یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


مارسی، بندر مهاجران


مارسی، بندر مهاجران
مارسی، شهری است در جنوب شرقی فرانسه، در ساحل دریای مدیترانه از که از شهرهای گردشگرپذیر این کشور به شمار می‌آید این شهر ۱۳۰۰ کیلومتر مربع وسعت و یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
مارسی پس از پاریس و لیون، پرجمعیت شهر فرانسه است. یافته‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهد مارسی از ۳۰ هزار سال پیش سکنه داشته. در اطراف شهر ، سنگ نوشته‌هایی به قدمت ۲۱ تا ۲۹ هزار سال یافت شده که تاییدکننده این ادعاست.
مارسی را به عنوان شهر، در سال ۶۰۰ پیش از میلاد یونانی‌ها بنا نهادند و به آن «ماسالیا» می‌گفتند. ماسالیا بندری تجاری بود و قدیمی‌‌ترین شهر فرانسه است.
این بندر ، اولین بندر یونانی در اروپای غربی بود که ابتدا فقط ۱۰۰۰ نفر سکنه داشت. در دوران حکومت رومی‌ها، این شهر به دست‌ آنها افتاد. این شهر را ۱۵سناتور رومی در اختیار داشتند.
با انقراض امپراتوری روم ، مارسی در طول چندین قرن حکومت‌های مختلفی را به خود دید. در قرون هجدهم و نوزدهم، مارسی او به توسعه نهاد و بندر نظامی فرانسه در دریای مدیترانه شد. از قرن نوزدهم به بعد بود که مارسی بندری صنعتی شد.
با توسعه امپراتوری فرانسه، اهمیت تجاری مارسی بالا رفت و مرکزی برای تجارت دریایی فرانسه با کشورهای شمال آفریقا شد. در همین دوره بناهای باشکوهی در شهر ساخته شد که امروزه از میراث هنری و معماری آنجاست.
شهر مارسی در نیمه اول قرن بیستم به گسترش خود ادامه داد و بر رونق اقتصادی‌اش روز به روز افزوده شد. آلمان‌ها و ایتالیایی‌ها در سال ۱۹۴۰ مارسی را بمباران کردند و این شهر از نوامبر ۱۹۴۲ تا اوت ۱۹۴۴ در اشغال آلمان‌ها بود.
● بحران اقتصادی
از دهه ۱۹۵۰ به بعد مارسی بندری برای ورود میلیون‌ها مهاجر به فرانسه شد. بسیاری از این مهاجران الجزایری بودند. در سال ۱۹۶۲، حدود ۱۵۰ هزار الجزایری به میهن خود بازگشتند اما بیشتر مهاجران در مارسی ماندگار شدند و به شهر چهره‌ای آفریقایی ــ فرانسوی دادند. آنها بازار بزرگی را تاسیس کردند.
پس از بحران نفت در سال ۱۹۷۳ و وخیم شدن اوضاع اقتصادی در مارسی، جنایت و فقر در آنجا افزایش یافت و معضلی برای دولت فرانسه ایجاد شد اما فرانسه با کمک چند کشور اروپایی دیگر، بحران مارسی را پشت سرگذاشت و این شهر دوباره در مسیر رونق قرار گرفت.
● بندر بزرگ نفتی
بندر مارسی دو بخش قدیمی و جدید دارد. اروزه، بندر جدید، نبض اقتصاد مارسی است که در شمال بندر قدیمی قرار دارد. سالانه ۱۰۰ میلیون تن کالا به این بندر وارد یا از آن خارج می‌شود که البته ۶۰ درصد آن را نفت تشکیل می‌دهد، مارسی اولین بندر واردکننده نفت در فرانسه و سومین بندر در اروپاست. تردد نفتکش‌ها در بندر مارسی همواره زیاد است.
مواد پتروشیمی، صابون، شیشه، روغن زیتون و فرآورده‌های غذایی، از مهم‌ترین تولیدات مارسی است. مارسی شرکت‌های تجاری و اقتصادی زیادی دارد که ۹۰ درصد آنها را شرکت‌های کوچک تشکیل می‌دهند.
نکته جالب دیگر درباره مارسی این‌که، این شهر دومین مرکز بزرگ تحقیقاتی در فرانسه را با ۳۰۰۰ پژوهشگر دانشمند دارد.
یکی از مشکلات شهر مارسی، بیکاری شمار زیادی از شهروندان است که بسیاری از آنها مهاجران هستند. در سال ۱۹۹۵ نرخ بیکاری در مارسی، بیش از ۲۰ درصد بود که در سال ۲۰۰۴ به ۱۴ درصد کاهش یافت البته هنوز این نرخ دو رقمی است.
مشکل بیکاری بیشتر گریبان‌ جوانان شهر را گرفته، به طوری که در برخی از قسمت‌های شهر ، نرخ بیکاری جوانان ، ۴۰ درصد است.
به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها این مشکل برطرف شود زیرا بحران اقتصادی اروپا نیز بیکاری در مارسی را دامن زده است.
مارسی، بندر ورود مهاجران به کشور فرانسه از اوایل قرن بیستم تا به حال بوده است. بی‌ثباتی اقتصادی و سیاسی در قرن بیستم در برخی از کشورهای اروپایی سبب شد تا یونانی‌ها و ایتالیایی‌های زیادی از اوایل قرن بیستم و حتی اواخر قرن نوزدهم به مارسی مهاجرت کنند.
به طوری که حدود ۴۰ درصد از جمعیت مارسی، ایتالیایی، روسی، ارمنستانی، اسپانیایی و آفریقایی تبارند. حدود ۶۰۰ هزار نفر از شهروندان مارسی کاتولیک و حدود ۲۰۰ هزار نفر مسلمانند. بقیه اقلیت‌های دینی مارسی را یهودیان، پروتستان‌ها، ارتودکس‌ها و بودایی‌ها تشکیل می‌دهند.
مارسی، آب و هوایی مدیترانه‌ای دارد. زمستان‌هایش سرد و مرطوب و تابستان‌هایش گرم و خشک است. در سردترین روزها، برودت هوا بین ۸ تا ۹ درجه سانتیگراد و در روزهای گرم تابستان بین ۲۳ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. در گرم‌ترین روزها دمای شهر از ۳۰ درجه بیشتر نمی‌شود بنابراین مکانی مطلوب برای گردشگران است.
مارسی شهر بادهای سرد و گرم است. در فصل زمستان در بسیاری از روزها بادهای سرد کوهستان آلپ در شهر می‌وزد و در ماه‌های گرم، بادهای گرم و شدید صحرای آفریقا، به مارسی می‌رسد. این شهر از جهات مختلف در معرض باد است اما نکته جالب این که دریای مدیترانه در مارسی، اغلب آرام است.
به همین علت قایقرانی بادبانی در بندر مارسی رونق دارد. علاقه‌مندان قایقرانی، با قایق‌های رنگارنگ و کوچک و بزرگ بادبانی، به ورزش مورد علاقه خود در آب‌های مارسی می پردازند و در طول سال چند بار مسابقات پرهیجان و جالب قایقرانی با شرکت انبوه علاقه‌مندان برگزار می‌شود.
مارسی برای گردشگران جاذبه‌های زیادی دارد. بی علت نیست که سالانه میلیون‌ها گردشگر از سراسر جهان به این شهر سفر می‌کنند. این شهر اهمیت ادبی و هنری زیادی دارد.
این شهر زادگاه شماری از نامداران عرصه هنر و ادبیات فرانسه است. مهم‌ترین جاذبه‌ فرهنگی شهر، ساختمان اپرای آن است. این ساختمان اواخر قرن هجدهم میلادی ساخته شد و در نزدیکی بندر کهنه شهر قرار دارد.
سبک معماری ساختمان شباهت زیادی به خانه‌های اپرای لیون و بوردو دارد که زمان ساخت آنها نیز همان اواخر قرن هجدهم بوده است.
در سال ۱۹۱۹ ساختمان اپرای مارسی در اثر آتش‌سوزی، تقریبا به طول کامل از بین رفت و فقط ستون‌های سنگی‌اش باقی ماند. بعدها بنای اپرا بازسازی شد و امروزه سالانه ۶ تا ۷ برنامه اپرا در آن اجرا می‌شود.
● شهری با انواع موزه‌ها
مارسی یک موزه آثار باستانی دارد که در زمره دیدنی‌های مهم شهر است.در این موزه اشیای زیادی از دوران حکومت یونانی‌ها و رومی‌ها در مارسی نگهداری می‌شود.
یکی از دیدنی‌ترین آثار موزه، قایقی متعلق به قرن ششم میلادی است. با گشتی در موزه، می‌توانیم با تاریخ چند هزار ساله مارسی آشنا شویم.
موزه طراحی مدرن مارسی نیز بازدیدکنندگان زیادی دارد. در این موزه بیش از ۲۰۰۰ طرح لباس مربوط به ۳۰ سال اخیر نگهدرای می‌شود. شهر مارسی، یک موزه هنرهای مدرن نیز دارد. کلیسای جامع مارسی هم از دیدنی‌های تاریخی شهر است که در قرن چهارم میلادی بنا شده و در قرن یازدهم توسعه یافته و در نیمه دوم قرن نوزدهم به طور کامل بازسازی شده است. سبک معماری کلیسا ، رومی بیزانس است.
● حمل و نقل
از آنجا که مارسی بندری پرتردد است، کشتی‌های زیادی به آنجا رفت و آمد می‌کنند. علاوه بر آن، شهر یک فرودگاه بین‌المللی بزرگ با ۲ ترمینال دارد. شهر شبکه گسترده‌ای از بزرگراه‌ها و خیابان‌ها دارد که آن را به شمال و غرب منتهی می‌کنند.
ایستگاه اصلی راه‌آهن شهر، «سنت شارل» نام دارد. از این ایستگاه با قطار می‌توانید به شهرهای معروف و بزرگ تولون، نیس، مون پلیه تولوز، بوردو و نانت سفر کنید.
سنت شارل، یکی از ترمینال‌های مهم باربری در فرانسه را هم دارد. فاصله مارسی تا پاریس ۷۵۰ کیلومتر است که قطارهای تندرو در ۳ ساعت شما را به پایتخت فرانسه می‌رسانند.
شهر مارسی قطارهای مستقیم به شهرهای بروکسل بلژیک و ژنو و سوئیس دارد. شبکه حمل و نقل شهری مارسی نیز متنوع، گسترده و کارآمد است. تاکسی، تراموا، اتوبوس و مترو هم در دسترس شهروندان است.
شهر مارسی،‌ امکانات و تسهیلات ورزشی متعددی دارد و شهروندان آنجا به ورزش‌های مختلف با توجه به علاقه خود می‌پردازند. وقتی از ورزش مارسی سخن به میان می‌آید، ذهن خیلی‌ها به المپیک مارسی معطوف می‌شود.
تیم فوتبال المپیک مارسی، یکی از معروف‌ترین و موفق‌ترین تیم‌های فرانسه است. مارسی تنها تیم فرانسوی‌ای است که قهرمان جام باشگاه‌های اروپا شده است؛ اما جدا از فوتبال، در مارسی ورزش‌هایی چون قایقرانی، شنا، دوومیدانی،‌ گلف و دوچرخه‌سواری رونق دارد.
مارسی دارای مسیرهایی برای دوچرخه‌سواری است. در سفر به مارسی می‌توانید دوچرخه کرایه کنید و به گشت و گذار در مرکز شهر بپردازید و راحت به تماشای دیدنی‌های شهر بروید. از آنجا که فرانسه یکی از کانون‌های دوچرخه‌سواری حرفه‌ای و قهرمانی در اروپاست، برخی از جوانان شهر در رشته دوچرخه‌سواری حرفه‌ای فعالیت می‌کنند؛ اما شمار کسانی هم که به طور تفریحی و گردشی دوچرخه‌سواری می‌کنند، بسیار زیاد است. شماری از گردشگران با شرکت در تورهای دوچرخه‌سواری از شهرهای دیگر فرانسه به مارسی می‌روند یا از آنجا سفری چندروزه را به جایی دیگر آغاز می‌کنند.
نگاهی به تاریخ ورزش شهر مارسی نشان می‌دهد که از یک قرن پیش، افراد علاقه‌مندی با دوچرخه‌ به مارسی سفر کرده‌اند.
مثلا زنی به نام «آنی لوندون دری» (Londondery) که مادر ۳ فرزند بود، در ۲۵ ژوئن ۱۸۹۴ از مقابل خانه‌اش در ایالت ماساچوست آمریکا در برابر حدود ۵۰۰ نفر از اقوام، بستگان، ‌دوستان و همسایگانش سوار دوچرخه ۲۰ کیلویی‌اش شد و سفر دور دنیایش با دوچرخه را آغاز کرد.
اولین مرحله از دوچرخه‌سواری حماسی‌اش در خارج از کشور ، از پاریس به مارسی بود. او در زمستان ۱۸۹۴ به مارسی رسید. امروزه به یاد آن زن، در همان مسیر برنامه‌های تور دوچرخه‌سواری پاریس ــ مارسی اجرا می‌شود.
در مارسی، قایقرانی از ورزش‌های محبوب است. علاوه بر قایقرانی بادبانی که به علت شرایط آب و هوایی مارسی ،‌ در آنجا رونق دارد، دوستداران ورزش قایقرانی به طور گسترده از قایق‌های پارویی استفاده می‌کنند. بعضی‌ها هدفشان گردش و تفریح با قایق و عده‌ای هم ورزشکاران حرفه‌ای‌اند.
● شورای ورزش دوست شهر
در شهر مارسی، شورای این شهر امکانات و تاسیسات ورزشی زیادی دارد که در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌دهد. د‌ه‌ها سالن سرپوشیده و استخر بزرگ و مجهز، این امکان را برای شهروندان مارسی فراهم آورده تا به انواع ورزش‌های سالنی بپردازند و در جاهای مختلف شهر به استخر شنا دسترسی داشته باشند.
در مارسی، زمین‌های تنیس متعددی وجود دارد که زمینه را برای گرایش کودکان و نوجوانان به ورزش تنیس فراهم کرده است. آنها زیر نظر مربیان باتجربه، این ورزش را فرامی‌گیرند. در مارسی هرساله چند مسابقه بین‌المللی تنیس برگزار می‌شود که معتبرترین آنها مسابقات آزاد مارسی است.
شهر مارسی دارای ۳ میدان بزرگ و زیبای گلف است که چشم‌اندازی تماشایی با کوه‌ها و تپه‌های نزدیک شهر دارند. یکی از آنها لاسالت (La salett)‌ نام دارد که فاصله آن تا بندر کهنه شهر، فقط ۱۰ دقیقه است. از فرودگاه و راه‌آهن شهر، اتوبوس شما را در ۳۰ دقیقه به این میدان گلف می‌رساند. اطراف میدان را درختان انبوه پوشانده و مکانی مطلوبی برای گلف‌بازان حرفه‌ای و حتی تازه‌کارها فراهم کرده است.
رستوران این زمین گلف مشهور است و انواع غذاهای فرانسوی و غیرفرانسوی را به مشتریان عرضه می‌کند.
زمین‌های گلف مارسی، روزهای تعطیل، پذیرای صدها علاقه‌مند ورزش گلف است.
منبع : روزنامه جام‌جم