جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

انتخاب فریم


انتخاب فریم
در انتخاب یک فریم مناسب،رعایت موارد فنی، در نظر گرفتن فاکتورهای زیبایی و آشنایی با مواد به کار رفته درفریم از اهمیت ویژه ای برخوردار است و درکنار آن همکاری و تبادل نظر بین بیمار ومسئول فنی مؤسسه، عامل اثرگذار دیگری است که در نهایت، منجر به فراهم آوردن دید بهتر برای بیمار می شود.
از نظرفاکتورهای زیبایی، انتخاب نهایی با بیمار می باشد و در صورت نیاز، با داشتن اطلاعات وتجارب کافی در موردشناخت انواع چهره ها و فریمهای موجود در بازار و نوع کاربری آنها می توان پیشنهادهایی جهت سهولت در انتخاب مناسب فریم به بیمار نمود. در کل، کسانی که مدت مدیدی است ازعینک استفاده می کنند، همچنین اشخاصی که تازه عینک را مورد استفاده قرار داده اند، نیازمند کمک درانتخاب فریم می باشند.
برای یک انتخاب مناسب، توجه به خطوطی که صورت شخص را تشکیل میدهند و یا شکل هندسی آن،از اهمیت خاصی برخوردار می باشد و در نظر گرفتن موی سر، امری موقتی است. توجه به رنگ، اندازه،ضخامت و ظرافت فریم نیزبه جهت تأثیر گذاری آن در ترکیب صورت دارای اهمیت خاصی است.
همواره باید در نظر داشت که هماهنگی قسمت فوقانی فریم با ابروها و بخش پایینی فریم با گونه هاوموازی بودن دماغه ی فریم با شیب بینی، کمک شایان توجهی به یک انتخاب مناسب می نماید و عدم توجه به هماهنگی رنگ عدسی با فریم،از فاکتورهای زیبایی می کاهد.
در نهایت با توجه به موارد فوق، در نظر گرفتن فرهنگ منطقه و موقعیت اجتماعی ، سن ، شغل ، قد،رنگ و نوع پوشش لباس و دیگر موارد خاص، حائز اهمیت می باشد.توجه نمودن به مسائل فنی عینک، ازجهت انطباق با نسخه ی تجویزشده ( به ویژه در عدسیهای با توان بالا و یا چند کانونی و یا عدسیهای تدریجی[ پروگرسیو] )، همچنین،انتخاب صحیح از نظر اندازه بندی فریم، نقش بسزایی در ساخت عینک دارد که درفصلهای مربوط توضیح داده شده است.
● انتخاب فریم برای کودکان:
انتخاب فریم مناسب، باعث علاقه و استفاده بهتر بچه ها از عینک می شود. اگر عینک انتخابی، ظاهری نامناسب داشته ویاخوب تنظیم نشده باشد، کودک تمایلی به استفاده از عینک از خود نشان نمی دهد. برای بچه های کوچکتر، پل ( دماغهی )راحت و سُرنخوردن عینک، سبب راحتی بیشتر و در نتیجه، باعث عدم شکایت کودک از عینک می شود. کودکان به علت اینکه از مسائل فنی و اپتیکی عینک اطلاعی ندارند، بیشتر به زیبایی و راحتی عینک فکر می کنند. بنابراین،مساعدت و همکاری والدین با عینک ساز جهت انتخاب فریم مناسب، امری ضروری است. در واقع، عینک ساز می بایست نسخه ی تجویزی را برای والدین شرح داده تا آنها در انتخاب فریم مناسب، با او همکاری کنند .
● یادآوری :
به طور تقریبی می توان اجزای صورت را به کمک اشکال هندسی تقسیم بندی نموده و پس ازتشخیص نوع چهره، می توان با کمک خطوط هندسی فریم، حتی الامکان نقایص را برطرف نمود.
یکی از موارد رایج جهت انتخاب فریم، در مواردی که بیشتر جنبه زیبایی مد نظر است، این است که قسمت های بالایی فریم با خط ابرو مطابقت داشته باشد و قسمت پایین فریم تابع خطهای گونه و فک و شیب دماغه باشد ویا پل عینک موازی با شیب بینی باشد.
آگاهی داشتن از اشکال اصلی صورت باعث میشود که در مورد انتخاب یک فریم خاص،دقیقتر وسریعتر تصمیم گیری نمائیم.
● طبقه بندی اشکال صورت
▪ چهره های مربعی شکل <---- فریم های گرد
▪ چهره های گرد <---- فریم های چهار گوش
▪ چهره های مثلثی شکل با قاعده ی بالا <---- فریم های طرح ریبان با عمق کم
▪ چهره های مثلثی شکل با قاعده ی پایین <---- فریم های بیضی
▪ چهره های کشیده <---- فریمهای طرح ریبان با عمق زیاد
▪ چهره های به اصطلاح خپل که تقریباً بین چهره های مربعی و دایرهای شکل می باشند <---- فریم های باعمق کم و یاعینک های ریم لس
▪ چهرههای لوزی شکل الماس گونه <---- عینکهای ریم لس و یا فلزی با حدقه های تقریباً گرد وغیرچند ضلعی
● بینی
از آنجا که شکل بینی، تأثیر بسزایی در قرار گرفتن عینک بر روی صورت بیمار دارد و تا به حال ۳۰ نوع شکل بینی(در زنان و مردان) در سطح جهان شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفته است، شناخت این شکلها، در سهولت انتخاب فریم ، تنظیم پدها و انتخاب اندازه ی پل عینک ( که تأثیر بسزایی در تنظیم فریم بر روی صورت بیمار دارد) کمک قابل توجهی می کند. شناخت بینی های مختلف، سبب سهولت در تهیه وتدارک فریمهای مورد نظر مؤسسه(جور بودن جنس) می شود.(یکی از عوامل مؤثر درسرپرستی و مدیریت صحیح و موفق چه در ابعاد تجاری و چه در مسائل فنی اپتیکی، دارا بودن انواع فریم ها با اندازه های مختلف در مؤسسه می باشد.)
● دسته های عینک
دسته های عینک، تأثیر بسزایی در کوتاه یا کشیده جلوه نمودن صورت ایفا میکنند. دسته هایی که درقسمت پایین فریم، لولا شده باشند، چهره را کوتاهتر نشان می دهند و برعکس ، دسته هایی که در بالای فریم لولاشده باشند، صورت را کشیده تر نشان میدهند. در نتیجه از پارامتر فوق می توان کوتاهی و یا کشیدگی بیش ازحد صورت را متعادل نشان داد.
اهمیت هماهنگی رنگ عینک را نسبت به چهره نباید فراموش کرد. البته در مورد این هماهنگی یک استاندارد جهانی که جوابگوی همه ی فرهنگ های دنیا باشد مشاهده نمی شود؛ در نتیجه، انتخاب رنگ عینک، بیشتر سلیقه ای عمل می شود. ولی در موارد خاصی جنبه ی عمومیت بیشتری پیدا می کند. مثلاً کسانی که چشم هایشان نسبت به کل پهنای صورتشان نزدیک به هم می باشد، در صورت تمایل می توانند از عینکهایی استفاده نمایند که دارای پل یا دماغه ای روشن تراز قسمتهای دیگر عینک باشد و برعکس.با این انتخاب ها می توان نزدیکی و یا فراخی بیش از حد چشمها را حتی الامکان متعادل نمود.
● چند نکته در انتخاب فریم:
از آنجایی که حالت موی سر، در شکل گیری چهره تأثیر گذار است، اگر در زمان انتخاب فریم حالت موی سر، ملاک انتخاب فریم قرار گیرد، بعداً به علت تغییرات زیادی که در حالت موی سرایجاد می شود، از هماهنگی موی سر با فریم وصورت کاسته شده و به مرور باعث نارضایتی وناراحتی بیمار می گردد.
بنابراین در زمان انتخاب فریم ، حالت موی سر را باید امری موقتی دانست و ازفاکتورهای دیگرجهت انتخاب فریم استفاده نمائید.اشخاصی که تاس میباشند، بهتر است از فریمهایی استفاده نمایند که ابروها را بپوشاند و درنهایت، ازبلندی بیش از حد پیشانی کاسته شود.
گاهی اوقات رنگ چشم، در انتخاب رنگ فریم تأثیر گذار میشود. مثلاً برای چشمهای سبز و آبی فریمهایی که در آنها، قسمت فوقانی حدقه، مشابه به رنگ چشم باشد، مناسبتر خود را نشان میدهند.
برای کسانی که به اصطلاح پا به سن گذاشته اند و یا موهای سر و صورت آنها سفید شده است، انتخاب فریمهایی با رنگ نقره ای و سفید، باعث می شود که کهولت سن آنها نمایان تر شود.در این مواقع می توان به جای انتخاب این رنگها، ازرنگهایی مثل طلایی استفاده نمود.
اگر اجزای صورت، کوچک یا ظریف است، بهتر است از فریمی با رنگ روشن استفاده نمایید وبرعکس.در نهایت، کلیه ی اشخاص حقیقی یا حقوقی که در طراحی و تولید و عرضه عینک فعالیت میکنند، باید به این نکته توجه نمایند، که زمانی که عینک برروی صورت شخص قرار میگیرد، خواه نا خواه ازهمه ی جهات فوق الذکر، عینک عضوی از اعضای صورت به حساب آمده و شخص از تأثیرات آن در چهره متأثرمی باشد. لذا عدم توجه به نکات با اهمیت در انتخاب فریم، می تواند در آینده برای شخص استفاده کننده ازعینک، دگرگونیهای شخصیتی از قبیل :شادابی،غمگینی ، آرامی ، تندی و... به وجود آورد که این خود، نقش، اهمیت و مسئولیت مؤسسات عینک سازی را در بخشی ازسلامت روحی اشخاص استفاده کننده ازعینک چند برابر می نمایدکه می بایست، مسئولین مؤسسات، به آن توجه کافی داشته باشند.
تهیه و تنظیم : علی و جعفر انصاری نکو
منبع : سایت عینک