شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

سوء استفاده از قدرت و حمله به دموکراسی


سوء استفاده از قدرت  و حمله به دموکراسی
ادعا می شود که ایالات متحده یکی از آزاد ترین جوامع جهان است و از سویی نظام سیاسی و جامعه مدنی این کشور به عنوان الگو به دیگر کشورها ارائه می شود. ولی واقعیت این است که طبق اعتراف شماری از روشنفکران برجسته، نظام سیاسی این کشور از خلاء دموکراتیک عمیقی رنج می برد. ساختارهای قدرت، نهادهای ایدئولوژیک، موسسات تجاری و غول های رسانه ای و تبلیغاتی، نهادهای دموکراتیک این کشور را به شدت فرسوده ساخته اند و پیگیری منافع زورمندان و اغنیا به قیمت جنایات هولناک و نقض قوانین و معاهدات بین المللی، در پس ادعاهای متعالی و خیرخواهانه، پنهان نگه داشته می شوند.
نوام چامسکی در این اثر خودکه توسط انتشارات Metropolitan Books نیویورک ودر سال ۲۰۰۶ میلادی به چاپ رسیده، با بهره گیری از بررسی ها و تاملات خود و نیز با استناد به آثار پژوهشگران برجسته در هر حوزه، سیاست های دولت جرج دبلیو بوش را به بوته نقد کشیده است.
نویسنده ابتدا با بررسی مختصری از وضع کنونی جهان، آن را به عنوان ناگوار، هولناک و ناگزیر، توصیف می کند. وی سپس خود بخشودگی دولت ایالات متحده از بدیهی ترین اصول اخلاقی و قوانین داخلی و بین المللی را بررسی نموده و در این راستا همدستی بعضی از حقوقدانان و پژوهشگران آمریکایی را با دولت این کشور، مورد نکوهش قرار می دهد.
دولت جرج بوش تلاش داشت تا مداخلات گسترده خود در دیگر مناطق جهان را با ادعای بردن دموکراسی به این مناطق، توجیه نماید. ولی چامسکی با بررسی مورد عراق و جنایات بی شمار دولت بوش در این کشور و با اشاره به دیگر اقدامات دولت بوش در مناطق مختلف جهان بویژه خاورمیانه و فلسطین، کذب بودن این ادعاها را ثابت می کند.
چامسکی همچنین وضعیت نهادهای دموکراتیک ایالات متحده را نیز بررسی کرده و تاثیر ویرانگر تبانی دولت، شرکت های تجاری غول پیکر و رسانه های گروهی بر دموکراسی و زندگی مردم آمریکا را نشان داده است.
چامسکی معتقدست که نظام سیاسی آمریکا در راستایی رهبری می شود که به پایان ارزش های تاریخی برابری، آزادی و دموکراسی کارآمد منجر می شود. نظام سیاسی آمریکا به سوی اقتباس بعضی از ویژگیهای دولت های شکست خورده حرکت می کند. شماری از خصوصیات دولت های شکست خورده عبارتند از ناتوانی یا بی میلی برای حفاظت از شهروندان در برابر خشونت و شاید حتی نابودی، گرایش به فراتر شمردن خود از حوزه قوانین داخلی و بین المللی و بنابراین آزاد دانستن خود به تهاجم و خشونت. چامسکی پس از برشمردن این خصوصیات از دولت جرج بوش به عنوان دولتی شکست خورده یاد می کند که علاوه بر مردم خود، مشکلات فراوانی را برای جهانیان ایجاد نموده است.
کتاب مذکور در ۷ فصل تدوین شده است. در فصل اول، اوضاع کنونی جهان به عنوان ناگوار، هولناک و ناگزیر، ترسیم شده و خطر نابودی نهایی و آخرالزمان قریب الوقوع، گوشزد شده است. در فصل دوم با عنوان ایالات یاغی، به مواردی همچون رسوایی های ایالات متحده از انجام شکنجه، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت و خودبخشودگی دولت بوش از قوانین داخلی و بین المللی اشاره شده است. نویسنده در فصل بعدی که غیر قانونی اما مشروع نام دارد، کاربرد یک جانبه زور و تروریسم دولتی ایالات متحده را تقبیح می کند. در فصول چهارم و پنجم مدعیات ترویج دموکراسی توسط دولت بوش بررسی و با ذکر خاورمیانه به عنوان شاهد مثال، این ادعا ابطال میگردد. در فصل ششم نیز با اشاره به انتخابات سال ۲۰۰۴ آمریکا، فریفتن و سرکوب مردم، عدم توجه به افکار عمومی درباره سیاستگذاری دولت، نهادینه سازی نظارت دولت و شرکت ها و خیزش آشکار به سوی تجارت ، خلاء های دموکراتیک داخلی نیز نشان داده شده است. چامسکی در انتها پیشنهاداتی را در جهت مقابله با این بحران های حیاتی که دولت ایالات متحده به‌وجود آورده، ارائه می دهد.
کتاب ۴۰۰ صفحه ای “ ایالات شکست خورده، سوء استفاده از قدرت و حمله به دموکراسی” اثر نوام چامسکی و با ترجمه یعقوب نعمتی وروجنی را موسسه جام جم در زمستان ۱۳۸۷ و با شمارگان ۲۰۰۰ نسخه روانه بازار نموده است.
نویسنده: نوام چامسکی
مترجم: یعقوب نعمتی وروجنی
منبع : روزنامه رسالت