دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

کوره (For) تنور


کوره (For) تنور
▪زمان رسیدن به نصف النهار : ۲۴ آذر؛
مساحت : ۳۹۸ درجه مربع
مبنای نام این صورت فلکی به عنوان کوره از قرن هجدهم از زمانی آغاز شد که منجم فرانسوی نیکلا، لویی دولاکای آن را کوره شیمیایی نامید. این منجم توانست از ستارگان ضعیف واقع در خمیدگی صورت فلکی نهر، این صورت فلکی را بسازد. صورت فلکی کوره فاقد هر گونه ستاره درخشان است و فقط تعدادی اجرام عمقی آسمان دارد.
▪ستاره ها
طیف ستاره آلفای کوره از نوع F۸ –IVقدرش ۹/۳ و فاصله آن تا ما ۴۶ سال نوری است.
▪اجرام عمقی آسمان
هرچند که این صورت فلکی جایگاه خوشه ستاره ای کوره است ، اما هیچ یک از آن ها قابل مشاهده با تلسکوپ های کوچک نیستند. موقعیت این اجرام در گوشه جنوب شرقی، در مرز نهر و در حدود یک درجه مربع است. این مجموعه شامل حدود ۱۸ کهکشان مارپیچی و بیضوی نزدیک به هم است که قدر آن ها از ۱۰ تا ۱۳ متغیر می باشد.
●گیسوی برنیکه (Com) موی برنیکه
زمان رسیدن به نصف النهار : ۲۵ اردیبهشت ؛
مساحت : ۳۸۶ درجه مربع
هر چند که این صورت فلکی کوچک و کم فروغ است و تا سال ۱۶۰۲ هنوز هم محدوده آن دقیقاً مشخص نبود اما گیسوی برنیکه دارای اصالت باستانی است و نشان دهنده گیسوی ملکه مصر یعنی برنیکه دوم است که حکمران این کشور در سالهای حدود ۲۲۱ تا ۲۴۶ قبل از میلاد مسیح بوده است. این ستارگان در زمانی به عنوان منگوله انتهایی دم شیر محسوب می شد که در مجاورت این صورت فلکی قرار دارد. وقتی که شما به گیسوی برنیکه نگاه می کنید در حقیقت شمال، را نگریسته اید که عمود بر صفحه کهکشان راه شیری است و لذا یک دید واضح در ورای کهکشان خودمان پیدا کرده اید.
▪ستاره ها
ستاره بتا کمی نورانی تر از خورشید ماست که نگاه به آن، نشان می دهد که خورشید را اگر از فاصله ۲۷ سال نوری می دیدیم تا چه حد کم نور و ضعیف بود، نوع طیف آن GO V و دارای قدر ۶/۴ می باشد.
▪اجرام عمقی آسمان
خوشه کهکشانی گیسو در فاصله میلیون ها سال نوری از ما واقع شده و شامل بیش از ۱۰۰۰ کهکشان است که اکثراً ضعیف تر از قدر دوازدهم هستند. در مرز صورت فلکی سنبله تعدادی از کهکشان های نزدیک تر را می توان با تلسکوپ های کوچک مشاهده کرد. M۶۴ ( کهکشان چشم سیاه) و M۸۵ هر دو مارپیچی با قدر نهم می باشند.
●مار : سرمار / مار (Ser)
سرمار: زمان رسیدن به نصف النهار : ۹ تیر؛
مساحت : ۴۲۹ درجه مربع
دم مار : زمان رسیدن به نصف النهار : ۱۴ مرداد ؛
مساحت : ۲۰۸ درجه مربع
صورت فلکی مار تنها صورت فلکی است که به شکل دو پاره جدا از هم، یعنی سر و دم که به وسیله صورت فلکی حوا ( حامل مار) مجزا شده اند، نشان داده می شود. در اصل این مجموعه یک صورت فلکی عظیم را می سازد. نام ستارگان تشکیل دهنده مار نشانگر یک پارچگی آن ها بوده است. در این چارت فقط قسمت «سرمار» نشان داده شده و برای مشاهده «دم مار» لازم است به صورت فلکی سپر مراجعه گردد.
▪ستاره ها
آلفای صورت فلکی مار به نام سر مار است ، قدر آن ۷/۲ ، طیفش از نوع K۲ –IIIو در فاصله ۶۲ سال نوری می باشد.
▪ اجرام عمقی آسمان
M۵ یک خوشه کروی قدر ششم صورت فلکی سر مار است که در فاصله ۸ درجه ای جنوب غربی آلفای مار به عنوان یک جرم زیبای آسمانی برای دیدن، قرار دارد. فاصله آن تا زمین ۲۶۰۰۰ سال نوری است. IC ۴۷۵۶ یک خوشه باز قدر ۵ به فاصله ۱۴۰۰ سال نوری ، در ۴ درجه ای شمال غربی تتای مار در بخش شمالی دم مار است. M۱۶ در گوشه جنوب شرقی دم مار و در نزدیکی مرز آن با صورت فلکی قوس، دارای قدر ۶ و به عنوان یک خوشه باز سحابی گونه، محسوب می شود. این خوشه در پهنه ای ۵/۰ درجه ای دارای حدود ۵۵ ستاره به فاصله ۵۵۰۰ سال نوری است.
● مار آبی (Hya) مار دریایی ، شجاع
زمان رسیدن به نصف النهار : ۳۱ فروردین ؛
مساحت : ۱۳۰۳ درجه مربع
صورت فلکی مار آبی بزرگترین و طویل ترین صورت فلکی آسمان است. در عرض های میانی شمالی حدود شش ساعت طول می کشد تا تمامی ستارگان طلوع کنند. مار آبی از جمله هیولای چندین سر بوده که به وسیله هرکول کشته شده است. (آن را نباید با صورت فلکی «نرمار» (۱) که به وسیله یوهان بایر در سال ۱۶۰۳ در نزدیکی قطب جنوب فلکی معرفی شده، اشتباه کرد). سرمار آبی در جنوب سرطان و شرق کلب اصغر قراردارد. خمیدگی بدن این مار هیولا، به اندازه صورت فلکی عقرب به طرف شرق می پیچد که حدود یک چهارم آسمان منطقه است.
▪ ستاره ها
ستاره آلفای این صورت فلکی در انگلیسی به نام «فرد شجاع» است و در عربی معنای « مرد گوشه گیر مجرد» را می دهد. این تنها ستاره نام گذاری شده در این صورت فلکی است که درخشان ترین ستاره مار آبی نیز می باشد. طیفش از نوع K۳ –III، قدر آن ۲ و فاصله اش ۱۱۰ سال نوری است . ستاره اپسیلون این صورت فلکی دارای طیف G۵ – III با قدر ۴/۳ در واقع یک ستاره چهارگانه با مؤلفه هایی از قدرهای ۳و۵و۱۲ می باشد. این مجموعه در فاصله ی۱۵۰ سال نوری از ما قرار گرفته است.
▪ اجرام عمقی آسمان
M۴۸ در مرز غربی مار آبی با تکشاخ، قرار گرفته و یک خوشه ستاره ای بزرگ و روشن با حدود ۸۰ ستاره در وسعتی به اندازه یک قرص کامل ماه است. این خوشه در فاصله ۳۱۰۰ سال نوری از ما واقع شده و قدر آن کمی روشن تر از ۶ می باشد. M۶۸ یک خوشه کروی به اندازه ی ۹ دقیقه قوسی است که دقیقاً در جنوب مرز مار آبی با غراب یا کلاغ واقع شده است. این خوشه از لحاظ قدر کلی، در ردیف هشتم است اما درخشنده ترین ستاره های آن به صورت انفرادی با قدر ۱۳ می باشد. M۸۳ یک کهکشان مارپیچ از قدر هشتم است که از درخشنده ترین کهکشان های آسمان جنوبی محسوب می گردد. به لحاظ قرار گرفتن در آسمان نیم کره جنوبی، دیدارش برای ناظران نیم کره شمالی سخت است. مکان آن در ۱۸ درجه ای جنوب سماک اعزل ( آلفای سنبله) نزدیک انتهای دم صورت فلکی مار آبی است. در این صورت فلکی دهها کهکشان دیگر وجود دارد که همه ضعیف تر از قدر یازدهم هستند .
۱-Hydus
منبع : واحد مرکزی خبر