر که حالا من برای چه کسی کار می کنم، این کار را بکنند؟ ‏دلیلی وجود ندارد که اموال شخصی من تحت تأثیر تصورات دولت آمریکا نسبت به ایران قرار بگیرد."‏خانم اوکانل مجبور است تا پایان ماه جاری نسبت به بستن و انتقال حساب های خود اقدام کند. او در حال حاضر یک ‏حساب جاری جدید در بانک الاینس و لیکستر باز کرده است.
اوکانل می گوید، بستن حساب ها نه تنها "یک دردسر ‏بزرگ" بلکه کاری بسیار ناراحت کننده بوده است. او می گوید،" وقتی برای اولین بار از طرف بانک به من تلفن زدند ‏و از پشت تلفن اطلاعیه ای را خواندند که دیگر به من خدمات بانکی ارائه نمی دهند، احساس کردم یک جنایتکارم. ‏وقتی به شعبه رفتم تا به حساب هایم سر و سامان بدهم، اشک در چشمانم جمع شد. این کار خیلی ناعادلانه است. نمی ‏دانم چرا بارکلیز دارد قوانین آمریکا را اینجا بکار می برد."‏بارکلیز در مکاتبه ای که با خانم اوکانل داشت، اعلام کرد، حق دارد بر اساس شرایط و ضوابط بانکی، حساب های ‏مشریان خود را مسدود کند، به شرط آنکه قبلا ً به آنها یک اخطار ۳۰ روزه داده باشد. گزارش های قبلی نشان داده اند ‏که بانک بارکلیز مایل است از منافع خود در خصوص تجارت با آمریکا حفاظت کند.‏به گفتۀ خانم بارکلیز، بانک صادرات با کارمندان خود که در بانک بارکلیز حساب دارند، همدردی می کند، اما اعلام ‏کرده است که نمی تواند کار چندانی برای آنها انجام دهد. خانم اوکانل می گوید:"بالاخره اینها حساب های شخصی ما ‏هستند. اما من قطعا ً به بانک صادرات وفادارترم تا بارکلیز. بارکلیز نمی داند که دارد به افراد زیادی آسیب می ‏رساند."‏
● تاگس اشپیگل:گفت و گو به جای بمباران
در ایران و آمریکا دلایلی برای گفت و گو وجود دارد: رئیس‌جمهور احمدی نژاد می‌داند که بهبود ریشه‌ای مناسبات کشورش با آمریکا، با خواست ایرانیان سازگار است و می‌تواند پیروزی او را در انتخابات سال آینده تضمین کند. رهبران آمریکا نیز، می‌دانند که اگر بخواهند روند صلح اسرائیل و فلسطین را پیش ببرند، ثبات را در افغانستان و عراق مستقر کنند و اعتبار جهانی ایالات متحده را به آن بازگردانند، باید در عرصه تنش‌زدائی، به ویژه در رابطه با ایران فعال شوند. ایران بر این نکات واقف است. بی‌دلیل نیست که دولت در اوج تحریم‌ها و تهدیدهای بین‌المللی، به مذاکره با ترکیه برای تامین گاز اروپا ادامه می‌دهد، نخستین ماهواره خود را آزمایش می‌کند و همزمان با آن، می‌کوشد سرمایه‌‌گذاران آلمانی را به فعال شدن در ایران ترغیب کند.
● الاهرام:شورای امنیت، ماه ها مشغول بررسی پاسخ تهران
ایران تازه توپ را به زمین قدرت های غربی انداخته است. جمهوری اسلامی، پنج عضو دائم شورای امنیت ‏بعلاوه آلمان را مشغول بررسی پاسخ مکتوب خود به پیشنهاد مشوق های ارائه شده غرب در ماه ژوئن در ‏برابر تعلیق فعالیت های غنی سازی اورانیوم خود نگهداشته است. ‏زبان این قدرت ها درباره محتوای پاسخ مکتوب ایران بسته مانده است. بر اساس آنچه فرانسه اعلام کرده، ‏ارزیابی پاسخ ۲۱ صفحه ای ایران که روز سه شنبه ارائه شده است، چند روزی طول خواهد کشید. تمام ‏چیزی که فیلیپ دوست بلازی وزیر خارجه فرانسه درباره این پاسخ اعلام کرد، عبارت است از اینکه: «این ‏یک نامه بسیار طولانی و پیچیده است و ما مشغول مطالعه آن هستیم.» خاویر سولانا رئیس سیاست خارجی ‏اتحادیه اروپا هم که پیشنهاد غرب را تسلیم ایران کرده بود، گفت پاسخ ایران «گسترده بوده و نیاز به تحلیل ‏دقیق و جزء به جزء دارد.»‏به گفته سخنگوی کاخ سفید، جورج بوش رئیس جمهور آمریکا نیز باید پاسخ ایران را بررسی کند. ‏ایران به نوبه خود اعلام کرده که پاسخش شامل برخی نظرات است که امکان برقراری گفتگوهای جدی ‏درباره بن بست هسته ای با غرب را بوجود می آورد. هم ایران و هم غرب پذیرفته اند که راه حل این مسأله ‏گفتگو است. در حال حاضر موضوع اصلی این است که ایران نمی خواهد تعلیق غنی سازی به عنوان پیش ‏شرط گفتگوها درنظر گرفته شود، درحالیکه غرب درخواست کرده پیش از آغاز هرگونه مذاکره ای، تمام ‏فعالیت های از این دست متوقف شود. ‏ایران همواره ادعاهای غرب را مبنی بر جهت گیری فعالیت های هسته ای آن کشور به سوی تولید تسلحیات ‏هسته ای رد کرده است وهرگونه درخواستی برای توقف غنی سازی را «غیر قانونی و فاقد اعتبار» قلمداد ‏کرده است. ایران به عنوان امضاء کننده معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی)، معتقد است ‏حق پیگیری برنامه کامل غنی سازی را برای مقاصد صلح جویانه در اختیار دارد.
مصیب نعیمی سردبیر ‏روزنامه ایرانی الوفاق به الاهرام گفت: «بر اساس حقوق قانونی، ایران حاضر است برای رفع نگرانی های ‏غرب، با آنها وارد مذاکره شود. اگر بناست ما غنی سازی را متوقف کنیم، دراینصورت قرار است درباره ‏چه چیزی مذاکره کنیم؟»‏درواقع ایران بسته پیشنهادی ماه ژوئن را ابتدا مورد استقبال قرار داد. گفته می شود این بسته در ازای تعلیق ‏غنی سازی اورانیوم، مشوق های تجاری، دیپلماتیک و تکنولوژیک را پیشنهاد می کند. اما بعداً اعلام کرد ‏پاسخ خود به این بسته را پس از بررسی پیشنهاد و «روشن نمودن ابهامات (درباره حق ایران در زمینه دانش ‏فنی هسته ای)» تا سه شنبه ۲۲ اوت تسلیم خواهد کرد. اغلب اینطور تصور می شد که جمهوری اسلامی ‏مشغول آماده سازی یک پیشنهاد متقابل است. ‏کشورهای غربی تحت سرپرستی آمریکا تأکید کردند تنها چیزی که از ایران درقبال این بسته می خواهند، ‏پاسخ صریح «آری» یا «خیر» است. وقتی شورای امنیت سازمان ملل با اصرار ایران بر مهلت ماه اوت و ‏پایان دادن این کشور به گفتگوهایش با کشورهای غربی روبرو شد، با تشکیل جلسه ای در ۳۱ ژوئیه، از ‏ایران خواست فعالیت های غنی سازی را تا ۳۱ اوت متوقف سازد و در غیراینصورت با تحریم های احتمالی ‏روبرو خواهد شد. این اولین بار بود که به طور قانونی از ایران درخواست شد تا برنامه های هسته ای خود ‏را متوقف کند.
‏هنوز مشخص نیست آمریکا درصورت پذیرفته نشدن پاسخ ایران، چگونه فشارهای خود را برای اعمال ‏تحریم پی خواهد گرفت. اوائل سال جاری آمریکا طی دیدارهای متعددی، ازجلب رضایت روسیه و چین- که ‏هر دو متحد ایران هستند- برای اقدامات جدی تر علیه تهران بازمانده بود. تحلیلگران می گویند احتمالاً پاسخ ‏سه شنبه ایران منجر به بروز انشعاب بیشتر درمیان اعضای شورای امنیت خواهد شد. روسیه و چین روز ‏چهارشنبه اعلام کردند به یک راه حل سیاسی و قرار گرفتن آژانس بین المللی انرژی هسته ای -و نه شورای ‏امنیت- در کانون رخدادهای فعلی پایبند هستند.
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید