دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

چرا آمریکایی ها احتمال حمله به ایران را تکذیب کردند


چرا آمریکایی ها احتمال حمله به ایران را تکذیب کردند
در حالی که پیشتر مقامات آمریکایی نسبت به افزایش احتمال حمله نظامی علیه ایران واکنشی رسمی از خود نشان نمی دادند، این سکوت بالاخره شکسته شد و آنان بروز چنین حمله ای را بعید دانستند. کارشناسان معتقدند این بدان معنا است که واشنگتن نتایج دلخواه خود را از دور جدید تهدید ها حاصل کرده است.
در پی برگزاری یک رزمایش نظامی توسط نیروهای اسرائیلی در سواحل یونان که به جنجالی خبری در هفته های گذشته تبدیل شد، برخی این موضوع را آغاز دور جدید تهدیدها علیه ایران تفسیر کرده و اعلام داشتند که واشنگتن درصدد است تا با تاکید بر تهدیدهایی از این دست، فشار به ایران را افزایش داده و این کشور را وادار به عقب نشینی از برنامه های غنی سازی اورانیوم کند.
اما انتشار گزارشی از سوی سیمور هرش، روزنامه نگار جنجالی مسائل ایران در مجله نیویورکر، مبنی بر اختصاص بودجه ۴۰۰ میلیون دلاری کاخ سفید برای گسترش عملیات های زمینی علیه ایران باعث شد تا بار دیگر موضوع قریب الوقوع بودن یک اقدام نظامی جدید در منطقه مورد توجه قرار گیرد.
بیشتر اظهارنظرهای اخیر در مورد صحت و سقم بروز یک تهاجم نظامی علیه ایران روی توانایی ایران در دستیابی به سلاح هسته ای تا پایان سال جاری میلادی متمرکز است. این گمانه زنی ها زمانی به اوج خود رسید که یک مقام آمریکای به شبکه ای بی سی (ABC) گفت که مقامات دفاعی این کشور نسبت به حمله اسرائیل به ایران تا پایان سال ۲۰۰۸ ابراز نگرانی کرده اند.
بر اساس این گفته ها مقامات آمریکایی و اسرائیلی بر سر رسیدن برنامه های هسته ای ایران به نقطه ای غیرقابل بازگشت بین ۶ ماه تا یک سال آینده با یکدیگر اختلاف نظر دارند. به گفته این مقام آمریکایی نقطه غیر قابل بازگشت مذکور دو خط قرمز را شامل می شود که یکی از آنها دستیابی ایران به مقدار زیادی از اورانیوم غنی سازی شده و دیگری خرید یک سیستم نظامی پیشرفته از روسیه است که توانایی خنثی سازی حملات احتمالی اسرائیل به ایران را دارا خواهد بود.
روز گذشته بالاخره یکی از مقامات رسمی کاخ سفید نسبت به این مباحث واکنش نشان داد و اظهارنظرهای کارشناسان در مورد حمله به ایران را ساده لوحانه قلمداد کرد. تام کیسی، سخنگوی وزارت خارجی آمریکا، افزود که ارزیابی برخی از مسئولان آمریکایی در گزارش های ای بی سی پیرامون امکان دستیابی ایران به اورانیوم غنی شده برای ساخت تسلیحات هسته ای تا پایان سال جاری میلادی را تکذیب می کند.
برایان ویتمن، سخنگوی پنتاگون، هم ضمن ابراز بی اطلاعی از همپایی آمریکا با اسرائیل در مورد یک حمله نظامی، بر به کارگیری دیپلماسی و همکاری با سازمان ملل برای بررسی و حل اختلاف بر سر برنامه هسته ای ایران تاکید کرد.
از سوی دیگر رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق، در واکنش به ادعاهای سیمور هرش به شبکه سی ان ان گفت که می تواند با قاطعیت بگوید که هیچ حمله ای در مرزهای عراق علیه ایران از سوی نیروهای آمریکای در حال تدارک نیست. اما هرش هم در پاسخ به این اظهارات گفت که این کاملا عادی است که در زمان انجام عملیاتی از این دست، فرستادگان آمریکا از آنها مطلع نشوند.
هرش معتقد است در صورتی که چنین گزارش هایی مورد تایید قرار گیرند، این موضوع می تواند تنش ها میان آمریکا و ایران را افزایش داده و خطر بروز خشونت میان آنها را شدت بخشد. او تاکید کرده است که چنین موقعیتی می تواند به تسریع روند قیمت های نفت خام نیز بینجامد.
این نویسنده مجله نیویورکر همچنین مدعی است که ژنرال های ارشد ارتش آمریکا با سیاست ایجاد بی ثباتی در ایران مخالف هستند. بر اساس گزارش واشنگتن پست اخیرا ۳ نظامی چهار ستاره آمریکا در بخش فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا که صحنه عملیات نظامی در عراق را هدایت می کنند، آشکارا مخالفت خود را با هر نوع حمله پیشگیرانه علیه امکانات هسته ای ایران ابراز داشته اند. دریادار ویلیام فالون، جان ابی زید و آنتونی زینی این ژنرال ها هستند.
البته دریادار مایکل مولن، رئیس ستاد ارتش ‌آمریکا، که پیشتر مخالفت خود را با اقدام نظامی علیه ایران ابراز داشته بود، بار دیگر بر این موضوع صحه گذاشت. مولن ضمن ابزار بی اطلاعی از احتمال تدارک حمله از سوی اسرائیلی ها به ایران، گفت که منطقه خاورمیانه یکی از بی ثبات ترین بخش های دنیا است و نیازی نیست که بیش از این بی ثبات شود. وی تاکید کرد که گشودن یک جبهه جدید در موقعیت کنونی برای آمریکا بسیار مشکل ساز شود.
بوش نیز در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید اعلام داشت که با وجودی که همیشه گفته است تمام گزینه ای در مورد حل مسئله ایران روی میز خواهد بود، اما اولین گزینه برای آمریکا این است که این مشکل از طریق دیپلماتیک حل شود.
نکته قابل توجه این که پیش از اظهارات مولن و بوش، منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران، طی مصاحبه با خبرنگاران در نیویورک گفت که ایران به طور جدی و با دقت در حال بررسی یک بسته پیشنهادی شامل مشوق های اقتصادی است که طی گفت وگو با طرف های مذاکره کننده از سوی آمریکا پیشنهاد شده است.
وی در ادامه اظهاراتش که به طور وسیعی در رسانه های بازتاب یافت، تاکید کرد: ما در حال بررسی احتمال دور جدید گفت و گوها پیرامون مسائل عراق هستیم.
متکی که به منظور شرکت در اجلاس شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل در نیویورک سخن می گفته، اظهار داشت که ایران همچنین در حال بررسی پیشنهاد خانم کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا، در مورد بازگشایی یک دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران است. وی افزود که ارتباط میان مردم ایران و آمریکا می تواند گام خوبی برای تفاهم میان دو ملت باشد.
گفته می شود که ایران پیشنهاد داده است پروازهای مستقیم میان تهران و نیویورک به منظور تسهیل سفر ایرانی تبارهای آمریکا از کشور مادریشان برقرار شود. برخی از کارشناسان گفتند که این پیشنهاد در واقع شبیه همان بحثی است که اخیرا از سوی هنری کیسینجر، وزیر خارجه اسبق آمریکا، مطرح شده است که آمریکا می تواند روابطی را با ایران شبیه به آنچه با چین در دوران جنگ سرد داشته است، برقرار کند.
برخی از تحلیلگران سیاسی معتقدند که تهدیدات اخیر هم مبتنی بر این پیشنهاد بوده است. بر اساس این تحلیل واشنگتن انگیزه خاصی در ایران برای ایجاد چنین ارتباطی را حس نمی کند، به همین دلیل تلاش کرد تا با دور جدید تهدیدها و جنگ روانی، بر این ضرورت تاکید کند.
با این حال برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که حامیان تهاجم به عراق در دولت بوش، نمی توانند نسبت به گزارش ها در مورد نزدیک شدن ایران به موقعیت برگشت ناپذیر در برنامه هسته ای و همچنین خرید سیستم بازدارنده نظامی از روسیه بی تفاوت باشند. به همین دلیل به هیچ وجه بعید نیست که این تهدیدها در نهایت با تحرکات آنان جامه عمل به خود بپوشند.
موشه یلعون،‌ فرمانده سابق ارتش اسرائیل، هفته گذشته گفت:" نیروهای اسرائیلی باید آماده اجرای هرگونه طرحی باشند. حمله نظامی به ایران کار راحتی نیست. این کار باید گزینه آخر باشد، اما نباید آن را حذف کنیم."
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید