سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ماندگارترین مجلس


ماندگارترین مجلس
در دو سال اخیر و به ویژه از ابتدای سال جاری، عده‌ای از محافظه‌کاران و تعدادی از نمایندگان مجلس هفتم با منفی جلوه دادن فعالیت های مجلس ششم ، آن دوره مجلس را یک دوره ماندگار در ذهن مردم- البته به عنوان ناکارآمد ، تنش ساز و بحران آفرین -معرفی کرده اند.
در مقابل نیز اصلا‌ح طلبان تلا‌ش می کنند با اشاره به موفقیت های مجلس ششم، ماندگاری دوره ششم مجلس در ذهن اکثریت مردم را غیر قابل مقایسه با سایر ادوار بدانند. اما شواهد و قراینی وجود دارد که ثابت می‌کند در میان ادوار هفت‌گانه، مجلس هفتم ماندگارترین مجلس در خاطره ایرانیان خواهد بود.
در این مجلس برای نخستین بار، دولت -که ریاست آن از جناح رقیب بود- از انعقاد برخی قراردادهای نه چندان بزرگ اقتصادی بدون اجازه مجلس منع شد، اما با تغییر ترکیب دولت ، در حالی که اخباری در خصوص انعقاد قراردادهای چند ده میلیارد دلاری با کشورهای شرقی و غربی منتشر می‌شد، هیچ کس در مجلس از دولت سوال نکرد که <نحوه انعقاد این قرارداد ها چگونه بوده است و چرا از مجلس اجازه گرفته نشده است؟> ضمن آنکه بخش عمده این قراردادها، مرتبط با صادرات گاز است؛ در حالی که مرکز پژوهش های همین مجلس بر <عدم وجود گاز اضافی برای صادرات> و <درخطر بودن تولید نفت در صورت عدم تامین گاز برای تزریق به چاه‌های نفت> پافشاری می کند.
در مجلس هفتم، رای اعتماد به کابینه و پیامدهای آن نیز، منحصر به فرد بود. به طوری که برای اولین بار، مجلس به چهار وزیر کلیدی کابینه - که نزدیک ترین یاران رئیس جمهور قبل از تصدی ریاست جمهوری بودند - رای نداد. پس از آن، کسان دیگری برای تصدی این مسئولیت‌ها معرفی شدند که رای اعتماد مجلس به دو تن از آنها تنها یک سال اعتبار داشت. یکی از این دو وزیرکه اکثر نمایندگان از تعامل مثبت او با مجلس ابراز رضایت می‌کردند، توسط رئیس جمهور برکنار شد و اعتراض نمایندگان مجلس تنها در قالب بیانیه‌ای متجلی گردید که حدود دو سوم نمایندگان امضا و بر عملکرد موفق این وزیر صحه گذاشتند.
دومین وزیر از وزرای چهارگانه نیز بدون آن که علت مشخصی برای آن بیان شود برکنار گردید و تعدادی از نمایندگان ، به ذکر این نکته اکتفا کردند که <درگیری یکی از مدیران زیر دست - اما مورد حمایت - با وزیر عامل برکناری او بوده است.>
اما سومین وزیر، سرنوشت دیگری داشت. یعنی در حالی که بسیاری از نمایندگان و موکلا‌ن آنها از عملکرد او ابراز نارضایتی می‌کردند و این نارضایتی در تلا‌ش برای استیضاح انعکاس یافت، وزیر مورد نظر از حمایت مقامات دولتی برخوردار شد و حتی اهانت به پیامبر (ص) در حوزه مسئولیت او - که البته او مستقیماً نقشی در آن نداشت - نیز نتوانست جایگاه وی را متزلزل سازد.
کمتر از دو سال بعد از تن دادن رئیس جمهور به چهار وزیری که انتخاب نخست او نبودند، چهارمین وزیر نیز به همراه یکی دیگر از وزیران برکنار گردید و بعضی چهره‌های شاخص مجلس به جای اعتراض ترجیح دادند تعجب خود را از این جهت ابراز کنند که <چرا به خاطر مقاومت در برابر بعضی عزل و نصب‌های تحمیلی - بخصوص مقاومت در برابر نصب افراد نامناسب - دو وزیر برکنار شده‌اند؟>!
دو شخصیت سرشناس در مجلس هفتم، دولت خاتمی را محکوم کردند که چرا بنزین ۲۵ یا ۳۰ تومانی را به قیمت ۸۰ تومان به مردم می‌فروشد، اما هنگامی که رئیس همین مجلس عرضه آزاد بنزین به نرخ ۶۰۰ تومان را <بالش نرم در زیر سر مردم> دانست، مدعیان بنزین ۲۵ و ۳۰ تومانی دم بر نیاوردند و سکوت اختیار کردند.
این مجلس نخستین مجلسی بود که نایب رئیس قدرتمند آن معتقد بود <اینکه بر رفتار دولت (نهم) یک استراتژی مشخص و روشنی حاکم هست یا نه، من هم نقد دارم و فکر می‌کنم نیست> اما در عین حال خود او و همفکرانش اصرار فراوانی برای حمایت همه جانبه از اقدامات دولت - به ویژه در مقابل رقبا- داشتند.
در مجلس هفتم ، مردم برای نخستین بار شاهد بودند که همزمان با اظهار نظر کارشناسی‌ترین بخش قوه قضائیه، بازوی پژوهشی مجلس از زیان چند صد میلیارد تومانی یک تصمیم دولت - عدم تغییر ساعت- خبر داد اما نمایندگان مجلس برای لغو فوری این تصمیم، از اختیارات قانونی خود استفاده نکردند و اکنون نیز به نظر می رسد برای جلوگیری از قراردادهای بزرگ و پر سر و صدای گازی، اراده جدی در این مجلس وجود ندارد ؛ در حالی که بر اساس نظر صریح مرکز پژوهش های مجلس، صادرات گاز، آینده صنعت نفت کشور را با پیامدهای منفی بزرگ مواجه می کند.
مجلس هفتم نخستین مجلسی است که هم، یک نماینده اصولگرا و روحانی آن به <کمک دهها میلیون دلا‌ری به بعضی کشورها به رغم وجود محرومیت های فراوان در داخل کشور> اعتراض می‌کند و هم نمایندگان اصلا‌ح طلب آن، اما ظاهرا تصمیم جدی برای کنترل بعضی کمک های خارجی توسط مجلس وجود ندارد.
البته نمونه های دیگری نیز می توان ذکر کرد تا استثنایی بودن مجلس هفتم را ثابت کند . این نمونه ها تا همین امروز هم مجلس هفتم را به <ماندگارترین مجلس> در ذهن مردم تبدیل کرده است، اما نمایندگان این مجلس هنوز از فرصت کافی برخوردار هستند تا با کنار گذاردن برخی تعارفات ، نام خود را با خاطرات خوش در اذهان مردم ثبت کنند و مجلس هفتم را ماندگارترین مجلس از لحاظ <ترجیح تکالیف شرعی و قانونی بر منافع زودگذر جناحی> و نیز از جهت <تحرک بیشتر در ماه های پایانی مسئولیت > تبدیل نمایند.
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید