دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

رمضان و سلامت


رمضان و سلامت
روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحانی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد.
بدون شک، زمانی می‌توان از تأثیرات مثبت آن بهره‌مند شد که تغذیه در این ماه منطبق با یک رژیم غذایی متعادل و متنوع باشد. از آنجایی که وعده‌های غذایی از سه وعده به دو وعده کاهش پیدا می‌کند، توجه به نکات زیر مهم است.
۱)وعده سحری را به هیچ‌وجه فراموش نکنید، زیرا سحری در ماه رمضان همانند صبحانه در روزهای عادی، مهم‌ترین وعده غذایی است. این وعده غذایی، مواد مغذی لازم و انرژی مورد نیاز را برای تمرکز و فعالیت روزمره تأمین می‌کند و سوخت و ساز بدن را بالا نگه می‌دارد.
اشخاصی که بدون سحری اقدام به روزه گرفتن می‌کنند در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و توان کاری می‌شوند. این عوارض هیچ ارتباطی به روزه گرفتن ندارد و نتیجه تغذیه نامناسب است. در هنگام سحر سعی کنید از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات‌های پیچیده و دارای فیبر بالا مانند غلات کامل، حبوبات و سبزی‌ها به جای کربوهیدرات‌های ساده مانند قند، مربا، برنج و نان‌های بدون سبوس استفاده کنید.
۲) هنگام افطار، بهتر است روزه را با شیر یا آب ولرم، خرما و چای کمرنگ باز کرده و به تدریج از مواد غذایی سبک مانند نان و پنیر، گردو و سوپ که فشار چندانی به معده وارد نمی‌کنند، استفاده کنید.
۳) بهتر است بین افطار و سرو شام یک فاصله زمانی کم در نظر گرفته شود تا بدن بتواند خود را آماده قبول غذاهای پر‌حجم‌تر کند.
مصرف مواد غذایی شیرین، اما با شیرینی طبیعی در هنگام افطار بسیار ضروری است، چرا که بدن به‌خصوص سلول‌های مغز نیاز مبرمی به دریافت منابع انرژی به شکل گلوکز دارند.
بنابراین مصرف خرما، کشمش و یا افزودن یک قاشق چای خوری شکر به شیر یا چای، کاری عاقلانه به حساب می‌آید.
۴) پر‌خوری و مصرف بیش از حد غذاهای چرب و شیرین مانند نان خامه‌ای، زولبیا، بامیه، حلوا، شله زرد و... توصیه نمی‌شود؛ زیرا این خوراکی‌ها نه تنها باعث تحریک معده می‌شوند بلکه بر عطش فرد می‌افزایند که در اغلب موارد افراد این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد نوشیدنی‌های سرد جبران می‌کنند.
نوشیدن آب زیاد همراه غذا موجب رقیق شدن شیره معده و تأخیر در هضم غذا می‌شود؛ بنابراین، این افراد دچار نفخ شکم و سایر ناراحتی‌های گوارشی خواهند شد. به منظور پیشگیری از کم‌آبی، بین افطار و هنگام خواب، آب بنوشید.
۵) در وعده‌های غذایی از مقادیر کافی سبزی‌ها و در پایان وعده‌های غذایی از انواع میوه‌ها میل کنید. به علاوه از مصرف غذاهای پر‌ادویه نیز خودداری کنید.
دکتر سعید حسینی
منبع : سازمان تبلیغات اسلامی


همچنین مشاهده کنید