دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

فصل نوین حیات سیاسی هاشمی‌رفسنجانی


فصل نوین حیات سیاسی هاشمی‌رفسنجانی
انتخاب آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی به ریاست مجلس خبرگان رهبری را باید به فال نیک گرفت. این انتخاب بازتاب شرایط اجتماعی کشور است. هاشمی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری نیز فاصله معناداری با دیگر رقبای خود داشت. در آن شرایط، هاشمی در چنبره حمایت‌های اصلا‌ح‌طلبان و افکار عمومی قرار داشت.
این امر در حالی صورت می‌پذیرفت که حجم سنگین تخریب علیه ایشان و دیگر روحانیون مستقل و خوشنام فراهم شده بود. نکته کلیدی در این میان اقدام حزب اعتماد ملی در تهیه فهرستی سراسری از کاندیداهای اختصاصی خویش بود. این اقدام سبب شد که تعداد ۱۳ نفر از کاندیداهای اختصاصی حزب به مجلس خبرگان راه یابند، نقش اثرگذار و ماندگار این تعداد از نمایندگان مجلس خبرگان رهبری بود که سرنوشت انتخابات اخیر هیات‌رئیسه آن را رقم زد.
اما نکته قابل تامل، تبعیت وجدان عمومی نمایندگان مجلس خبرگان رهبری از باور عمومی جامعه نسبت به هاشمی است.
علی‌رغم برخی انتقادات که در طول ۳ دهه از انقلا‌ب اسلا‌می بر برخی از رفتارها و عملکردهای هاشمی‌رفسنجانی وارد بوده است، او در مجموع به عنوان یکی از استوانه‌های انقلا‌ب و یاران خاص حضرت امام(ره) توانسته نقشی قابل اتکا و تامل در برهه‌های مختلف تاریخ انقلا‌ب اسلا‌می ایفا نماید. نقشی که او را در جایگاه یک شخصیت عملگرا، معتدل و با سعه صدر قابل ملا‌حظه، نشانده است. نقش هاشمی در سال‌های اخیر خاصه پس از انتخابات نهم ریاست‌جمهوری، وجهی ممیزتر یافته است. او که در این انتخابات در کنار دیگر چهره‌های اصلا‌ح‌طلب مورد شدیدترین حملا‌ت سیاسی و رسانه‌ای قرار گرفت، هیچگاه اعتماد به نفس خویش را از دست نداد.
در این میان و در مرحله دوم، اجماع تمام نیروهای مستقل، تحول‌خواه، اصلا‌ح‌طلب و خط امامی بر نام وی، آرای او را واجد کیفیتی کرد که قابل تامل است. آرای هاشمی هرچند از رقیبش کمتر بود، اما جامعه ایران علی‌رغم شناخت ۳۰ ساله به وی رجوع نمود. این در حالی است که رقیب وی از مزیت ناشناس بودن خود سود می‌برد. از آن لحظه به بعد، نقش و جایگاه هاشمی در تضمین و دفاع از منافع ملی و پرهیز دادن‌های تاریخی، قابل اعتناتر است. بیراه نیست که نتیجه انتخاب او را تداوم رقابت نزدیکی بدانیم که در سال‌های اخیر در کشور صورت گرفته است. یک سوی این مجادله حرکت بر مسیر قانون، دفاع از منافع ملی و حمایت از حضور تمامی سلا‌یق رهروان انقلا‌ب در ارکان نظام بود و در دیگر سوی اردوگاه مجموعه‌ای از عناصر سیاسی‌ای که در رایج‌ترین و عمومی‌ترین نگاه می‌توان نام <افراطی‌گری> بر رفتار سیاسی آن نهاد، قرار داشتند.
حال با انتخاب طبیعی هاشمی‌رفسنجانی، جامعه انتظار دارد که به تناسب منزلت و سابقه ایشان تحول مثبتی در این عالی‌ترین نهاد سیاسی کشور پدید آید. مجلس خبرگان رهبری که نقش طبیعی آن نظارت بر عملکرد رهبری و نهادهای تابعه آن و اقدام در انتخاب رهبر در زمان مقتضی است، اکنون برای مردم به نهادی ملموس‌تر تبدیل شده و از ناشناختگی درآمده است. در همین راستا است که این انتظار طبیعی جامعه از این نهاد عالی شکل می‌گیرد که به روند قانون‌گرایی، اعتدال، پرهیز از تندروی و دفاع از حقوق شهروندی و مشارکت در حفظ سلا‌مت در امر حساس انتخابات آتی و دیگر بزنگاه‌های سیاسی کشور مساعدت نماید. هاشمی‌رفسنجانی نیز در فصل دیگری از زندگی خویش باید مراقب‌تر و هوشمندانه‌تر از نقشی که مردم شریف ایران و قانون اساسی از وی انتظار دارند، عمل نماید.
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید