شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

روشهای مدیریت در خانه و خانواده


روشهای مدیریت در خانه و خانواده
نهاد خانواده در مقایسه بادیگر نهادهایی که فرزندانمان با آن روبه رو هستند از تاثیرگذارترین نهادها به شمار می رود. این نهاد از قدیمی ترین و موثرترین نهادهای بشری است که مهم ترین هدف و کارکردش تربیت فرزندان است. اولین و مهم ترین محیطی که شخصیت ورفتارهای فرد در آن پی ریزی می‌شود خانواده است.
اساسی ترین دوران رشد شخصیتی و روانی هر فرد، دوره کودکی است که گذر مناسب از این ایام تضمین کننده رشد تکاملی او در مراحل بعدی است. هدف از پرورش فرزند، آماده سازی او برای ورود به جامعه بشری است و به دلیل تنوع ارزشها و آرمانهای فرهنگی جامعه ، خانواده سعی می کند الگوهای پرورشی فرزند خود را منطبق با آرمانهای خویش انتخاب کند.
● خانواده ها را از منظر برخورد والدین بافرزندان می توان به سه گروه خانواده :
الف) خودکامه (مستبد)
ب) مداراگر
ج ) آزادمنش تقسیم نمود که هر کدام دارای ویژگی‌های خاص خود هستند و در هر گروه فرزندانی دارای ویژگی های خاص پرورش می یابند که به طور بسیار مختصر به بیان چند ویژگی آنان می‌پردازیم تا ببینیم جزء کدامین گروه از خانواده های ( مستبد ، مداراگر و آزادمنش) هستیم؟
الف) خانواده خود کامه ( مستبد) در خانواده خودکامه، شیوه مستبدانه ای توسط رئیس خانواده با بهره گیری از روشهای اعمال قدرت و تنبیه اجرا می گردد.
ازجمله : احترام به شخصیت فرزندان را موجب کاهش سلطه والدین می پندارند، ‌اجازه اظهارنظر به فرزندان نمی دهند.‌ تنبیه بدنی را مجاز می دانند، ‌ ‌فرزندان رادر تصمیم گیری های مسائل جاری خانواده مشارکت نمی دهند، ‌ به احساسات و عواطف فرزندان توجه نمی‌نمایند، فرزندان این خانواده به علت ترس از انجام بعضی از کارها خودداری می کنند، بدون آنکه به دلیل و چرایی آن آگاه باشند، ‌ بچه ها دراین خانواده احساس امنیت نمی‌کنند، ‌ کمتر به خود متکی هستند، ‌ افکار منفی نسبت به دیگران دارند،‌ در خود احساس حقارت می نمایند،
ب ) خانواده های مداراگر نیز ویژگی های خاصی دارند از جمله: ‌ والدین همیشه تسلیم خواسته های فرزندان هستند، ‌فرزندان آزادی عمل دارند به طوری که هر چه اراده کنند به دست خواهند آورد، ‌والدین سعی در برآوردن کامل نیازها و خواهش های فرزندان دارند. این گروه ازخانواده‌ها فرزندانی که پرورش می‌دهند عموما دارای ویژگی های زیر هستند: مسئولیت پذیر نیستند، رفتارهای دیگران را مورد پذیرش قرا ر نمی دهند، ‌وابستگی شدید به والدین دارند، ‌احترام گذاری به والدین ندارند،
ج) خانواده های آزادمنش نیز دارای ویژگی های خاصی هستند از جمله: ‌ از تکریم به فرزندان دریغ ندارند، ‌ از تنبیه بدنی پرهیز می کنند،‌ همیشه گوشهای شنوایی برای درد دل فرزندان خود دارند، ‌ به توانمندی فرزندان احترام می گذارند،‌ نظارت و کنترل دقیق بر رفتارهای فرزندان دارند،‌ در امور خانه با فرزندان مشورت می‌کنند.
این گــروه از خانواده‌ها فرزندانی که پـرورش می‌دهند عموما دارای ویژگی های زیر هستند:
‌نگران و مضطرب نیستند،‌ دارای اعتماد به نفس لا‌زم می باشند،‌دارای خلا‌قیت ، ابتکار و سازندگی هستند،‌ فردی آرام با خلق و خوی معتدل هستند، ‌ از والدین حرف شنوی لا‌زم را دارند، ‌ مسئولیت پذیر هستند،‌ معمولا‌ تضادی با والدین ندارند. با مطالعه این مطالب و کمی تعمق درآن در می یابیم که برای ایجاد سلا‌مت روانی و شخصیت مطلوب در فرزندانمان کدام شیوه تربیتی را برگزینیم تا بتوانیم افرادی با سلا‌مت روانی و شخصیتی سالم را تحویل جامعه دهیم.
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید