دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

دانستنیهای تغذیه در ماه مبارک رمضان


دانستنیهای تغذیه در ماه مبارک رمضان
هر ساله پس از ماه مبارک رمضان اکثرا یا افزایش وزن پیدا می کنیم و یا ضغیف شده ودچار بیماری های گوارشی می شویم. این عوارض از آنجا ناشی می شود که یاد نگرفته ایم اصولی روزه بگیریم .پرخوری و بدخوری دلیل عمده این عوارض است.
تغذیه صحیح در ماه رمضان بسیار پر اهمیت است و باید مواد غذایی نظیر گوشت،مرغ،ماهی ،لبنیات و سبزی ها قسمت اعظم رژیم غذایی شخص را در برگیرد.
مصرف تمام مواد غذایی باید روی اصول و برنامه باشد.مثلا اگر می گوییم لبنیات خوب است،باید در نظر داشته باشیم که مصرف بالای لبنیات بدون مصرف آب به میزان کافی،ایجاد سنگ های مجاری ادراری را بسیار افزایش می دهد.
مصرف مواد پروتئینی (گوشت،مرغ،لبنیات ،ماهی)به تنهایی کافی نیست بلکه در کنار آنها باید از سبزیجات،سالاد،آب و حبوبات استفاده نمود تا از یبوست جلوگیری شود و باید در نظر داشت که مصرف زیاد غذاهای پروتئینی باعث تشنگی می شود.
در خصوص کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار روزه می گیرند باید تمام مواد مغذی در رژیم غذایی آنها گنجانده شود،این نوجوانان باید در وعده سحر به مقدار کافی غذا بخورند و آب میوه هایی مثل هویج و گوجه فرنگی را بسیار مصرف نمایند.
● چگونگی روزه گرفتن در ماه رمضان
روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان منافع معنوی ، فیزیکی ، روحی و اجتماعی به همراه دارد ، ضمن اینکه باید رعایت نکات پزشکی و نحوه تغذیه نیز مورد توجه قرار گیرد . بنابراین نیاز به مصرف غذای زیاد هنگام افطار و سحر نیست ، بلکه آنچه مهم است نحوه رژیم غذایی در این ماه است .
بدن مکانیزم های تنظیم کننده ای دارد که در طی روزه فعال می شوند و سوخته شدن موثر چربی بدن در این ماه رخ می دهد. یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ سلامت و فالیت فرد در طی ماه رمضان کافی است. اختلالات بوجود آمده دراین ماه ناشی از مصرف زیاده از حد غذا ، مصرف نامتعادل غذا و خواب کم است .
● سحر: سحری را سبک مصرف کنید.
● افطار: نیاز فوری بدن درهنگام افطار بدست آوردن یک منبع انرژی به شکل گلوکز برای هر سلول زنده بخصوص سلولهای مغز و اعصاب است . خرما و آب میوه منابع خوب قند هستند ، لذا هنگام افطار مصرف خرما، آب میوه ، سوپ سبزیجات با رشته به منظور حفظ تعادل قند، آب و مایعات بدن، توصیه می شود.
● شام : - گروه گوشت مرغ ، گاو، گوساله،ما هی و ...
▪ گروه نان وغلات: این گروه منبع خوبی از کربوهیدراتهای مرکب هستند و تامین کننده انرژی ، پروتئین ، مواد معدنی و فیبرهای غذایی می باشند.
▪ گروه لبنیات ( شیر ، ماست ، پنیر و...) شیر و محصلات لبنی منابع خوب پروتئین و کلسیم هستند که برای حفظ بافت بدن و عملکرد های متعدد فیزیولوژیک ضروری می باشد.
▪ گروه سبزیجات : سبزیجات منبع خوب فیبرهای غذایی ، ویتامین A و سایر مواد شیمیایی گیاهی که آنتی اکسیدان هستند، می باشد این مواد در جلوگیری از سرطان، بیماریهای قلبی ، عروقی و بسیاری از بیماریهای دیگر مفید است.
▪ گروه میوه ها : میوه را بعنوان آخرین قسمت شام یا فاصله کمی بعد ازشام مصرف کنید تا باعث سهولت هضم غذا شده و از بروز بسیاری از مسائل جلوگیری کند میوه های ترش ، ویتامین C بدن را فراهم می کنند میوه ها منبع خوبی از فیبرهای غذایی هستند . میوه ها و مخلوطی از مغزها را می توان بعد از شامل یا قبل ازخواب مصرف کرد.
● کاهش وزن و افزایش چربی خون به علت بدخوری و پرخوری در ماه رمضان
بسیاری از افراد طی این ماه به لحاظ تغذیه دچار بد خوری و یا پرخوری شده و در تغذیه افراط می کنند به گونه ای که ممکن است حتی وزن فردی کاهش یافته اما میزان چربی خونش افزایش یابد بنابراین علت اصلی این مشکلات افراط در مصرف شیرینیجات است چون شیرینیجات، مواد قندی و چربی ها به راحتی سلامت مصرف کنندگان را با خطر مواجه می کند.
بنا براین باید از مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده به شدت خودداری کرد چون برخلاف آنچه که مردم گمان می کنند که طی ماه رمضان به واسطه روزه گرفتن وزن افراد و همچنین افرادی که دچار چربی خون بالا هستند چربی خون آنها کاهش می یابد، در بسیاری از موارد مشاهده شده که پس از ماه رمضان نه تنها باعث کاهش وزن نشده بلکه موجب افزایش وزن و چربی هم می شود.
مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار باعث بی اشتهایی در هنگام سحر می شود چون هضم چربیها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی تراست، استفاده از خوراکی ها و مواد غذایی تا دیروقت و به تاخیر انداختن زمان خواب موجب بی اشتهایی و بی حوصلگی هنگام سحر می شود بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود مشکلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد.
اگر روزه به شیوه مناسب انجام نشود یعنی رژیم غذایی به گونه ای باشد که کالری بیش از حد ممکن وارد بدن شود به طور حتم به بدن آسیب می رسد بنابراین اگر روزه داری به شیوه صحیح انجام شده باشد می تواند با کاهش کالری در بدن نوع خوب کلسترول خون را در بدن افزایش داده و موجب کاهش کلسترول بد شود که در غیر این صورت کلسترول بد خون افزایش می یابد.
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید