جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نگاه دولت جدید ایالات متحده به روسیه


نگاه دولت جدید ایالات متحده به روسیه
آشنایی با مواضع دولت جدید ایالات متحده در قبال روسیه می‌تواند در تحلیل اوضاع آتی منطقه و جهان مفید واقع شود. برای این منظور، تحلیل لس‌آنجلس‌تایمز از این مواضع را بخوانید.
در میان چالش های پیش روی رئیس جمهور جدید آمریکا، اتخاذ استراتژی جدید در قبال روسیه امری ضروری و لازم محسوب می شود.
مسکو یک شریک و رقیب برای واشنگتن به حساب می‌آید و لازم است آمریکا با روس ها در مسائلی همچون موضوع هسته ای ایران و مبارزه با تروریسم همکاری کند .آشکارا مشخص است که در این مقطع زمانی، مسکو یک "قدرت ملی گرایانه تجدید نظر طلب" است که در راستای پس راندن ارزش های غربی و نفوذ کامل بر کشورهای همسایه خود گام بر می دارد.
روسیه به دنبال تغییرات مهم در کل قوانین امنیتی اروپاست. این در حالی است که تمایل کرملین برای این تغییرات زمانی به وضوح مشخص شد که مسکو به غرب فشار آورد تا با منشور امنیتی جدید اروپا که توسط دیمیتری مدودف، رئیس جمهور روسیه پیشنهاد شده ، موافقت کند.
این ابتکار عمل از سوی کرملین به طور جدی در واشنگتن مورد بررسی قرار گرفته است، اما به نظر می رسد وقت آن رسیده که توجه بیشتری به این موضوع شود.
جنگ ماه اوت روسیه - گرجستان این فرض که قاره اروپا بدون تنش باقی خواهد ماند یا اینکه جنگ در اروپا دیگر به وقوع نمی پیوندد را نقض کرد.
این موضوع مهم است که پیش از وارد شدن به هر نوع مذاکره ای، اهداف مشخصی داشته باشیم. روس ها می دانند که چه می خواهند اما زمانیکه پیشنهاد اخیر مسکو در مورد امنیت اروپا مطرح شد، امریکا اهداف مشخصی را در پیش نگرفت.
روسیه معتقد است که سیستم امنیت اروپا به نفع واشنگتن و به ضرر مسکو است و بیش از حد بر ناتو متمرکز می باشد.
کرملین بارها به این موضوع اشاره کرده که غرب از ضعف خود در دهه ۹۰ استفاده کرد تا یکسری قوانین مغرضانه و نا عادلانه را وضع کند. مسکو خواهان کنار گذاشتن تعهدات به ارزش های دموکراتیک وحقوق بشری است که در اوایل دهه ۹۰ به آن پایبند شد. روسیه همچنین به دنبال تضعیف سازمان امنیت و همکاری اروپا( OSCE) است این در حالی است که پیشتر نیز از این سازمان کنار کشیده است.
رهبران روسیه به دنبال این هستند که همکاری آمریکا و اروپا کمتر شود و ایالات متحده روابط بسیار نزدیکی با کشورهای این قاره نداشته باشد چون کرملین معتقد است روابط نزدیک واشنگتن و کشورهایی اروپایی به نفع منافع ملی روسیه نیست.
روس ها همچنین قصد دارند از توانایی کشورهای غربی برای حفاظت از ارزش های مورد نظرغرب در امور داخلی روسیه بکاهند. مقامات مسکو در راستای جلوگیری از گسترش ناتو اقداماتی انجام داده اند و قصد دارند به فعالیت هایشان برای نفوذ بر کشورهای همسایه اش مشروعیت ببخشند. روسیه همچنین به شدت با طرح سامانه دفاع موشکی آمریکا در شرق اروپا مخالفت کرده و معتقد است که این پروژه دفاعی با هدف ضربه زدن به منافع روسیه مستقر خواهد شد. این در حالی است که کرملین هشدار داده در صورت استقرار سپر دفاع موشکی واشنگتن در جمهوری چک و لهستان این دو کشور را با موشک های خود مورد هدف قرار می دهدو
فاصله میان ارزش های روسیه و غرب در حال حاضر بیشتر از هر زمانی از سقوط کمونیسم است.
آمریکا هرگز تلاش نکرد در دهه ۹۰ روسیه را تحقیر کند. با گسترش ناتو به مرکز و شرق اروپا این موضوع مشخص شد که اگر این اقدام انجام نمی شد امروز بی ثباتی اروپا را فرامی‌گرفت.
مرز غربی روسیه تنها مرز با ثبات این کشور محسوب می شود. و از زمانیکه اولین اعضای جدید دهه گذشته به ناتو پیوستند، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی حتی یک مانور نظامی مستقیم علیه مسکو انجام نداده است. پس بیاید در مورد سیاست های گذشته در ناتو خود را مقصر ندانیم.
روس ها هرگز در اقدامات برای ایجاد یک سیستم امنیتی مشترک که منجر به ایجاد ثبات تمام عیار در اروپا شود( که به نفع روسیه نیز می باشد) به طور کامل حضور نیافته اند. کرملین می خواهد قوانین فعلی در مورد امنیت اروپا برچیده شود و سیاست نفوذ بر دیگر کشورها به ویژه همسایگانش را دنبال کند.
باراک اوباما ، رئیس جمهور آمریکا به درستی بر بازگشت به دیپلماسی تاکید کرده است. او گفته است که می خواهیم روسیه را به ایجاد فضای جدید در دنیای خارج از این کشور تشویق کنیم. اما لازم است این موضوع مشخص گردد که در این راستا چه اهدافی را باید دنبال و از چه اهدافی جلوگیری کرد.
روسیه باید بداند آمریکا و اروپا در راستای تقویت تعهدات به اصول صلح و ثبات و عدم بازگشت به فضای نفوذ بر دیگر کشورها حرکت می کنند. امریکا و اروپا همچنین باید به دنبال تقویت استقلال موسسات دموکراتیکی همچون سازمان امنیت و همکاری اروپا و افزایش توانایی برای نظارت این نوع سازمان ها بر رفتار کشورها باشند.
از مجامع بین المللی می‌خواهیم که توانایی خود را برای برخورد با مناقشات پیش از آنکه اوضاع را وخیم تر کند، افزایش دهد. در همین راستا ا ست که دولت اوباما می تواند تعهد خود را برای احیای موضوع کنترل تسلیحات اجرا کند.
منبع : سایت الف