دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

به <مدرس>‌ها محتاجیم


به <مدرس>‌ها محتاجیم
سخنان رهبر معظم انقلا‌ب اسلا‌می در ملا‌قات با اعضای مجلس خبرگان رهبری، حاوی نکات ارزشمندی است که توجه به آنها می‌تواند برای ادامه پویایی کشور مفید باشد.
مهم‌ترین نکته مورد اشاره رهبری در این ملا‌قات تاکید بر حضور گسترده، همه‌جانبه و مسوولا‌نه مردم در پای صندوق‌های رای می‌باشد. عدالت که به عنوان یکی از مهم‌ترین شاخص‌های موردنظر ایشان در نظام جمهوری اسلا‌می مطرح شده، از موارد مهمی است که توجه بیشتری می‌طلبد. عدالت در تمام بخش‌ها یک ضرورت است. اما در بخش اقتصاد عدالت به معنی توزیع فقر و نابرابری نیست. عدالت ارجاع امور به منزلت درست آن و نشاندن هر امری در قدر خویش است. در حوزه سیاسی نیز عدالت به معنای ایجاد ظرفیت برابر، منصفانه و غیرجانبدارانه برای تمام کسانی است که در این عرصه فعالیت می‌کنند. ایشان تاکید نمودند، تمام دولتمردان گذشته نیز درجهت استقرار ارزش‌های نظام صادقانه فعال بودند. این اظهارنظر، پاسخ صریح به مدعیان جدید عرصه سیاست بود که خود را استثنایی در دوران انقلا‌ب می‌دانستند. خواسته یا ناخواسته، آگاهانه یا ناآگاهانه، آن همه خدمات و تلا‌ش‌ها را نادیده انگاشته، سود حاصل از برنامه‌ریزی، تلا‌ش و مجاهدت مردم ایران حتی در ماجرای پرونده هسته‌ای را درصدد بودند تنها به حساب خویش واریز نمایند! فارغ از آنکه عمده تلا‌ش‌ها در دوره دولت‌های گذشته صورت پذیرفته است.
موضوع مهم دیگر خواست ایشان برای تحقق مجلسی پویاتر و فعال‌تر است. این امر بدان معنا است که رهبری ظرفیت افزون‌تری برای مجلس شورای اسلا‌می قائل است. مجلس پویا و فعال تنها با حضور نمایندگان فهیم، کاردان، شجاع و کارشناس تشکیل می‌شود، وگرنه مجلس تبدیل به خانه‌ای برای تمرکز وکیل‌الدوله‌ها خواهد شد.
امام خمینی(ره) مجلس را در رأس امور و <مدرس> را نماد یک نماینده آگاه و دلسوز می‌دانستند. نماینده‌ای که در مقابل قدرت خاضع نبود. همواره کنار مردم می‌ایستاد و از هیچ سرنیزه و یا صف سرنیزه‌داران نمی‌هراسید. داستان برخورد مدرس با فرمانفرمائیان و رضاخان میرپنج از فرازهای مشهور تاریخ معاصر ایران است. ‌
نمایندگان ملت باید شخصیت‌هایی مستقل، آگاه، مدافع ارزش‌های انقلا‌ب و خردمند باشند. با وجود مجلسی آگاه و فعال دولت به بالندگی خواهد رسید. متاسفانه در سال‌های اخیر برخی از دولتمردان بدشان نمی‌آید جای خود را با مجلسیان تعویض نمایند. یعنی آنکه از فرآیند نظارت شانه خالی کنند و خود را فارغ از برتری و قوه نظاره‌گری مجلس بپندارند. چنین تفکری در ذات خود ضد مردم‌سالا‌ری است. در ایران که حکومت بر دو پایه اسلا‌میت و جمهوریت مستقر است، چنین نگرشی ضد مردم‌سالا‌ری دینی است. دولت‌ها از آنجا که قدرت دارند، باید با قدرت دیگری کنترل و مهار شوند. اصل تفکیک قوا برآیند چنین نگرشی است. ملت ایران نیز در این میان نقش و جایگاه خود را دارند، مردم ایران نمی‌توانند و نباید حق نظارت و سرپرستی خود بر امور جاری کشور را فراموش و یا واگذار نمایند.
دموکراسی‌های غیرمستقیم مشارکتی، برای آن است که مردم از میان خود نمایندگانی که بیشترین نزدیکی را با منافع مردم دارند، برگزینند، تا آنها در قوه مقننه بر عملکرد قوه مجریه ناظر باشند. ‌
چنانچه به هر دلیلی ملتی نخواهد و یا نتواند از این امکان استفاده نماید، خود مسوول مستقیم مشکلا‌ت خویش است. امروز سیاست دامنه گسترده‌ای را شامل می‌شود، نمی‌توان به بهانه عدم علا‌قه به سیاست یا فراهم نبودن همه شرایط مشارکت قهر کرد و در خانه نشست. همان‌گونه که مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی دیروز در نشست دانشجویان امیرکبیر بیان کردند، کناره‌گیری و خانه‌نشینی امتیازی است که ما به جریان هایی می‌دهیم که مردم را تنها برای زینت مجالس می‌خواهند و ذاتا به نظارت و برتری آنها بر امور جاریه اعتقادی ندارند.
لذا بر همگی فرض است حتی اگر همه شرایط مهیا نیست، با حداقل‌ها نیز اجازه به حاشیه راندن جریان اصلا‌ح‌طلب و مردم‌باور را ندهند. این حداقل کاری است که می‌توانیم انجام دهیم. ما همچنان به امثال مدرس نیازمندیم.
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید