پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

این ده نفر


این ده نفر
۱) سید حسن خمینی
نام سایت نوسازی وقتی سر زبان ها افتاد که فاطمه رجبی در آن یادداشت هایی را علیه سیدمحمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی نوشت و در این نوشته ها به این دو شخصیت عالی رتبه ایران توهین کرد. حالا هم پس از خانم رجبی نوبت به جوان تر های سایت رسیده که به شخصیت های محترم ایران که گرایش های اصلاح طلبی دارند تعرض کنند. پس از اینکه سید حسن خمینی در دیدار اعضای جبهه مشارکت گفت که امام مخالف حضور نظامیان در سیاست است، این سایت نزدیک به محمود احمدی نژاد که خوب می داند دخالت نظامیان در انتخابات ریاست جمهوری چقدر به نفع رئیس جمهور منتخب تمام شده به نوه امام خمینی توهین کرد و این چنین نشان داد که برای حمایت از سیاست های احمدی نژاد از هیچ اقدامی نمی گذرد. با این همه سید حسن آقا در چند جای دیگر هم سخنان امام را تایید کرد و گفت که نظامیان حق دخالت در سیاست را ندارند. این را بگذارید کنار حرف های سرلشکر جعفری فرمانده سپاه که گفته بسیج باید به تقویت اصولگرایان کمک کند. (در این باره گزارش ویژه آخر هفته اعتماد را بخوانید).
۲) اصغر فرهادی
آنهایی که اصغر فرهادی را از نزدیک دیده اند می دانند که او آدم آرامی است اما حذف فیلم دایره زنگی از جشنواره فیلم فجر فرهادی را اینقدر عاصی کرد که او را واداشت به اینکه نامه یی بنویسد و به رفتار مسوولان جشنواره اعتراض کند. او در این نامه که بازتاب های فراوانی داشت، آورده؛ «آقایان تازه از راه رسیده، سرتان را از زیر برف بیرون بکشید، اطراف تان را نگاه کنید تا ببینیم باز روی این برایتان باقی می ماند که در مصاحبه ها و گپ و گفت هایتان اعلا م کنید ما در کشوری آزاد زندگی می کنیم، از چه در هراسید، مگر روز و شب از تریبون هایتان دم از فهم و شعور مردم و ملت نمی زنید، اگر صادقید، اجازه دهید اندکی هم همین مردم فهیم و با شعور تصمیم بگیرند چه ببینند چه بشنوند، چه کسی این قدرت را به شما تفویض کرده که شعورمندتر و فهیم تر از مردمید؟» این نامه سبب شد خیلی ها برای آینده فیلم دایره زنگی و البته فیلم جدیدی که فرهادی می خواهد بسازد نگران شوند. با این همه فرهادی امیدوار است تا مسوولان ارشاد اینقدر بلند نظر باشند که اتفاقی برای این فیلم ها نیفتد؛ «آرزو می کنم اینقدر مردانگی باقی باشد که تلا فی آن بر سر سرمایه تهیه کننده فیلم خالی نشود.» آنهایی که فرهادی را از نزدیک دیده اند می دانند که او چه نبوغی دارد. فقط کافی است گپی کوتاه با او بزنید تا بدانید او چه طرح های درجه یکی دارد. یکی از این طرح ها همین مجهول الهویه است که فرهادی می خواهد به زودی آن را جلوی دوربین ببرد. و ما که هنوز طعم چهارشنبه سوری زیر زبان مان است، بی صبرانه منتظر فیلم جدید او هستیم.
۳) مرتضی حاجی
فردای شبی که احمد مسجدجامعی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران با تماشای نمایش «افرا» به یاد قشر معلم و مرتضی حاجی افتاد و در یادداشتی از مظلومیت قشر فرهنگی و وزیر معلمان گفت، شورای نگهبان قانون اساسی صلاحیت مرتضی حاجی ۵۹ ساله، فرزند تقی، کارشناس ارشد مدیریت دولتی را برای نمایندگی مجلس احراز کرد. به این ترتیب ائتلاف اصلاح طلبان در صورت ارائه لیست در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر یکی از دو گزینه اسحاق جهانگیری و مرتضی حاجی را بر صدر فهرست خود خواهد نشاند. حاجی رئیس ستاد انتخابات سیدمحمد خاتمی در خرداد ۷۶ و وزیر تعاون و آموزش وپرورش او در دولت اصلاحات بود. گرچه بالاترین منصب او قبل از انتصاب به وزارت آموزش وپرورش در این وزارتخانه مدیریت مدرسه بوده است، اما دو نوبت استانداری مازندران و معاونت در وزارتین ارشاد و صنایع سنگین کارنامه او را برای تصدی وزارت تکمیل کرد. او همچنین در انتخابات مجلس هشتم ریاست ستاد تهران بزرگ ائتلاف اصلاح طلبان را برعهده دارد و به کمک علی تاجرنیا، جهانبخش خانجانی و جواد امام سکان حرکات انتخاباتی اصلاح طلبان را در پایتخت به دست خواهد گرفت. با بازگشت حاجی به صحنه انتخابات یکی از نقاط خالی فهرست حامیان خاتمی پر شده و احتمال حضور جدی این طیف در رقابت انتخاباتی تهران افزایش خواهد یافت.
۴) بهنام بهزادی
با توجه به فیلم های ضعیف و نه چندان جذاب امسال، اینکه به کار داوران کاری نداشته باشیم و اعتراضی نکنیم تقریباً می تواند یک امر نرمال و عادی باشد ولی به هر حال داوران و معیار هفت گانه شان بالاخره باید جایی آن ضربه همیشگی را بزنند که زدند. این ضربه راه نیافتن فیلم دلپذیر بهنام بهزادی «تنها دو بار زندگی می کنیم» به بخش مسابقه بود. این فیلم تحسین شده که در بخش خارج از مسابقه (مهمان) به نمایش درآمد، در شرایطی سیمرغ بهترین فیلم اول را از دست داد که خیلی از منتقدان فیلم را به عنوان بهترین فیلم جشنواره می دانستند. البته می توان معتقد و امیدوار بود که این موضوع به نفع فیلم و فیلمسازش تمام شده باشد. بهنام بهزادی آن چیزی را که می بایست به لطف خلق اثری هنرمندانه و متعهدانه به دست می آورد، به دست آورده و حالا نام او در کنار حمایت هایی که از این پس از او خواهد شد، در پانتئونی کوچک ولی ماندگار ثبت خواهد شد و حالا مهمترین مساله فیلم بعدی اوست که باید ببینیم چه خواهد شد. جشنواره بیست و ششم هرچه نداشت معرف فیلمسازی بود که خودش و فیلمش را می توان بخشی از آینده این سینما دانست. یک نکته هم اینکه فیلم بهزادی با فیلم نفس عمیق شهبازی خیلی مقایسه شده. فیلم بهزادی که به این مقایسه ها نیاز ندارد ولی اگر نفس عمیق و طرفدارانش این نیاز را حس می کنند، تکلیف فیلم محبوب شان را روشن کرده اند.
۵) احمد توکلی
مرد اقتصادی مجلس احمد توکلی فکرش را هم نمی کرد به خاطر نگارش نامه یی به اعضای شورای نگهبان از سوی اصلی ترین سایت حامی دولت با این تهدید روبه رو شود که نامه اش قابل پیگرد حقوقی از سوی دولت است.رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی که این هفته به خاطر نگارش نامه سرگشاده اش چهره خبرسازی شد، اساساً روزهای پرکاری را سپری می کند.بودجه متفاوتی که احمدی نژاد تقدیم مجلس کرده، او و دیگر اقتصاددانان مجلس را به تکاپو انداخته که تا جای ممکن، اصلاحات مورد نظر را به عمل بیاورند. با این حال توکلی دو سه روزی قبل از آنکه بحث و بررسی بودجه سال آینده وی را در کانون توجهات قرار دهد در یک اقدام غیرمنتظره به دفاع از حقوق ردصلاحیت شدگان روی آورد.همین نامه در روزهای بعد مستمسک اصلاح طلبان هم قرار گرفت و برخی با استناد به آن گفتند ببینید آش چقدر شور شده و ردصلاحیت ها چقدر بی حساب و کتاب بوده که صدای اعتراض احمد توکلی هم بلند شده است.در نهایت رئیس مرکز پژوهش های مجلس درحالی که پیش از وی برخی روحانیون عالی رتبه و مراجع تقلید هم به انتقاد از ردصلاحیت ها سخن گفته بودند و زمزمه تایید برخی نامزدها به گوش می رسید، نامه جنجالی و غیرمنتظره اش را در سایت نزدیک به خود «الف» منتشر کرد تا در آینده مدرکی هم در دست داشته باشد تا به افکار عمومی بگوید من هم روزی روزگاری از حقوق رقبای سیاسی ام دفاع کرده ام.
۶) رضا ناجی
آنها که فیلم آواز گنجشک ها را در جشنواره فیلم فجر دیده اند، می دانند که رضا ناجی در این فیلم چه بازی درجه یکی را به تصویر کشیده است. او هنوز هم بیشتر به عنوان یک نابازیگر شناخته می شود تا بازیگر و به همین دلیل است که می گویند هیات داوران به او سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را نداده چون بازیگر حرفه یی نبوده. اما این دلیل نمی شود که بازی رضا ناجی را شایسته یک سیمرغ ندانیم.ناجی با آن رنج و معصومیتی که در چهره اش هست، توانست صد دقیقه تماشاگران را سر جایشان میخکوب کند و بخنداند و بگریاند. یکی از دوستان می گفت ناجی پیش از شروع فیلم به مجیدی گفته می خواهد بهترین بازی عمرش را در این فیلم ارائه دهد و آنهایی که آواز گنجشک ها را دیده اند، می دانند که تلاش ناجی و استادی مجیدی در بازی گرفتن از او چه نتیجه درخشانی در پی داشته است. فقط حیف این بازی درجه یک به سیمرغ ختم نشد.
۷) محمدرضا عارف
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اواخر هفته گذشته بدون هماهنگی با روسای ستاد ائتلاف اصلاح طلبان به وزارت کشور رفت و از نامزدی انتخابات مجلس انصراف داد. بلافاصله پس از این اقدام عده یی این عمل عارف را تایید کردند و عده یی دیگر با اشاره به اینکه او مشورتی با آقای خاتمی و دیگر مسوولان ستاد نداشته و به طور فردی تصمیم گرفته، این کار را درست و در راستای اهداف اصلاح طلبان ندانستند. انتقادات از این اقدام عارف زمانی شدت یافت که خبر رسید، نامزدهای ائتلاف اصلاح طلبان کم کم دارند تایید می شوند و احتمال اینکه اصلاح طلبان بتوانند در بعضی از کرسی ها رقابت کنند کم کم به وجود می آید. اینک اما عارف سکوت کرده و چیزی درباره انصرافش نمی گوید.
۸) عبدالله گل
چند سال پس از اینکه عبدالله گل در یک رقابت انتخاباتی به نمایندگی از حزب عدالت و توسعه ترکیه گفت؛ «دختر من با حجاب در ترکیه نمی تواند به دانشگاه برود، اما جالب است که در کشوری مثل امریکا که اکثریت آن را مسیحیان تشکیل می دهند، می تواند با حجاب کامل به دانشگاه برود» اینک دختران مسلمان ترکیه می توانند با حجاب به دانشگاه بروند. آن انتخابات را حزب عدالت و توسعه برد و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه شد و اصلاحاتی را انجام داد که سبب پیروزی حزب عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی بعدی شد. این پارلمان نیز ابتدا عبدالله گل را به عنوان رئیس جمهور ترکیه انتخاب کرد و سپس به اصلاحات جدیدی دست زد که یکی از اینها، قانون جدیدی بود که اوایل هفته به تصویب رسید؛ قانونی که به دختران ترکیه اجازه می دهد با حجاب به دانشگاه بروند و این دستاورد بزرگی برای گل و اردوغان و حزب عدالت و توسعه است که خشنودی مردم مسلمان ترکیه را پدید آورده اند.
۹) محمود احمدی نژاد
اتهام، اتهام، اتهام. این حرف اول و آخر محمود احمدی نژاد است، هرگاه که تریبونی می بیند و میکروفنی روبه رویش قرار می گیرد. معلوم نیست رئیس جمهور چه وقت قصد دارد مشخص کند این «بعضی ها» و «برخی ها» که در سخنرانی هایش مدام از آنها یاد می کند چه کسانی هستند.
در این حال احمدی نژاد در سخنرانی اخیر خود هم سنت خود را ترک نگفت و در حالی که انتظار می رفت در یک جشن ملی از منافع صحبت کند، بحث را به اختلافات حزبی و گروهی کشاند و دوباره منتقدانش را متهم کرد که در کار دولت اخلال می کنند و در ضمن افرادی هم هستند که با دشمن نشست و برخاست داشته و دشمن را در راستای صدور قطعنامه علیه ملت ایران ترغیب می کردند و از همه جالب تر اینکه یک سفیر خارجی با برخی افراد ملاقات محرمانه داشته است. اتهام زنی های احمدی نژاد به رقبا در حالی روز ۲۲ بهمن هم ادامه پیدا کرد که تقریباً همه عادت کرده اند در هر سخنرانی جملاتی تهدیدگونه از وی بشنوند اما ظاهراً قرار نیست این تهدیدها رنگ عملی به خود بگیرد و رئیس جمهور رک و راست بگوید منظورش از برخی افراد چه کسانی است. وی چند وقت پیش هم در توضیح علت قطع گاز گفته بود برخی افراد از داخل از ترکمنستان خواستند تا در مورد فروش گاز به ایران فشار وارد کند. در یکی از جالب ترین افشاگری های مجهول احمدی نژاد چند وقت پیش که بحث گرانی مسکن داغ بود، ادعا کرد؛ برخی افراد که در استخرها جلسه می گذارند برای گران شدن مسکن نقشه می ریزند.
۱۰) حبیب کاشانی
اگر در ماجرای کسر ۶ امتیاز بخشی از تقصیرات را به گردن محمدحسن انصاری فرد می اندازند که در جذب رافائل حتی یک تست پزشکی هم انجام نداد تا بفهمد فوروارد نیجریه یی هپاتیت ب دارد، باید بخشی دیگر از تقصیرات را هم به گردن حاج حبیب کاشانی انداخت. عضو آبادگرانی شورای شهر تهران که با حضورش در پرسپولیس، یکی از مرفه ترین دوران خودش در چند سال گذشته تجربه کرد. با وجود این کاشانی آنقدر به اولتیماتوم های فیفا برای پرداخت بدهی ۱۴۲هزار دلاری رافائل بی تفاوت بود تا بالاخره قضیه بیخ پیدا کند. چند روز پیش بالاخره حکم فیفا به فدراسیون فوتبال رسید تا ۶ امتیاز از مجموع ۴۰ امتیاز پرسپولیس کسر شود و البته در آن روزها باز هم کاشانی دنبال روی خوش علی آبادی بود تا این بدهی از جیب سازمان تربیت بدنی پرداخت شود نه از بودجه جاری پرسپولیس. هر چند این سیاست ویژه کاشانی به دریافت کمک خرج ۲۰۰ میلیون تومانی از سازمان ختم شد، اما از سوی دیگر هم باعث فوت وقت و کسر ۶ امتیاز تیم شد. در این بین هر قدر کاشانی بخواهد توپ را در زمین انصاری فرد بیندازد اما نمی تواند نقش تاثیرگذار خودش در این فاجعه را کتمان کند، او یکی از مدیران ناکام دولت نهم در هفته گذشته بود.
منبع : روزنامه اعتماد