دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ایران در مطبوعات جهان-۲۷ آگوست


ایران در مطبوعات جهان-۲۷ آگوست
ـ واشنگتن پست:بایدن از طرفداران ارتباط با ایران است
باراک اوباما در انتخاب جو بایدن به عنوان یار انتخاباتی خود بر اهمیت بحث سیاست خارجی در انتخابات امسال تاکید کرد. در پایگاه انتخاباتی وی نیز از باید به عنوان کارشناس سیاست خارجی یاد شده است. بایدن به عنوان رئیس کمیته روابط خارجی سنا در مباحث سیاستگذاری بانفوذ است. بایدن در مورد جمهوری اسلامی ایران طرفدار پیگیری جدی تعامل با ایران در بیش از یک دهه گذشته بوده است. این سیاست البته خطرناک است چرا که این امر امکان ادامه برنامه هسته‌ای از سوی ایران را برای تهران فراهم می‌آورد.بایدن در تلاش برای ناکام گذاشتن دولت بوش، به مخالفت با تحریم‌های سخت علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران پرداخته است.۱۱ سال پیش در ۴ اوت ۱۹۹۷، محمد خاتمی، رئیس جمهوری ایران خواستار گفت‌وگوی تمدن‌ها شد. جهان از این امر استقبال کرد. بایدن از جمله کسانی بود که تلاش کرد از این تعامل حمایت کند.
وی در سپتامبر ۱۹۹۸ به وزیر امور خارجه جمهوری چک گفت که قطع برنامه‌های رادیویی از این کشور برای ایران فرصت بهتری برای تعامل با تهران ایجاد می‌کند. طولی نکشید که بوش ایران را در محور شرارت قرار داد و بایدن در ۱۳ مارس ۲۰۰۲ در مراسم شام در شورای ایرانی‌های مقیم آمریکا شرکت کرد که توسط ۱۲ شرکت نفتی و طرفدار خاتمه تحریم‌ها بر ایران تشکیل شده بود. وی در این جلسه به تشریح تفاوت میان اصولگرایان و اصلاح‌طلبان در ایران پرداخت و به طرفداری از اصلاح‌طلبان اقدام کرد.بایدن به منظور ترغیب اصلاحات، نمایندگان ایران را برای نشست با اعضای کنگره آمریکا دعوت کرد و گفت که دیدارش با نمایندگان پارلمان ایران تنها به یک بار خلاصه نخواهد شد.برغم تغییر دولت ایران در سال ۲۰۰۵ و تقویت فعالیت‌های هسته‌ای و نظامی ایران و با ادعای صرف هزینه ۷۰ درصدی ارزی ایران در این زمینه‌ها ،بایدن با وجود همزمانی دعوتش برای تعامل با فعالیت‌های هسته‌ای ایران، تاکید کرد که خطایی مرتکب نشده است و در ۴ دسامبر گفت که بوش اطلاعات جاسوسی درباره ایران را با به گونه‌ای جلوه می‌دهد که جنگ راه بیندازد و نمی‌توان به این رئیس جمهور اعتماد کرد. با تروریستی خواندن سپاه‌ پاسداران انقلاب اسلامی از سوی سنا در سپتامبر گذشته بایدن یکی از ۲۲ نفری بود که به این لایحه رای منفی داد و گفت: «من از این جهت با تروریستی خواندن سپاه پاسداران مخالفت کردم که به دولت بوش اعتماد ندارم.»
ـ فایننشال تایمز:سایه جنگ گرجستان بر گفت و گوهای هسته ای ایران
اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است ماه آینده میلادی گفتگوهای خود را درباره دور جدید تحریمهای(خصمانه) علیه برنامه هسته ای ایران آغاز کنند ، موضوعی که پتانسیل آن را دارد تا بحران گرجستان را به چیزی شبیه به باد در حال عبور تابستانی تبدیل کند. میزان نتیجه این گفتگوها احتمالا به میزان آسیب وارده به اجماع بیشتر بین المللی در نتیجه اقدامهای روسیه در قفقاز و پاسخ غرب به آن بستگی دارد.روسیه همواره به عنوان یک شریک محتاط در سیاست اعمال فشار صعودی علیه ایران برای اجبار آن در جهت تعلیق برنامه غنی سازی خود ، می تواند از رای وتوی خود در شورای امنیت استفاده کند تا سطح اقدامهای دیگر جهانی را کاهش دهد. روسیه نمی خواهد که ایران در همسایگی آن به بمب هسته ای دست پیدا کند اما سطح همکاری آن ممکن است به چگونگی تصور آن از روابط بین المللی پس از اقدامهای آن در قفقاز بستگی داشته باشد. کشورهای غربی لحن سخنان خود را در بسته جدید تحریمها علیه ایران کاهش دادند تا چین و روسیه را با خود همراه کنند. دیپلماتها در سازمان ملل علیه ترکیب کردن نمایش سیاسی با بازگشت به سیاست جنگ سرد هشدار می دهند.
ـ تایم:تنش‌های جدیدی در پاکستان در حال شکل‌گیری است
پس از کناره‌گیری پرویز مشرف از ریاست جمهوری پاکستان به نظر می‌رسید تنش‌ها در این کشور به پایان رسیده است اما ناگهان دولت ائتلافی که پنج ماه از آغاز فعالیتش می‌گذشت با بحران جدی روبرو شد. به رغم اعلام کارشناسان مبنی بر اینکه خروج مشرف باعث خواهد شد ثبات سیاسی در پاکستان حکمفرما شود، اما نواز شریف، نخست وزیر سابق این کشور به دلیل اختلافات با دیگر مقامات ائتلاف حاکم بر سر قضات برکنار شده و مسایل دیگر، حزبش را از ائتلاف دولتی خارج کرد. به گفته‌ کارشناسان با خروج حزب مسلم لیگ نواز این حزب به مخالف اصلی حزب مردم به رهبری آصف علی زرداری تبدیل خواهد شد. نواز شریف عامل بروز این مناقشه جدید را اقدامات آصف علی زرداری معرفی کرده است. شریف اعلام کرد زرداری پیشتر قول داده بود که افتخار محمد چودری، قاضی ارشد پاکستان را بار دیگر در سمتش ابقا کند اما در اصل وی هیچ تمایلی به انجام این کار ندارد. شریف گفت: ضرب‌الاجلی که برای اعلام ادامه فعالیت قضات برکنار شده اعلام کردیم بدون هیچ نتیجه‌ای گذشت و تصمیم گرفتیم از ائتلاف حاکم کنار برویم.اکثر تحلیلگران معتقدند که موضع سخت نواز شریف در موضوع ادامه فعالیت قضات برکنار شده دورنمای سازش میان شرف و زرداری را کم رنگ کرده است.
ظفر عباس، روزنامه نگار برجسته‌ روزنامه‌ داون پاکستان می‌گوید: در حالی که نواز شریف نشان داد که سیاست‌هایش بسیار قاطعانه است زرداری نیز نشان داده که تعریف اصول اخلاقی در سیاست‌هایش بسیار متفاوت از دیگر سیاستمداران در این کشور است. یکی از اعضای برجسته حزب مردم نیز می‌گوید: با امضای توافقنامه برای ادامه فعالیت قضات برکنار شده مرتکب اشتباه شدیم. بنابراین زمانی که اشتباهی را انجام بدهید، جبران آن سخت است. خروج حزب نواز شریف از ائتلاف حاکم در حالی انجام شده است که نزاع‌ها بر سر احراز سمت ریاست جمهوری پاکستان نیز بالا گرفته است. نجمان ستی، از روزنامه‌ی دیلی تایمز می‌گوید: زرداری گوی سبقت را از نواز شریف ربوده است. زرداری زیرک‌تر و بی‌رحمانه اقداماتش را انجام می‌دهد. تمایل زرداری برای استحکام بخشیدن قدرتش با اعلام کاندیداتوری برای احراز سمت ریاست جمهوری به وضوح مشخص است. این در حالی است که اکثراعضای حزب مردم نیز از کاندیداتوری زرداری استقبال کرده‌اند.
یکی از اعضای این حزب می‌گوید: زمان ما فرا رسیده است، زرداری رییس جمهور ما خواهد شد. در حالی که اکثرا در پاکستان امیدوار بودند که ائتلاف میان شریف و زرداری حفظ شود،‌ به گفته‌ی کارشناسان جدایی حزب این دو اجتناب ناپذیر بوده است. نصرت جواد، یک مفسر تحولات سیاسی در پاکستان اظهار داشت: این یک ائتلاف غیر طبیعی بود. به نظر می‌رسد که دو حزب مردم و مسلم لیگ نواز به طور سنتی در دو طرف مخالف در صحنه سیاسی پاکستان قرار دارند و اختلاف بنیادینی با یکدیگر دارند." در حالی که حضور زرداری در سمت ریاست جمهور پاکستان ممکن است در این کشور با مناقشاتی روبرو شود، تحلیلگران می‌گویند که واشنگتن از حضور زرداری در این سمت استقبال می‌کند.یکی از تحلیلگران می‌گوید: از نظر آمریکایی‌ها، حضور زرداری در سمت ریاست جمهوری پاکستان یک رویداد مثبت است. آنها معتقدند که زرداری می‌تواند اوضاع بی ثبات پاکستان را سامان بخشد.
بعضی از ناظران معتقدند که حضور شریف در ائتلاف حاکم باعث ناامیدی واشنگتن شده بود. بر اساس نظرسنجی‌های انجام شده نخست وزیر سابق پاکستان بیشتر به مذاکره با شبه نظامیان تمایل دارد تا استفاده از ابزار نظامی، بنابراین آمریکایی‌ها نگران این نگرش شریف در قبال شبه نظامیان بوده‌اند. طلعت مسعود، یک ژنرال بازنشسته پاکستان نیز می‌گوید: حمایت شریف در مقابله با فعالیت‌های شبه نظامیان بسیار سرنوشت ساز خواهد بود و حمایت وی مفید و ارزشمند است. با در انزوا قرار دادن وی ممکن است خطرات جدی در پاکستان ایجاد شود. در کل خروج حزب نواز شریف از ائتلاف حاکم این نگرانی را نیز در پاکستان بوجود آورده که بار دیگر در این کشور شاهد دو حزب رقیب با رقابت‌های غیر سازنده باشیم. با حضور زرداری در سمت ریاست جمهوری به احتمال فراوان تنش‌ها میان وی و شریف افزایش می‌یابد و خطر درگیری‌ها و ایجاد بحرانی ناشی از اختلافات این دو پاکستان را تهدید خواهد کرد. خروج حزب مسلم لیگ نواز از ائتلاف حاکم احتمالا به دولت این کشور ضربه خواهد زد اما باعث از بین رفتن آن نخواهد شد.
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید