پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا


خودکشی پشت کنکوری!


خودکشی پشت کنکوری!
خانواده ای در همسایگی ما زندگی می كرد كه فرزندانش جزو نوابغ تحصیلی محسوب می شدند. آنها دو دختر دوقلو داشتند كه پیش دانشگاهی را به اتمام رسانده و در حال مطالعه برای آزمون كنكور بودند. پدر و مادرشان پیش بینی قبولی آنها را در رشته پزشكی می كردند. تردید آنها فقط در این بود كه آیا دوقلوها می توانند در دانشگاههای معتبر دولتی تهران قبول شوند یا نه؟
خواهران دوقلو آنقدر درس می خواندند كه به قول مادرشان تنها برای رفتن سركلاسهای كنكور از خانه بیرون می رفتند، بالاخره، موعد آزمون سرنوشت ساز كنكور فرا رسید. دوقلوها رفتند و امتحان دادند، بعد از اتمام كنكور همه از قبولی آنها صحبت می كردند. در واقع كسانی كه آنها را می شناختند شنیدن خبر قبولی آنها در دانشگاههای تهران را انتظار می كشیدند، مرداد ماه فرا رسید، نتایج مرحله اول كنكور را ارائه كردند، همسایه ها از رتبه دوقلوها می پرسیدند. والدین هم با امیدواری فراوان صحبت های قبلی خود را تكرار می كردند. اما كسی از آن روز دیگر دوقلوها را شاد ندید. هیچ كس رتبه واقعی آنها را هم نفهمید. شهریور فرا رسید و نتایج نهایی اعلام شد. خواهران دوقلو قبول نشدند! والدینشان در روز اعلام نتایج آنقدر ناراحت و عصبی بودند كه گویی مصیبتی عظما بلای جان خانواده افتاده است.
خاطرم می آید صبح فردای روز نتایج با صدای جیغ و شیون از خواب پریدم. با سرعت خود را به نزدیكی خانه آنها رساندم. دیگر نمی توانستم به خانه همسایه نزدیك شوم. همهمه ازدحام و ناله و شیون فضا را اشباع كرده بود، آن روز همه با هم یك جمله را تكرار می كردند: دوقلوها خودكشی كرده اند!
به گفته جامعه شناسان و روانشناسان یكی از علل افسردگی و بروز اختلالات روانی، فشارهای تحصیلی مانند كنكور است كه حتی در برخی موارد می تواند منجر به خودكشی شود.
دكتر محمدحسین فرجاد، آسیب شناس، در این باره می گوید: نیازهای عاطفی، فشارهای تحصیلی مانند كنكور و نقایص جسمی و فیزیكی از مهمترین عوامل مؤثر در شكل گیری افسردگی به ویژه در بین جوانان است.
این آسیب شناس حتی از پایین آمدن سن افسردگی در ایران از ۲۷ به ۱۷ سال خبر می دهد و معتقد است: از بین رفتن فضای پرتنش كنكور یا به حداقل رساندن آن می تواند در جلوگیری از افزایش افسردگی در جامعه و خودكشی های احتمالی نقش بسزایی ایفا كند.
اما دكتر راهب در این رابطه معتقد است: به نظر من میزان افسردگی در میان نوجوانان و جوانان ایرانی آن قدر بالا نیست. در واقع هنوز نمی توان گفت كه خودكشی در میان نوجوانان و جوانان به یكی از معضلات جامعه تبدیل شده است. كمتر هم اتفاق می افتد كه فردی به واسطه قبول نشدن در كنكور دست به خودكشی بزند. از سوی دیگر بافت خانواده در ایران آنقدر قوی است كه جای نگرانی پیرامون این موضوع وجود ندارد.
گرچه این نكته را نیز نباید فراموش كرد كه درصد پایین این آمار هم در آینده می تواند صدمات جبران ناپذیری به جامعه وارد كند.
منبع : روزنامه همشهری