یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مشکلات خاص دوران سالمندی


مشکلات خاص دوران سالمندی
● تغذیه ناکافی
سوءتغذیه و کمبود دریافت مواد غذایی در دوران پیری ، منجر به کم اشتهایی می گردد. در این سنین عوارضی مانند خستگی ،کمی تحرک بدنی ، فراموشی و ناراحتی های عصبی که در واقع علامت سوءتغذیه می باشند به سن ربط داده می شود و متاسفانه از علت اصلی که سوء تغذیه است غفلت می شود. مهمترین عوارض ناشی ازز سوء تغذیه مربوط به کمبود ویتامین ها ، مواد پروتئینی و املاح است . کم شدن اشتها اولین علامت کمبود مواد معدنی و مواد ضروری در بدن است.
در صد زیادی از افراد مسن بخصوص افرادی که در خانه سالمندان زندگی می کنند مبتلا به سوء تغذیه هستند زیرا تهیه غذا مناسب برای بسیاری از افراد مسن ساده نیست .مثلا برای افرادی که حوصله آشپژی یا آماده کردن غذا را ندارند ، داشتن یک برنامه غذایی متعادل و مناسب مشکل می شود.
گاهی از مخاطرات برنامه غذایی افراد سالمند برنامه ، مصرف غذاهای پرفیبر از جمله میوه ها و سبزیها بمقدار زیاد است .گرچه مصرف متعادل میوه ها و سبزیها بدلیل تامین ویتامین ها و املاح ضروری است ولی مصرف بیش از اندازه آنها ممکن است باعث شود اشتهایی برای مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن در این سن باقی نماند و این افراد رفته رفته بسوی سوء تغذیه پیش روند.
میان وعده های غنی از پروتئین و انرژی مانند تخم مرغ آب پز سفت ، تن ماهی و خرما برای تامین نیازهای غذایی سالمندان کم وزن یا مبتلا به سوء تغذیه توصیه می شود . برنامه غذایی افراد مسن اغلب فاقد مواد مغذی به میزان کافی است . بهمین دلیل برای تامین نیاز افزایش یافته آنها به مواد مغذی ، تجویز مکمل ها ضروری است . همچنین چون جذب مواد غذایی در دوران کهولت به کندی صورت می گیرد ، دقت و مراقبت در تغذیه سالمندان امری بسیار مهم است.
برخی از عوامل خطر که بطور مستقیم یا غیر مستقیم در بروز مشکلات تغذیه افراد مسن موثرند و موجب تسریع تغییرات فیزیولوژیک دوران پیری و پیدایش بیماریها و ناتوانمندی می شوند به شرح زیر است:
ـ ابتلا به بیماریهایی همچون دیابت ، نارسایی قلبی ، نارسایی تنفسی ، سرطان ریا، یبوست مزمن ، و پارکینسون
ـ مصرف کمتر از سه وعده غذا در روز
ـ بی اشتهایی
ـ ناتوانی در خوردن غذا بدون کمک دیگران
ـ تغییر ذائقه و حس بویایی
ـ ابتلا به بیماریهایی که سبب کاهش اشتها ، کاهش جذب و یا افزایش نیاز بدن به مواد مغذی می شوند .
ـ نداشتن آگاهی در مورد تغذیه صحیح
ـ کاهش قدرت عملکرد بدن (ضعف جسمانی )
ـ افسردگی ، ضعف حافظه و سایر مشکلات روانی
ـ اختلالات عصبی
ـ فقر و کمی در آمد
ـ مصرف داروهای متعدد
ـ زندگی در خانه سالمندان
ـ فوت همسر
ـ تنهایی وانزوای اجتماعی
ـ اشکال در بلع
ـ مشکل در تهیه و صبخ غذا
ـ مشکلات مربوط به دهان ، دندان و لثه ها
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز


همچنین مشاهده کنید