دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


طرح توسعه فولاد در ویتنام


طرح توسعه فولاد در ویتنام
براساس استراتژی جدید توسعهء صنعت فولاد ویتنام بین سال‌های ۲۰۰۷۷۲۰۱۵ و چشم‌انداز آن تا سال ۲۰۲۵ که مورد موافقت نخست‌وزیر این کشور قرار گرفت، ویتنام تلاش می‌کند تا سال ۲۰۱۰، نیم‌میلیون تن از انواع مختلف فولاد به کشورهای دیگر صادر کند.
به گزارش معدن و توسعه، مصرف فولاد ویتنام امسال با ۲۰ درصد افزایش به ۲/۷ میلیون تن می‌رسد که ۷۴/۴ میلیون تن از این میزان در داخل ویتنام تولید می‌شود. با توجه به صحبت‌های وزیر صنایع و بازرگانی ویتنام، مجموع میزان فولاد نهایی مورد نیاز ویتنام تا سال ۲۰۱۱ به ۱۱ تا ۱۲ میلیون تن می‌رسد. براساس آمارهای موجود تا سال ۲۰۱۵ این میزان به ۱۵ تا ۱۶ میلیون تن و تا سال ۲۰۲۵ به ۲۴ میلیون تن می‌رسد.
هدف کل صنعت فولاد ویتنام رسیدن به بالاترین میزان ممکن تولید برای پاسخگویی به نیاز داخلی این کشور به محصولات فولادی و تولید فولاد برای صادرات به کشورهای دیگر است. ویتنام برای تولید فولاد فشرده (چدن) تولید ۵/۱ تا ۹/۱ میلیون تن تا سال ۲۰۱۰، ۵/۵ تا هشت میلیون تن تا سال ۲۰۱۵ و ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن از آن را تا سال ۲۰۲۵، هدف‌گذاری کرده است. برای تولید فولاد شمش، صنعت داخلی فولاد ویتنام تلاش می‌کند ۵/۳ تا ۵/۴ میلیون تن تا سال ۲۰۱۰، شش تا هشت میلیون تن تا سال ۲۰۱۵ و ۱۲ تا ۱۵ میلیون تن از آن را تا سال ۲۰۲۵ تولید کند. ضمنا پیش‌بینی شده است تولید فولاد نهایی در ویتنام تا سال ۲۰۱۰ به ۳/۶ تا ۵/۶ میلیون تن، ۱۱ تا ۱۲ میلیون تن تا سال ۲۰۱۵ و ۱۹ تا ۲۲ میلیون تن شامل ۱۱۱۱۳ میلیون تن فولاد تخت تا سال ۲۰۲۵ برسد.
براساس استراتژی جدید صنعت فولاد ویتنام، این کشور نه تنها می‌تواند نیاز داخلی خود را برطرف کند بلکه می‌تواند به کشورهای دیگر نیز فولاد صادر کند. البته میزان صادرات هدف‌گذاری شده نسبتا کم است. ۵/۰ تا ۷/۰ میلیون تن فولاد فشرده (چدن) و انواع مختلف فولاد تا سال ۲۰۱۰ پیش‌بینی شده است، ۱۵ سال بعد از آن یعنی در سال ۲۰۲۵، این میزان به ۲/۱ تا ۵/۱ میلیون تن برسد.
● تمرکز روی شش پروژهء بزرگ
در استراتژی جدید توسعهء صنعت فولاد ویتنام به شش پروژهء بزرگ اشاره شده است که گفته می‌شود پیاده‌سازی و اجرای این شش پروژه بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ مهم‌ترین نقش را در توسعهء صنعت فولاد ویتنام ایفا می‌کند. این پروژه‌ها شامل
۱) مجتمع فولاد هاتین (با ظرفیت ۵/۴ میلیون تن که تا سال ۲۰۱۱ به بهره‌برداری می‌رسد.)
۲) مجتمع فولاد دونگ کرات (با ظرفیت تولید پنج میلیون تن در سال که فاز دوم آن در سال ۲۰۱۱ شروع می‌شود.)
۳) کارخانهء نورد داغ و نورد سرد فولاد با مشارکت شرکت پوسکوی کرهء‌جنوبی (با ظرفیت سه میلیون تن در سال.)
۴) کارخانهء نورد صفحات فولاد با سرمایه‌گذاری شرکت هندی اسار و شریک ویتنامی
۵) پروژهء توسعهء مجتمع فولاد فشرده (چدن) و ذوب‌آهن تای‌انگوین
۶) مجتمع دوقلوی فولاد لاوکای.
در کنار ساخت کوره‌های بلند ذوب‌آهن و کارخانه‌های بزرگ تولید فولاد، ویتنام توجه ویژه‌ای به توسعه کارخانه‌های کوچک و متوسط در مناطق کوهستانی شمال ویتنام با مجموع ظرفیت یک میلیون تن در سال دارد.
بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ ویتنام بر روی تولید فولاد به وسیلهء کوره‌های الکتریکی تمرکز می‌کند و به تولید محصولات ویژه فولادی که در تولید موتورهای صنعتی و سیستم‌های دفاع ملی استفاده می‌شود، می‌پردازد. براساس استراتژی جدید صنعت فولاد ویتنام، این کشور از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۲۵ نیازمند سرمایه‌گذاری ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلاری در کارخانه‌های ذوب‌آهن است که هشت میلیارد دلار از این سرمایه بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ استفاده می‌شود. برای تامین چنین سرمایهء عظیمی، ویتنام باید از منابع گوناگون و متنوعی استفاده کند و راهکارها و شیوه‌های مختلفی در پیش بگیرد. در استراتژی جدید توسعهء صنعت فولاد ویتنام برای توسعهء این صنعت بر روی هشت نکتهء کلیدی تاکید شده است; مثل سرمایه‌گذاری مشترک، آموزش صحیح پرسنل، توسعهء منابع داخلی، سرمایه‌گذاری برای به دست آوردن دانش و تکنولوژی‌های روز و به همان میزان حفاظت از محیط‌زیست.
صنعت فولاد ویتنام با رشد سالانه ۴۰ درصدی محل خوبی برای سرمایه‌گذاری است. در این میان شرکت‌های بزرگ فولادسازی نگاه ویژه‌ای به ویتنام دارند. در ماه مه، تفاهمنامهء مشترکی برای امکان‌سنجی پروژهء مشترک فولاد میان شرکت پوسکوی کره‌ءجنوبی (سومین فولادساز بزرگ دنیا) و شرکت کشتی‌سازی ویشائین ویتنام امضا شد. این مجتمع فولادی برای تولید ۵/۴ میلیون تن انواع فولاد در سال طرح‌ریزی شده است و سرمایه‌گذاری اولیه یک ماه بعد، قرارداد اجرای پروژهء سه میلیارد دلاری میان شرکت تاتااستیل هند و شرکت فولاد ویتنام ( VSC ) امضا شد. طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته این مجتمع نیز سالانه ۵/۴ میلیون تن فولاد تولید می‌کند.
در اوت ۲۰۰۷، ویشائین تفاهم‌نامهء دیگری این بار با شرکت مالزیایی «لیون گروپ» برای ساخت مجتمع فولاد با سرمایه‌ای بیش از ۳/۷ میلیارد دلار که ۸/۲ میلیارد دلار از آن مربوط به فاز اول پروژه است، به امضا رساند. پروژهء بعدی، مجتمع نورد گرم فولاد با سرمایه‌گذاری مشترک شرکت هندی اسار، VSC و گروه صنایع «رابر» ویتنام بود. این پروژه ظرفیت تولید دو میلیون تن پیچک فولادی از طریق نورد گرم ( HRC ) در فاز اول و سه میلیون تن در سال‌های بعد را خواهد داشت.سرمایه‌گذاری اولیه بر روی این پروژه ۶۰ میلیون دلار است.
هاشم باروتی
منبع : روزنامه سرمایه