پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

فرار بوش از کاخ سفید


فرار بوش از کاخ سفید
با برگزاری مراسم تحلیف باراک اوباما،رئیس جمهور جدید ایالات متحده عملا دوران ریاست جمهوری بوش پسر به پایان رسید و او با کوله باری از شکست و ناکامی به سوی مزرعه پدری خود در تگزاس گریخت.از این پس جرج بوش باید خود را جهت مواجهه با انتقام مردم مخالف جنگ آماده نماید...
دوران ریاست جمهوری بوش پسر بنابر اظهار نظر مردم آمریکا و سایر نقاط جهان بدترین و نکبت بار ترین دوران حیات سیاسی واشنگتن محسوب می شد.نومحافظه کاران افراطی بدون در نظر گرفتن واقعیات موجود در دل روابط بین الملل و با اغفال کشورهایی مانند انگلستان،فرانسه و آلمان جنایات زیادی را در سطح جهان مرتکب شدند.هم اکنون متحدان بوش از جمله سارکوزی آنگلا مرکل و براون در سردرگمی مزمنی به سر می برند که پایانی بر آن مترتب نخواهد بود.
بوش پسر در روز آخر حضور خود در کاخ سفید نیز از خشم مردم آمریکا بی نصیب نمایند. منفورترین رئیس جمهوری آمریکا که ۸ سال قبل با اعتراض و تظاهرات مخالفان وارد کاخ سفید شده بود، با اعتراض و تظاهرات مخالفانی که به سمت او کفش پرتاب کردند، کاخ سفید را ترک کرد.
بوش نخستین رئیس جمهوری در تاریخ آمریکا است که مخالفانش هنگام ادای سوگند او برای کسب کرسی ریاست جمهوری ، بلندگو را قطع کردند و خواستند که اعلام کند به ناحق وارد کاخ سفید شده است. بوش پسر در جریان مبازرات انتخاباتی سال ۲۰۰۰ توانست با لابی فرمانداران بری ایالات و دادگاه فدرال آمریکا ال گور را از سرراه بردارد.این در حالی بود که آرای ال گور دموکرات به مراتب از بوش پسر بالاتر بود.در هر حال آمدن و رفتن بوش پسر به کاخ سفید هر دو با جنجال روبه رو بود.
او هنگامی که در مراسم تحلیف جانشینش باراک اوباماشرکت کرد نیز با جمع زیادی از مردم مخالف جنگ مواجه شد که شعار می‌دادند و به نشانه اعتراض کفش‌های خود را به سمت کاخ سفید پرتاب می‌کردند.
نزدیک به۵۰۰ نفر در این تظاهرات شرکت کرده و بیش از ۴۰ جفت کفش به سمت کاخ سفید پرتاب شد، همزمان توریستها نیز نظاره گر این امر بوده و با دوربینهای خود از رویداد عکس یادگاری گرفتند.
تظاهرکنندگان گفتند کفشهای خود را به نشانه همبستگی با خبرنگار عراقی به سمت بوش پرتاب کردند. این خبرنگار عراقی در بغداد و در اعتراض به سیاستهای مداخله جویانه آمریکا ، کفش خود را به سمت وی پرتاب کرد.
گفته شده تظاهرات توسط چندین گروه صلح سازماندهی شده بود و این عمل به منظور نشان دادن خشم معترضین نسبت به بوش بود.
بوش و چنی ناچار خواهند بود باقی عمر خود را در ترس و انزوا سپری نمایند.هم اکنون این دو به چهره هایی منفور در مناسبات بین المللی تبدیل گردیده اند و نظام بین الملل خواهان محاکمه آنهاست.ازهم اکنون دولتها،ملتها و فعالان صلح جهانی باید پروسه محاکمه بوش و چنی به عنان دو جنایتکار جنگی در عراق و افغانستان را در دستور کار خود قرار دهند.مانفرد نواک )Manfred Nowak( گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد نیز اخیرا تعقیب قضائی جرج بوش رئیس جمهور و دونالد رامسفلد وزیر دفاع سابق این کشور را خواستار شده است. نواک از آمریکا خواسته است در خصوص شکنجه و بدرفتاری با زندانیان گوانتانامو، بوش و رامسفلد را در محاکم قضائی این کشور تحت تعقیب قرار دهد.
لازم به ذکر است که به لحاظ قضائی آمریکا موظف است در این خصوص اقامه دعوا کند.واشنگتن کنوانسیون سازمان ملل متحد را درخصوص منع شکنجه تصویب کرده است و متن این کنوانسیون امضاء کنندگان را موظف کرده است برای تعقیب مجرمان به تمام شیوه ها بویژه شیوه های قانون کیفری متوسل شوند.
نواک که گزارش تحقیقی سازمان ملل را درباره زندان گوانتانامو نوشته است، در پاسخ به پرسشی در خصوص امکان تعقیب قضائی علیه بوش و رامسفلد گفت “در اصل بله من معتقدم ادله برای تعقیب قضائی آنها روی میز است.”
همچنین نماینده حزب سبز در پارلمان آلمان، خواستارمحاکمه جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا به دلیل انجام جنایت‌های جنگی و دستور قتل و شکنجه افراد بی گناه شده است.
هانس کریستین اشتوبله در این خصوص معتقد است:
“ اگرچه انجام این کار کمی پیچیده است،ولی با توجه به جنایت‌هایی که به دستورجرج بوش درعراق، افغانستان، گوانتانامو و ابوغریب صورت گرفته ، این اقدام قانونی و امکان پذیر است.
دلایل و بهانه‌هایی که رئیس جمهوری آمریکا برای انجام این حمله ارائه کرده ، به دلیل نادرست و غلط بودن قابل پیگیری قضائی است.
انجام این مهم درچارچوب قانون اساسی آلمان و قوانین جنایی این کشور نیز درسطح داخلی و بین‌المللی امکان پذیر است.”
در برهه فعلی شبکه ها و رسانه های جمعی غربی که در مدت ۸ سال جنایات بوش به دفاع از عملکرد وقیحانه دولت آمریکا می پرداختند ناچار شده اند نسبت به شکست سیاستهای نومحافظه کاران اذعان نمایند. بوش هنگامی که در سال دوهزارو یک برای اولین دوره ریاست جمهوری خود سوگند یاد می کرد به هیچ وجه انتظار نداشت پس از ۸ سال به عنوان منفورترین و بدترین رئیس جمهور تاریخ کشور خود شناخته شود.بوش و چنی حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ را با تاثیرپذیری مستقیم از شورای دوازده نفره نومحافظه کاران و با کمک دستگاههای اطلاعاتی سیا و موساد ساماندهی و اجرا نمودند.
جنگ افغانستان و سپس جنگ درعراق برای مبارزه با آنهایی که امنیت آمریکا را به خطر انداخته اند به دکترین جدید آمریکا تبدیل شد. مسئولان آمریکایی طبق همین دکترین به دروغگویی روی آوردند. جنگی داخلی سپس در عراق آغاز شدو اقدامات وحشتناکی را آمریکایی ها در این کشور مرتکب شدند.این اشتباهات وحشتناک پس از چند سال به پاشنه آشیل دولت بوش و حزب جمهوریخواه تبدیل گردید.
بوش در حاشیه‌ جنگ‌های گسترده‌اش در منطقه سعی کرد تا با تدوین طرح خاورمیانه‌ بزرگ، نقش اسرائیل را به عنوان یک وزنه مهم منطقه‌ای تغییر دهد و نقش کشورهای کلیدی و مهم جهان عرب را پشت این قدرت مخفی سازد اما در این خصوص ناکام ماند.
بوش به جای اینکه بگوید برای تغییر نقشه‌ ژئوپلتیک خاورمیانه و تغییر موازنه قدرت به عراق حمله کرده است، می‌گوید هدف این جنگ آزاد‌سازی عراق و استقرار دموکراسی در آن است. بوش و معاونانش طی تنها سه سال بیش از ۹۳۵ باردروغ گفته‌اند که این آمار تا رفتن بوش از کاخ سفید به هزاران دروغ افزایش یافت.
پژوهش‌ها و مطالعات انجام شده توسط دو سازمان آ‌مریکایی مستقل موسوم به “مرکز صلح عمومی” و “صندوق روزنامه‌نگاران مستقل” تاکید می کند که بوش و گروه نومحافظه کارش طی سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ در سخنرانی‌ها، بیانیه‌ها و گفتگوهای تلویزیونی بیش از ۹۳۵ دروغ گفته‌اند.
این پژوهش، حاکی از همکاری و همراهی دیک‌ چنی معاون بوش، دونالد رامسفلد وزیر دفاع سابق آمریکا و کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه‌ آمریکا با اوست. اولین اظهارات گمراه کننده‌ بوش در توجیه حمله به عراق صورت گرفت مبنی بر اینکه محمد عطا مسئول اصلی حملات ۱۱ سپتامبر و فرمانده و مجری این حملات، نشستی را با یکی از مسئولان وزارت اطلاعات عراق در پراگ برگزار کرد که به رغم ابراز تردید سازمان اطلاعات جمهوری چک نسبت به این ارتباط، این دروغ افکار عمومی آمریکا را نسبت به خطر عراق و ضرورت حمله به این کشور قانع ساخت.
شیبلی تلهامی تحلیلگر امور خاور میانه شبکه یورونیوز معتقد است که مسئله میراثی که دولت بوش برای جهان به جا گذاشته است به عراق مربوط می شود. گوانتانامو و ابوغریب فقط نشانه شکست بوش در عراق بود.
یکی از تصاویری که از این دوره ریاست جمهوری بوش به جامانده است پرتاب کفش خبرنگار عراقی به سویش در بغداد درآخرین سفر او به منطقه است. این اقدام در سراسر جهان با عکس بوش تکرار می شود که این نماد شکست سیاست آمریکا است.
در نهایت اینکه نتایج نظرسنجی ها در آمریکا نشان از یاس و ناامیدی مردم این کشور از دوران ریاست جمهوری بوش است. براساس نتایج اغلب نظرسنجیها، دوران ریاست جمهوری جرج بوش جز شکست و ناکامی برای کشورشان چیز دیگری به همراه نداشته است.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت