جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پنج نظر سنجی و یک نتیجه


پنج نظر سنجی و یک نتیجه
در این مقاله سعی شده است با گردآوری و در کنار هم قرار دادن پنج نظر سنجی مختلف در خصوص مسائل بین المللی مرتبط با سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا ،نتیجه گیری و تحلیل واحدی از آنها ارائه شود.
۱) اولین نظر سنجی
اکثر مردم این کشور نسبت به سیاست خارجی دولت بوش بی‌اعتماد هستند. این نظرسنجی که توسط سازمان “پابلیک اجندا” و مجله “فارن افرز” انجام شد، نشان می‌دهد که از هر دو آمریکایی یک تن از آنها نسبت به اظهارات دولت جرج بوش رئیس جمهور آمریکا در خصوص حقایق جنگ عراق و افغانستان تردید دارند. این نظرسنجی که هر شش ماه یک بار در آمریکا انجام می‌شود، حاکی از آن است که ۶۵ درصد از مردم آمریکا معتقدند روابط بین آمریکا و جهان به بدترین وضع ممکن رسیده است.
بر اساس این نظرسنجی، اکثریت مردم آمریکا معتقدند که وجهه کشورشان در خارج کاملا خدشه‌دار شده است. ۵۲ درصد از شرکت کنندگان در این طرح نظرسنجی نیز بر این باورند که دولت بوش در بیان حقایق مربوط به جنگ عراق شفاف عمل نکرده است.
سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا طی دوران ریاست جمهوری بوش پسر برمبنای تقابل با جهان امروز و یکه تازی واشنگتن ترسیم شده است.این مسئله سبب نارضایتی اکثر شهروندان آمریکایی از سیاستهای بوش پسر شده است.در جریان رقابتهای انتخاباتی سال ۲۰۰۴ بوش و چنی به مردم آمریکا قول دادند تا در جهت ترمیم وجهه بین المللی کاخ سفید گام بر دارند.امروزه نه تنها این مسئله محقق نشده است،بلکه آمریکا به منفورترین کشور در نزد دولتها و ملتهای دنیا تبدیل شده است.
۲) دومین نظر سنجی
نتایج جدید‌ترین نظرسنجی در آمریکا نشان می‌دهد که حمایت‌های مردمی از بوش در دوره‌ دوم ریاست جمهوری‌اش به پایین‌ترین حد ممکن رسیده نتایج این نظرسنجی که توسط مرکز نظرسنجی گالوپ آمریکا انجام شد، حاکی از آن است حمایت‌های مردمی از جرج‌ بوش، رئیس جمهور آمریکا به ۲‌/۳۳ درصد رسیده که پایین‌ترین میزان حمایت‌های مردمی از روسای جمهور آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون محسوب می‌شود.
مرکز نظرسنجی گالوپ اعلام کرد که پنج تن از روسای جمهور آمریکا از بین ۱۱‌ رئیس جمهور این کشور دو دوره ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده داشتند که در بین آنها هری ترومن و بوش به ترتیب پایین‌ترین درصد حمایت‌های مردمی را در دوره دوم ریاست جمهوری‌شان به خود اختصاص داده بودند. آیزنهاور و بیل کلینتون با ۳‌/۶۵ و ۷‌/۵۹ درصد به ترتیب بیشترین میزان حمایت‌های مردمی را به خود اختصاص داده‌اند.
سیاستهای بوش پسر از سال ۲۰۰۰ تا کنون سبب تخریب وجهه وی در ایالات متحده آمریکا شده است.آغاز جنگ عراق و افغانستان،مشارکت در وقوع حادثه خود ساخته ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ ،اهمالکاری دولت آمریکا در جریان توفان کاترینا،اوضاع برهم ریخته اقتصادی آمریکا در زمان بوش،تخریب وجهه بین المللی واشنگتن در زمان حضور نومحافظه کاران و... مسائلی هستند که سبب تنزل شدید موقعیت بوش در بین مردم آمریکا شده است.
۳) سومین نظر سنجی
در صورتی که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در زمان حاضر برگزار شود، نامزد پیشتاز دموکراتها با اختلافی بیش از۱۰درصد، رقیب جمهوریخواه را متحمل شکست می‌کند.
این نظرسنجی‌ها توسط دو شبکه تلویزیونی “سی ان ان” و “سی بی‌اس” انجام شده است.
طبق نظرسنجی شبکه سی بی‌اس، نامزدهای دموکرات راهی کاخ سفید خواهند شد.
نظرسنجی سی ان ان نیز نشان می‌دهد مردم آمریکا از جمهوریخواهان حمایت نخواهند کرد. بر اساس این نظرسنجی‌ها، جمهوریخواهان باید بتوانند نظر تمامی رای دهندگانی که تاکنون تصمیم خود را اتخاذ نکرده‌اند جلب کنند، تا از شانسی برای پیروزی برخوردار باشند.
نتایج این نظرسنجیها اضطراب زیادی را در میان جمهوریخواهان ایجاد نموده است.بازهای واشنگتن از اکنون خود را بازنده انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ می بینند.شکست بوش وهمراهانش در انتخایات میاندوره ای مجلس نمایندگان و سنا این احتمال را افزایش داده است.در هر صورت میت رونی ،جولیانی و مک کین از حزب جمهوریخواه همچنان به رقابت درون حزبی خود ادامه می دهند.این سه نامزد سعی دارند با فاصله گیری و انتقاد از سیاست خارجی بوش در عراق محبوبیت خود در نزد شهروندان آمریکایی را افزایش دهند.
۴) چهارمین نظرسنجی
نتایج آخرین نظرسنجی در فرانسه نشان می دهد، تنفر از رئیس جمهوری و نخست وزیر این کشور افزایش یافته است. نظرسنجی موسسه ایفوپ نشان می دهد بیش از ۴۰ درصد از مردم فرانسه از عملکرد نیکلا سارکوزی رئیس جمهور کشورشان و ۴۷ درصد نیز از کارکرد فرانسوا فیون نخست وزیر این کشور ناراضی هستند. میزان کاهش محبوبیت سران فرانسه همچنان ادامه دارد به طوری که میزان محبوبیت در این ماه (اکتبر) نسبت به ماههای گذشته ۳ درصد کاهش یافته است. برخی کارشناسان، وضع نامطلوب اقتصادی فرانسه را از عوامل اصلی افزایش تنفر از این دو مقام عالی رتبه اجرایی کشور فرانسه اعلام کرده اند.
البته شاید در وهله اول نتوان میان کاهش محبوبیت سارکوزی و موقعیت سیاسی بوش در آمریکا رابطه ای مستقیم برقرار نمود،اما با قدری تامل در می یابیم که میان این دو ارتباطی تنگاتنگ وجود دارد.سارکوزی طی ماههای اخیر به اصلی ترین همراه واشنگتن در اتحادیه اروپا تبدیل شده است.رئیس جمهور افراطی فرانسه طی ماههای اول حضور خود در کاخ الیزه سبب خدشه دار شدن چهره بین المللی پاریس شده است.حمایتهای مکرر بوش و سارکوزی نسبت به یکدیگر سبب شده است تا هر گونه تحولی که در فرانسه و ایالات متحده آمریکا رخ می دهد به طور خودکار بر دیگری نیز تاثیر گذار باشد. همان گونه که شاهد بودیم تنفر مردم انگلستان از افرادی مانند تونی بلر،خوزه ماریانا اسنار و سیلویو برلوسکونی بسیاری از پازلهای سیاسی آمریکا در اروپا را در هم ریخت.این قاعده در خصوص سارکوزی نیز صدق می کند.ضمن اینکه شکست اخیر برادران کازینسکی در انتخابات پارلمانی لهستان نیز بر وخامت اوضاع واشنگتن در اروپا افزوده است.در چنین شرایطی هر گونه انزوای دولت سارکوزی دستان بوش و همراهانش جهت مانور کاذب در این منطقه را خواهد بست.
۵) پنجمین نظر سنجی
بر اساس یک نظر سنجی ،حزب محافظه‌کار پنج درصد از حزب کارگر پیش است.بر پایه میانگین سه نظرسنجی اخیر، حزب محافظه کار با ۴۲ درصد از رقیب خود حزب کارگر با ۳۷ درصد پیش است و در این بین میزان محبوبیت حزب لیبرال دموکرات نیز ۱۲ درصد برآورد شد.
چندی پیش یعنی زمانی که “گوردون براون” نخست وزیر انگلیس و رهبر حزب کارگر اعلام کرد که انتخابات زودهنگام پارلمانی در انگلیس برگزار نخواهد شد، نتایج نظرسنجی ها از برابری میزان محبوبیت این دو حزب حکایت داشت وهر دو از حمایت ۳۹ درصدی و لیبرال دموکراتها هم ازحمایت ۱۲ درصدی برخوردار بودند.
اما پس از اینکه حزب کارگر تلاش کرد تا بازهم ابتکارعمل را با اعلام عقب‌نشینی نظامیان انگلیسی از عراق و برنامه های خود برای مالیات و هزینه ها به دست بگیرد،اما از حزب محافظه کارعقب افتاده است.
اگر نتایج اخیر نظرسنجی ها در یک انتخابات تکرار شود؛ حزب کارگر ۳۰۵ کرسی،محافظه کاران ۳۰۳ کرسی، لیبرال دموکراتها ۱۶ کرسی و احزاب دیگر ۲۶ کرسی را به خود اختصاص خواهند داد.
این درحالی است که بر اساس نظرسنجی موسسه ICM که برای روزنامه ساندی تلگراف انجام شد؛ محبوبیت حزب محافظه کار این کشور به رهبری “دیوید کمرون” به ۴۳ درصد رسیده و این میزان محبوبیت در میان مردم بیشترین میزان آن در ۱۵ سال گذشته بوده است.
تغییر معادلات سیاسی انگلستان می تواند بدترین ضربه ممکن را بر پیکره کاخ سفید وارد کند.محافظه کاران مجبور هستند در صورت پیروزی در انتخابات در راستای تامین خواسته عمومی مردم یعنی فاصله‌گیری از واشنگتن حرکت کنند.این در حالی است که گوردون براون نیز اخیرا سعی کرده است فاصله سیاسی خود و آمریکا را بیشتر کند اما مردم انگلستان نسبت به سیاست خارجی وی و حزب متبوعش اعتمادی ندارند.
● نتیجه گیری
دولت بوش بدترین دوران حیات سیاسی خود را می گذراند.در داخل آمریکا شاهد تنزل شدید محبوبیت رئیس جمهور ایالات متحده هستیم.در اروپا نیز شاهد کاهش محبوبیت همراهان سیاست خارجی نومحافظه کاران می باشیم.حاصل جمع این دو حقیقت همان انزوای بوش در معادلات بین المللی جهان امروز است.بوش پسر به نقطه پایان خود رسیده است.نقطه ای که در آن نومحافظه کاران و حتی جمهوریخواهان سنتی محلی از اعراب ندارند.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت