یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

در ایام عید به چه نکاتی باید توجه کنیم


در ایام عید به چه نکاتی باید توجه کنیم
با توجه به اینکه عید داره نزدیک می شه و همه مردم اون قدر به فکر تمیزی خونه، هماهنگ کردن مسافرت هایی که می خواهند بروند، واحتمالا یادمون می ره بعضی چیزا رو در این دوره بیشتر باید مد نظر داشته باشیم تا خدای نکرده در طول عید خودمون یا خانوادمون بیمار نشیم و تصمیم گرفتیم برخی از توصیه های بهداشتی احتمالا تکراری رو اینجا دوباره تکرار کنیم تا یادآوری بشه وانشاالله همه در طول نوروز و همیشه سالم و پرنشاط باشید
جلوگیری از بوسیده شدن کودکان و ازدحام در محل های با تهویه ناکافی پیش بینی یک اپیدمی ویروسی را منطقی و محتمل می کند بگونه ایی که باید همواره در نظر داشت که عوارض یک میهمانی بدون رعایت نکات بهداشت فردی می تواند ایام تعطیلی و عید نوروز مان را با گرفتاری همراه کند که انشااله با رعایت نکات لازم روزهای خوبی پیش رو داشته باشیم.
توصیه میشود که هموطنان تا حد امکان غذا را شخصا آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوری‌‏های نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنند.
هنگام سفر، بهترین غذایی که می‌‏توانید همراه داشته باشید، غذاهای خشک و یا انواع کنسرو است.
در مسافرت بهتر است قاشق، چنگال، کارد و لیوان شخصی خود را همراه داشته باشید. ضمنا همراه داشتن دستمال کاغذی‌‏های مرطوب شده با مواد ضدعفونی کننده جهت تمیز کردن قاشق و چنگال توصیه می‌‏شود.
غذاهای کاملا داغ و تازه، میوه‌‏های تازه پوست کنده، انواع کنسروها، بستنی‌‏های پاستوریزه، غذاهای خشک و نان تازه جزو غذاهای سالم تلقی می‌‏شوند، در مقابل غذاهایی که دستفروشان عرضه می‌‏کنند و میوه‌‏هایی که مدتی از پوست کندن آن گذشته است و بستنی‌‏های سنتی جزو غذاهای پرخطر محسوب می‌‏شوند.
در صورت استفاده از غذا در رستوران‌‏های بین راه، غذا را به صورت کاملا داغ یا کاملا سرد مصرف کنند.از مصرف سالاد اولویه به عنوان غذای مسافرتی اکیدا خودداری کنید.در صورتی که در سفر غذاهای گوشتی همراه دارید، باید قبل از مصرف آن را کاملا حرارت دهید.از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غداخوری‌‏های بین راهی خودداری کنید.
شیر و فراورده‌‏های آن را حتما به صورت پاستوریزه مصرف کنید.
بهترین میوه‌‏هایی که برای مسافرت می‌‏توان همراه داشت، میوه‌‏هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آنها کنده شود.
در صورت بروز هر گونه علایم تهوع، استفراغ و اسهال به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید،.
برنج بعد از پختن سریعا باید مصرف شود.
گوشت، مرغ، ماهی و تخم‌‏مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه کنید.
آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آبهای بطری شده استفاده کنید.از مصرف آب‌‏های سطحی و چشمه‌‏ها و دریاچه‌‏ها خودداری کرده و جوشاندن آب به مدت ۵ دقیقه و یا استفاده از قرص‌‏های هالوژن بر طبق دستورالعمل سازنده در هنگام مشکوک بودن به سلامت آب توصیه می‌‏شود.
یخ را از مراکز مطمئن تهیه کرده و از مصرف یخ‌‏هایی که در شرایط غیربهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌‏شوند، خودداری کنید.برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده کنید و دقت فرمایید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.
رعایت بهداشت فردی از جمله شست‌‏وشوی مکرر دست‌‏ها با آب گرم و صابون و کوتاه نگه داشتن ناخن‌‏ها، به حفظ سلامت کمک می‌‏کند.
در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی برچسب بسته‌‏بندی غذا نوشته شده دقت کنید.
از نگهداری و مصرف مواد غذایی اضافه آمده خودداری کنید.
برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.هنگام سفر غذا باید آخرین وسیله‌‏ای باشد که می‌‏خواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.
● آجیل و شیرینی دشمن سلامتی !
مصرف بیش از حد آجیل و شیرینی‌جات علی‌رغم وجود مواد مغذی، می‌تواند عوارض و پیامدهایی به خصوص در کودکان به دنبال داشته باشد.
به اعتقاد کارشناسان و متخصصان تغذیه از نظر اصول تغذیه مصرف هر نوع ماده غذایی می‌بایست با رعایت اصل تعادل همراه باشد در غیر این صورت هر ماده غذایی و مغذی می‌تواند به جای اثرات مفیدش برای انسان همراه با مضراتی باشد. لذا توصیه می‌شود در ایام نوروز افراد از مصرف بیش از حد آجیل و شیرینی پرهیز نمایند.
نتایج مطالعات اخیر نشان می‌دهد که مصرف آجیل اثرات مثبتی بر سلامت بدن دارد به نحوی که چربی موجود در انواع آجیل باعث کاهش اختلالات قلبی - عروقی می‌شود. ولی باید توجه داشت که مصرف بی‌رویه آجیل قطعا می‌تواند موجب بروز مشکلاتی شود.
معمولا در تهیه انواع آجیل‌ها از مقادیر زیادی نمک استفاده می‌شود، بنابراین مصرف زیاد آجیل به ویژه در صورتی که میزان نمک آن بیش از حد متعارف باشد ممکن است عوارضی را به خصوص در بیماران قلبی - عروقی یا افراد دارای فشار خون باعث شود.
از طرفی برخی از ترکیبات موجود در آجیل مانند بادام‌زمینی در بعضی افراد آلرژن می‌باشد و با مصرف این دسته مواد دچار عکس‌العمل‌های آلرژیک می‌شوند لذا توصیه می‌شود افراد حتی المقدور از مصرف مواد آلرژی‌زا بپرهیزند.
● شیرینی یا آجیل ، کدامیک زیانبارترند؟
زیاده‌روی در مصرف شیرینی‌جات عوارض بیشتری را در مقایسه با مصرف بی رویه آجیل به همراه خواهد داشت.
باید تاکید کرد که مصرف شکر در دنیا سه برابر میزان مورد نیاز آن است به عبارتی باید مصرف شکر را به یک سوم کنونی تقلیل داد که قطعا کاهش مصرف شیرینی از راهکارهای موثر در این راستا خواهد بود.
متخصصان معتقدند: شیرینی‌جات به لحاظ دارا بودن انرژی زیاد بویژه موادی نظیر خامه‌ها که حاوی انرژی متراکمی هستند در چاقی و افزایش وزن افراد نسبت به آجیل از اهمیت بیشتری برخوردارند.
مصرف بی‌رویه شیرینی در اطفال با توجه به کاهش اشتها و سیری کاذبی که به همراه دارد موجب کمبود سایر مواد مغذی مورد نیاز جهت رشد این گروه می‌شود؛ همچنین استفاده از برخی ترکیبات نظیر رنگ‌ها، کاکائو و سایر موارد در تهیه و تزئین شیرینی‌ها بر عوارض آن می‌افزاید.
● مایع حیات را فراموش نکنید
تغییر دیگری که در ایام تعطیلات نوروز به طور معمول در تغذیه افراد رخ می‌دهد کاهش چشمگیر مصرف آب است. در حقیقت به علت دید و بازدید و گذراندن زمان طولانی در خارج از خانه مصرف آب در افراد کاهش می‌یابد.
این امر می‌تواند مشکلاتی را برای سلامتی انسان ایجاد کند که بارزترین آنها، بروز یبوست است. آب یکی از مهمترین و مفیدترین موادی است که از بروز یبوست پیشگیری می‌کند و با کاهش مصرف آن، این عارضه به خصوص در کسانی که مستعد ابتلا به آن هستند ناراحتی ایجاد می‌کند
منبع : سایت جامعه پزشکان ایران