دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


راههای کاهش اضطراب امتحان را بشناسیم


راههای کاهش اضطراب امتحان را بشناسیم
● معلم و خانواده؛ عامل آرامش دانش آموزان
معلمان باید بدانند كه جلسه امتحان دادگاه حسابرسی و امتحان، انتقام نیست به همین دلیل قبل از اتمام كلاسها و شروع امتحانات به دانش آموزان اطمینان بدهید و آنها را از امتحان نترسانید.
به دانش آموزان بگویید كه سؤالها از كتاب درسی آنهاست و آنها فقط با مطالعه كتابهای درسی خود به راحتی می توانند به سؤالها پاسخ دهند، همچنین قبل از امتحانات اصلی، از امتحانات مستمر و خودآزمایی به منظور آشنا كردن دانش آموزان با سؤالها و نحوه امتحان استفاده گردد.
معلمان ضمن پرهیز از ایجاد رقابت ناسالم در میان دانش آموزان، باید به خاطر داشته باشند كه هدف از امتحان باید ارزیابی از دانسته های دانش آموزان باشد، نه ندانسته های آنان، بنابراین از انتظار و توقع بیش از حد در طرح سؤالهای امتحان اجتناب كنند.
در طرح سؤال، اصول سنجش و اندازه گیری خصوصاً سطح دشواری سؤالها را رعایت كنید؛ در ارزشیابی میزان یادگیری دانش آموزان نباید فقط نمره امتحان را ملاك و معیار قرار داد و از دیگر شیوه های ارزشیابی نیز استفاده كنید و سعی نمایید، سؤالها را در شماره های آخر قرار دهید.
هر كس نگران است مبادا در نظر دیگران، بی خرد، ناتوان و سراسیمه جلوه كند، درجات كمی از اضطراب برای پیشبرد زندگی طبیعی است، ولی مقدار زیاد آن مانع پیشرفت بوده و حتی توانایی انجام كار را از فرد مضطرب می گیرد.
▪ نشانه های جسمانی اضطراب عبارتند از:
لرزش، عرق كردن دستها، عرق كردن بدن، افزایش ضربان قلب، كوتاهی نفس، تنش عضلات، سرخ شدن یا گیج شدن، از دست دادن رشته افكار، ناراحتی گوارشی، صدای لرزان، اضطراب امتحان هم یكی از انواع آن می باشد كه برای كاهش آن، اولیا و سیستم آموزش و پرورش و خود دانش آموز با هماهنگی یكدیگر می توانند نقش مؤثری داشته باشند.
برای رسیدن به این مهم، محیط خانواده و جو عاطفی حاكم بر آن باید دور از تنشهای عاطفی و مشاجره باشد و سعی شود در ایام امتحانات و رفت و آمد و میهمانیهای خانوادگی تعطیل یا محدود گردد.
همچنین محیط فیزیكی آرام و بی سر و صدا برای مطالعه دانش آموزان و توجه كافی به استراحت و خواب دانش آموزان همراه با كاهش یا حذف وظایف خانگی محوله به دانش آموزان از كمكهایی است كه خانواده می تواند برای ایجاد آرامش روحی به فرزند خود كند.
در هنگام امتحانات، دانش آموزان نیاز به حمایت عاطفی و اطمینان بخشی بیشتری دارند، بنابراین در این زمینه خانواده ها باید نقش خود را بیشتر ایفا كنند، در عین حال ساعات تماشای برنامه های تلویزیون را تا حد امكان كاهش دهند.
خودداری از ایجاد ترس و دلهره بی جا در بچه ها در عین پرهیز از توقعات بیجا و فشار بیش از حد برای مطالعه نیز مهم است، به یاد داشته باشید در صورتی كه فرزندتان از موفقیت در یكی از امتحانات رضایت خاطر نداشت، مورد حمایت قرار گیرد و از سرزنش نمودن او خودداری كنید.
از حبس كردن دانش آموز در اتاق برای مطالعه كردن خودداری شود و به دانش آموز اجازه استراحت و تفریح لازم نیز داده شود، ضمن اینكه در طی مدت امتحانات باید تغذیه دانش آموز مناسب و مقوی باشد.
كمال گرایی بیش از حد والدین و وسواس شدید خانواده نسبت به نمرات بالا باعث ایجاد اضطراب در فرزندان می شود، به همین دلیل به خاطر داشته باشید كه انتظارات بالا و بیش از حد توانایی از فرزندان، می تواند در ایجاد اضطراب و شدت آن مؤثر باشد، پس انتظارات خود را تعدیل نمایید؛ از مقایسه فرزندان با یكدیگر و با دیگران و نیز از تأكید بیش از حد بر درس خواندن اجتناب كنید.
در پایان توصیه می كنیم، ضمن اطمینان بخشی به دانش آموزان، در آنان ایجاد انگیزه نموده و با ارایه پاداش و تقویتهای مطلوب آنها را تشویق به مطالعه نمایید.
حوریه ملكی
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید