دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

موهبت آزادی


موهبت آزادی
۲۲ بهمن روز پیروزی انقلاب اسلامی می باشد. انقلاب اسلامی بزرگترین پدیده قرن بود كه در جهان معاصر اتفاق افتاد. این انقلاب درواقع نقطه وصل آرزوهای ملت ایران بود كه تلاش بی دریغی را برای رهایی از استبداد و ظلم مضاعف حكام انجام دادند.
تلاش نافرجام ملت در مشروطه و انحراف در دستاوردهای آن و پیدایش استبداد مضاعف بعد از مشروطه و درگیر شدن كشور با سیاست های خارجی ومانند برده عمل كردن با ایرانیان، همه و همه به صورت عقده های فرو خفته ای جمع شد و در ۲۲ بهمن ۵۷ به یكباره با وقوع انقلاب اسلامی سر باز كرد.
انگار ۲۲ بهمن روز موعود و آرزوی هر ایرانی بوده است كه پس از سالیان متمادی قلوب شكسته و جریحه دار ایرانیان از ظلم و استبداد، رهایی و آزادی خویش را احساس می كند.
با آنكه در تاریخ نظریه های آزادی بسان ارزش های ذهنی ومفهومی بوده است اما آزادی مانند امری واقعی و حقیقی قابل دفاع است.
در مغرب زمین در خصوص آزادی بحث های زیادی صورت گرفته است؛ از سنت یونان قدیم تا قرون وسطی و دیدگاه های جدید، همه و همه بحث های مطولی ارایه داده اند؛ مثلاً در یك جا آزادی را مقابل بردگی گرفته اند (یونان قدیم)، در یك جا اندیشه آزادی یعنی دیدگاه های لیبرالی، اخلاقی و آریستوكراتیك. تفكر آریستوكراتیك نگران حریم و حرمت فرد در دنیای مدرن است و از این رو در آن نامی از استبداد و اختناق فردی و استبداد و اختناق جمعی آورده نشده است. این تفكر برخلاف تفكر لیبرالی كه فرد را برای آزادی می خواهد آن آزادی را برای فرد می خواهد و در آن واقعیت آزادی از متافیزیك آزادی یكسره جداست. آزادی ای كه ملت ما در جست وجوی آن بودند از نوع آزادی ای كه در ادبیات سیاسی جهان رایج بوده و هست جدا می باشد و آن آزادی معنوی و سیاسی بود كه طبق فرمایش امام «اسلام اگر آن طور كه هست موفق بشویم كه احكام آن را اجرا بكنیم، برای همه شما سعادت ایجاد می شود، برای همه ملت سعادت ایجاد می شود. اسلام دین آزادی و استقلال است» (صحیفه، ج ،۶ ص ۵۲۶)
بنابر این آزادی ای كه انقلاب اسلامی به ملت اعطا كرد باز شدن راه رشد شخصیت و پیدا شدن افكار متعالی در فرد بود.
در بعد سیاسی نیز آزادی در انقلاب اسلامی این تعبیر را دارد كه بر اساس آموزه های دینی، مردم در تعیین سرنوشت خویش آزاد هستند و می توانند هر طور كه خواستند كشور خود را اداره كنند.
این نوع برداشت از آزادی كه هم نگاه فرد گرایانه و هم اندیشه جمع گرایانه را در خود دارد فقط در اندیشه هایی پیدا می شود كه برگرفته از آموزه های دینی است؛ تلقی این چنینی از آزادی و به منصه ظهور رسیدن نتایج آن در پیدایش حكومت دینی و مردم سالاری دینی از بركات «آزادی» می باشد.
در واقع انقلاب اسلامی راه ناتمام كلیه جنبش ها، نهضت ها و پویش های چند صد ساله مردم ایران را برای به دست آوردن آزادی تكمیل و نهایی كرد و موهبت آزادی را بر اساس خواست الهی مردم به ودیعه گذارد.
پاسداشت آزادی كاری سخت اما مهم است كه باید به دقت از آن مراقبت نماییم.
مهمترین طرح برای پاسداشت آزادی در صحنه نگاه داشتن مردم است و هر گونه رفتاری كه به نوعی بوی دوری و فاصله گیری از مردم را بدهد در حقیقت در جهت كمرنگ نمودن آزادی می باشد. شور و نشاط انقلابی بعد از ۲۷ سال از انقلاب در كشور برپاست و انگیزه های حق طلبانه و آرمانخواهانه ملت ایران در رسیدن به اعتلا و شایستگی همچنان برقرار می باشد.
به دست آوردن «آزادی» علی رغم هزینه هایی كه متحمل شدیم دستاوردهای گرانبهایی داشته كه استقلال كشور در موضوعات علمی و فناوریهای پیچیده و مستقل شدن در برابر قدرت ها ثمرات آن می باشد. اگر امروز دشمن جنگ روانی شدیدی را علیه ما شروع كرده است فقط و فقط به خاطر آن است كه ما آزاد نباشیم و در ذیل سیاست های جهانی آنها تعریف شویم.
۲۲ بهمن روز به دست آوردن آزادی بر همه پیشگامان رهایی ملت مسلمان ایران فرخنده باد.
دكتر محمد رضا جمالی
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید