دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

تنوع در برنامه غذایی در ماه رمضان


تنوع در برنامه غذایی در ماه رمضان
اولین توصیه برای رعایت اصول تغذیه در هر یک از وعده های غذایی این ماه ، رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی است.
مدیرکل بهبود تغذیه وزارت بهداشت می گوید: در ماه مبارک رمضان استفاده از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل ۴گروه اصلی غذایی نان ، غلات ، میوه ها و سبزی ها، گوشت و حبوبات ، تخم مرغ و شیر و لبنیات برای حفظ سلامت بدن و تامین انرژی و نیازهای تغذیه ای بدن توصیه می شود.
دکتر ربابه شیخ الاسلام معتقد است افراد روزه دار همانند زمانی که روزه دار نیستند باید ۳وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل سحر، افطار و شام است.
دکتر رادمنش نیز تاکید می کند: نکته قابل توجه در ماه رمضان این است که افراد در یک زمان کوتاه با حرص و ولع بسیار هر ماده غذایی ای را با هر حجم غذایی که خارج از حجم دستگاه گوارش است مصرف می کنند و این مساله باعث خارج شدن دستگاه گوارش از حالت تعادل و بروز برخی ناراحتی های معده می شود که افراد آن را به حساب روزه می گذارند.
در صورت تعادل در مصرف مواد غذایی و اصول تغذیه چنین مشکلی به وجود نخواهد آمد.
غذاهای چرب و شیرین ممنوع!
مصرف بیش از حد غذاهای چرب و شیرین در این ماه توصیه نمی شود.
دبیر انجمن تغذیه ایران با تاکید بر این مطلب می گوید: تامین نشدن نیازهای بدن ، مقاومت افراد را برابر بیماری ها کاهش می دهد و فرد در معرض انواع بیماری ها قرار می گیرد.
بزرگمهر به خانواده ها توصیه می کند هنگام افطار از مواد غذایی شیرین مانند زولبیا، بامیه و حلوا به مقدار زیاد مصرف نکنند، چرا که باعث افزایش وزن می شود. وی تاکید می کند: در این ماه از مصرف زیاد غذاهایی که پروتئین حیوانی دارند، خودداری کنید زیاد باعث تشنگی می شوند.
آب به میزان کافی
تقریبا تمامی کارشناسان تغذیه بر مصرف زیاد آب و مایعات در این ماه تاکید دارند تا جایی که به گفته کارشناسان ، اگر افراد در ماه رمضان به مقدار کافی آب مصرف نکنند و در خوردن لبنیات افراط کنند، امکان ابتلا به سنگهای مجرای ادراری در آنها وجود دارد.
استفاده از مواد غذایی آبکی مانند سوپ ، آش و همچنین مایعات هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود و مصرف سبزیها و میوه ها هنگام سحر و افطار تعادل آب و املاح فرد روزه دار را حفظ می کند.
به گفته کارشناسان تغذیه ، روزه داران پس از افطار و تا پیش از خواب ، مایعات بخصوص آب بنوشند که بدن دچار کم آبی نشود و به جای غذاهای چرب و سرخ کرده ، غذاهای آب پز و بخارپز مصرف کنند.
کنار نوشیدن آب و مایعات ، مصرف نوشابه های گازدار توصیه نمی شود. نوشابه های گازدار قند فراوان دارند و روزه داران را دچار سردرد خواهند کرد.
همچنین مصرف نوشیدنی های خیلی سرد، خیلی داغ و نوشابه های گازدار منجر به ناراحتی های گوارشی می شوند و پس از آب ، دوغ ، آبمیوه طبیعی و شربت خانگی به عنوان بهترین نوشیدنی توصیه می شود.
● غذای کامل درهر وعده
«یک روزه دار در طول روز با کمبود آب و نمکها یا الکترولیت و قند مواجه است ؛ بنابراین هنگام افطار این کمبودها باید جبران شوند.
شروع افطار با مایعات گرم مانند آب ، چای ، شیر، سوپ ، سبزیها همراه چند عدد خرما مناسب است.»
دکتر افرا درخشی ، متخصص تغذیه با این توضیح ادامه می دهد: مصرف نان ، پنیر، سبزی و مایعات ، همراه خرما بهترین افطار به شمار می رود و صرف شام برای جلوگیری از ولع پس از افطار ۲ساعت بعد توصیه می شود.
علاوه بر افطار، در خصوص سحر نیز خوردن غذای کامل توصیه می شود. خوردن غذای سحر ضمن افزایش کارایی روزانه ، از بروز صدماتی بر ارگان هایی چون سیستم عصبی ، چشم و قلب جلوگیری می کند. سحری باید شامل یک وعده غذای کامل سبک و سرخ نشده باشد.
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید