دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

فقط خودزنی!


فقط خودزنی!
پس از انتشار لیست اولیه از رد صلاحیت ها، بسیاری از اصلا ح طلبان، رویه مورد عمل هیئت‌های اجرائی در دوره اخیر را عجیب خواندند و حتی شایعاتی در خصوص علت و انگیزه بعضی رد صلاحیت‌ها منتشر شد. در این میان،دو شخصیت کلیدی جبهه اصلا حات، ضمن ابراز تعجب و تأسف از وضعیت ایجاد شده، در عین حال طرفداران این جـبـهـه و بـه خصوص کاندیداهای رد صلا‌حیت شده را به خویشتن داری فراخواندند.
کـروبـی و خـاتـمـی کـه هـنوز خاطره بی توجهی به توصیه‌های آنها در روند انتخابات مجلس هفتم در اذهان باقی مانده است، تلاش‌های نهان و آشکار خود را آغاز کردند تا بی منطق بودن برخی از رد صلا حیت‌ها – که حتی وزیر کشور و عالی‌ترین مقام اجرائی انتخابات، آنها را سوال برانگیز مـی‌دانـست – را برای مسئولا ن نظارتی انتخابات و سایر شخصیت‌های تاثیرگذار کشور تبیین کنند. قاعدتاً سران جبهه اصلا حات از برخی اراده‌های موجود برای رد صلاحیت عده زیادی از اصلاح طلبان بی اطلا ع نبودند، زیرا در یک سال اخیر آنقدر کلمات قصار و بعضاً بی سابقه در وصف اصلاح طلبان بر زبان برخی تریبون داران و گروهی از شخصیت‌های کشوری و لـشـکـری جـاری شـده بود که کوچک‌ترین تردیدی در خصوص سختی کار اصلا ح طلبان در این دوره از انتخابات باقی نمی‌گذاشت. اما در عین حال، اصلا ح طلبان با نفوذ با اشراف بر بعضی تهدیدهایخارجی و مشکلا ت داخلی بر دلخوری‌های گذشته و ناامیدی فعلی عده‌ای از اصلا ح طلبان چشم بستند تا دغدغه‌ها و نگرانی‌ها از زبان دو شخصیت موثر نظام در سالهای گذشته، به تاثیرگذاران انتخابات منتقل شود. آنها همچنین ضرورت مشارکت در انتخابات را مورد تاکید قرار می‌دادند تا مبادا عملکرد تامل برانگیز برخی هیئت‌های اجرائی، موجب دلسردی حامیان جبهه اصلاحات در جامعه و کناره گیری آنها از انتخابات شود. کروبی و خاتمی، طرفداران خود را به تامل و تحمل دعوت می‌کردند و آنها را به این موضوع دلخوش می‌کردند که <در مراحل بعدی بررسی صلا حیت ها، امید جبران مافات وجود دارد.> اما عده‌ای که قبلا ً مسئول فرو ریختن آتش تهیه برای توجیه رد صلا حیت‌های بی سابقه بر سر اصلا ح طلبان و در واقع برسر بخش قابل توجهی از مردم بودند، با آشفتگی و عصبانیت، به میدان آمدند که چرا خاتمی و کروبی می‌خواهند از افراد فاقد صلا حیت حمایت کنند!؟ اما این سخنان نیز سران جبهه اصلا حات را ناامید نکرد و آنها ظاهراً هنوز به دنبال رایزنی‌ها هستند. این در حالی است که اخبار منتشر شده تا آخرین ساعات شب گذشته، نه تنها امیدی را به جبهه اصلا حات برنگرداند بلکه حاکی از افزوده شدن بر تعداد رد صلاحیت شدگان از جمله رد صلا‌حیت رئیس فراکسیون اقلیت مجلس هفتم بود.
آنچه در روند انتخابات مجلس هشتم پیگیری می‌شود از یکسو می‌تواند میزان مشارکت مردم در انتخابات و ترکیب آن مجلس راتحت تأثیر قرار دهد و از سوی دیگر به خاطر کاهش نفوذ شخصیت‌های اثرگذار دغدغه هایی نسبت به آینده ایجاد می‌نماید. حقیقت آن است که بسیاری از مردم ایران نظرخود را در خصوص بانفوذترین چهره‌های محافظه کار را بارها بیان کرده‌اند. را‌Cی کمتر از ۲ میلیونی کاندیدای واحد اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴، را‌Cی مرد اول محافظه کاران در انتخابات مجلس هفتم که ترکیبی از آراء محافظه کاران سنتی و گروه جدید التأسیس آنها بود و آرای اصلی‌ترین چهره‌های آن جناح در انتخابات خبرگان سال ۸۵بسیاری از حقایق را روشن کرد. یکی از مهم‌ترین حقایق آن بود کـه مـحـبوب‌ترین چهره‌های جناح محافظه کار، نه تنها قادر نیستند بیش از نصف آرای اولین منتخب اصلاح طلبان در مجلس ششم را به خود اختصاص دهند، بلکه حتی در تکرار آرای خود در انتخابات مجلس چهارم – که دوازده سال قبل از انتخابات مجلس هفتم انجام شد – نیز توفیق ندارند. در چنین شرایطی، حتی اگر این فرض نادرست، پذیرفته شود که <گروهی از مردم از اصلا ح طلبان رویگردان شده‌اند> می‌توان با اطمینان گفت که <محافظه کاران هم هیچ گاه قادر نبوده‌اند آرای خارج شده از اردوی اصلاح طلبان را به طرف خود جذب کنند.> با این تجربه، مشاهده برخی عملکرد‌ها بسیار عجیب می‌نماید. مثلا ً عده‌ای حاضر یا قادر نیستند که با ارائه دلا یل و مستندات مردم پسند و محکمه پسند گروههایی از آحاد جامعه را به حقانیت رد صلاحیت ‌ها مطمئن سازند و از این طریق، مشارکت حداکثری مردم در انتخابات را تضمین نمایند. همین گروه از سوی دیگر با بی اعتنایی به تقاضا‌های دلسوزانه عده‌ای از چهره‌های سرشناس نظام و انقلا ب، هر روز از میزان نفوذ این افراد در جامعه می‌کاهند. اما به این نکته نمی‌اندیشند که آیا انتخابات مجلس هشتم، آخرین حادثه مهم کشور است؟ آیا برای آینده کشور، فرصت‌ها یا تهدیدهایی را پیش بینی نمی‌کنند که جبران ضعف جاذبه محافظه کاران و شخصیت‌های آن جناح برای بسیج مردم، جز از طریق چهره‌های شاخص جناح اصلاح طلب امکانپذیر نیست؟ آیا نقش خاتمی در خنثی کردن برخی جوسازیهای خارجی علیه ایران قابل انکار است و آیا در آینده، به وجود او نیاز نخواهند داشت؟ راستی ا گر با کنار گذاردن دیدگاه‌های تنگ جناحی به آینده کشور بیندیشیم ، برای حذف شخصیت‌های بانفوذ یک جناح و سپردن کامل امور به جناحی که بارها امتحان خود را پس داده است، چه نامی‌ بهتر از <خودنی> می‌توان یافت؟ البته نگارنده هنوز به جبران عملکرد هیئت‌های اجرائی و برخی هیئت‌های نظارت استانی توسط مراجع بالاتر انتخاباتی امیدوار است. اما حتی به فرض عبور عاقلانه از وضعیت فعلی، خاطرات ناخوش مربوط به بعضی برخوردها، هرگز فراموش نخواهد شد و تاریخنیز قضاوت مناسبی از بعضی خودزنی‌های فعلی نخواهد داشت!
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید