جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

صاحبان صنایع تسلیحاتی، پشت سر مک کین


صاحبان صنایع تسلیحاتی، پشت سر مک کین
ردپای صاحبان صنایع تسلیحاتی آمریکا را همه جا می توان دید حتی در مبارزات انتخاباتی امروز آمریکا. امروز کمتر کسی در میان نخبگان یا عامه مردم آمریکا نقش این گروه را در گردش تصمیم های کنگره و کاخ سفید انکار می کند. بنابراین مک کین، اوباما و هیلاری هر سه می دانند که بی اعتنا به نقش این جریان نمی توانند آینده سیاسی خویش را رقم بزنند.
اما در میدان مبارزه انتخاباتی سروکله این گروه افسانه ای زمانی پیدا شد که بحث کاندیدا ها به موضوع حساس حمل سلاح کشیده شد.
نخستین خبر ها حاکی از این بود که لابی حامیان صنایع تسلیحاتی در این مبارزه جانب مک کین را گرفته اند به این دلیل ساده که آنها سیاست های دو کاندیدای دیگر دموکرات ها را کاملاً به ضرر خویش می بینند. رسانه های آمریکا خبر دادند که این گروه نخستین واکنش را از طریق انجمن ملی سلاح آمریکا در نشست سالانه خود در کنتاکی نشان داده است به این صورت که بیشتر توجه خود را به آماده کردن اعضای خود برای شکست دادن باراک اوباما و هیلاری کلینتون نامزدهای دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر معطوف کرد. در این نشست رهبران انجمن ملی سلاح آمریکا هشدار دادند احتمال می رود هر دو نامزد دموکرات در صورت انتخاب فتیله فعالیت های نظامی آمریکا در جهان را پائین بکشند، در جریان صادرات اسلحه خلل ایجاد کنند وحتی حق مالکیت سلاح را تضعیف کنند. در نشست جنجالی صاحبان قدرت تسلیحاتی ، کریس کاکس مدیر اجرایی مؤسسه اقدام قانونگذاری وابسته به انجمن ملی سلاح آمریکا خطاب به رهبران این انجمن گفت حضور شما در این نشست، پیام بسیار قدرتمندی برای باراک اوباما و هیلاری کلینتون خواهد فرستاد مبنی بر این که ما شما را تحت نظر داریم. او هشدار خویش را این گونه ادامه داد که انتظار دارد ۶۵۰۰ نفری که در این نشست شرکت کرده اند و همچنین ۴میلیون و ۳۰۰ هزار عضو انجمن ملی سلاح آمریکا، حضور بسیار قدرتمندی در مراکز اخذ رأی در ماه نوامبر داشته باشند.
این درحالی است که پیش از این سخنگویان شرکت ها و مجتمع های صنایع نظامی بویژه انجمن ملی سلاح آمریکا ادعا کرده بودند که تا پس از برگزاری کنوانسیون های احزاب دموکرات و جمهوریخواه در تابستان، از هیچ نامزد خاصی بطور رسمی حمایت نمی کند ولی این گروه در این نشست پیامهای قدرتمندی فرستاد مبنی بر این که جان مک کین نامزد حزب جمهوریخواه، به رغم برخی اختلافات بین وی و این گروه در گذشته، از حمایت انجمن ملی سلاح آمریکا برخوردار خواهد شد. به این صورت اکنون هیلاری و اوباما یک حریف قدرتمند در میدان سیاست آمریکا پیدا کرده اند.
خود مک کین میهمان تجار اسلحه بود و در سخنرانی خود در کنفرانس انجمن ملی سلاح، تلاش کرد برای جلب آرای مالکان اسلحه، بر قابلیتهای محافظه کارانه خود تأکید کند. وی برای جلب آرای آنان حتی اطمینان داد که برای بیش از دو دهه، من با تلاش ها برای ممنوعیت سلاح و مهمات در «آمریکای مدرن»مخالفت کرده ام.
البته با سابقه ای که در فعالیت سیاسی این گروه ثبت است انتظاری جز حمایت آنان از مک کین نمی رفت. سالهای طولانی جمهوریخواهان به داشتن پیوندهای عمیق با گروه صنایع تسلیحاتی شهره بودند حتی اکنون نیز باور عمومی بر این است که انجمن ملی سلاح آمریکا به جمهوریخواهان برای در اختیار گرفتن کنترل کنگره در انتخابات سال ۱۹۹۴ و همچنین موفقیتهای آنها در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ میلادی از جمله انتخاب بوش برای دو دوره به عنوان رئیس جمهور این کشور کمک کرده است.
ردپای نقش این جریان در انتخابات کنگره نیز دیده شد در سال ۲۰۰۶ میلادی، شاخه سیاسی انجمن ملی سلاح آمریکا از کسب ۸۵ درصد ۲۷۶ کرسی سنا و مجلس نمایندگان این کشور خبر داد. هر چند پاول هلمک رئیس گروه موسوم به مبارزه برای جلوگیری از خشونتهای مرتبط با اسلحه، ادعا کرده این رقم فریب دهنده است.
آنچه پیدا است قدرت لابی اسلحه فقط در یک انجمن واحد خلاصه نمی شود چند گروه دیگر در اوایل هفته جاری، همزمان با برگزاری کنفرانس انجمن ملی سلاح آمریکا، فعالیتهای انتخاباتی خود را در کنتاکی در آستانه برگزاری انتخابات مقدماتی روز سه شنبه در این ایالت آغاز کردند. آن دسته از انجمن ها نیز هشدار داده اند که فقط باید برای مک کین تلاش کرد زیرا اوباما و کلینتون در سمت سناتور، برای ممنوع کردن سلاح و مهمات رأی داده اند. دیگر سخنگویان جمهوریخواه نیز با ملحق شدن به مک کین، جنگ سیاسی خود را بر روی اوباما که در حال رقابت با کلینتون برای کسب نامزدی حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است، متمرکز کرده اند. اما در گیر و دار نزاع کاندیدا ها با صاحبان صنایع تسلیحاتی ردپای یک سیاستمدار آشنا یافت شده است؛ کارل روو مدیر سیاسی سابق بوش که اکنون نیز پشت صحنه مبارزه انتخاباتی را در دست دارد. روو در نخستین حرکت خویش اعلام کرد اوباما به علت حمایت از دومین اصلاحیه قانون اساسی که به آمریکایی ها حق حمل سلاح می دهد و در عین حال مخالفت با مواضع انجمن ملی سلاح، فریبکارانه عمل کرده است. این سخن در واقع خط سیاسی بود که برنامه ریز جمهوریخواهان به لابی اسلحه داد وبه همین دلیل اوباما نیز مجبور شد کنفرانسی خبری در واکنش به این سخنان، بگوید حمایت از حق مردم برای شکار و حفاظت از خود و در عین حال تلاش برای تصویب قوانین کنترل سلاح، در تناقض با یکدیگر هست.
این مشاجره نشان دهنده رویارویی سیاسی جدید است. کارل روو از اعضای انجمن ملی سلاح آمریکا خواسته است از جانب مک کین به مبارزه بپردازند او هشدار داده است که در این انتخابات، خطرات بسیار زیاد است و روشن است که منظور او از این خطرات برای لابی تسلیحات همانا پیروزی یک دموکرات است.
رایان السی
منبع : روزنامه ایران