پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سخنی با مجلسیان


سخنی با مجلسیان
مطالعه سیر تحول تاریخ سیاسی ایران از مبارزات مشروطه تاکنون نشان می‌دهد که برجسته‌ترین دستاورد این مبارزات مجلس بوده است. اگرچه متاسفانه این نهاد گرانسنگ پیوسته در معرض انواع تهدیدها و تحقیرها قرار گرفته اما به دلیل جایگاه ممتازی که در قوانین اساسی این سرزمین برای آن تعبیه شده است هیچ‌گاه ساختار کلی آن دگرگون نشده است و به‌رغم تنگ شدن دایره انتخابات ملت در زمان‌های مختلف و کاهش تدریجی اقتدار آن همچنان نقطه اتکای کشور در شرایط ویژه است. لذا مجلسیان باید بدانند که در چه جایگاه حساس و رفیعی قرار دارند، جایگاهی که حاصل خون هزاران شهید و تحمل رنج‌های بی‌شمار مبارزین این سرزمین در یکصد سال اخیر است. پاسداری از شأن و اعتبار چنین موقعیتی مستلزم داشتن ایمانی قوی، اراده‌ای محکم و انگیزه‌ای وافر است که علی‌القاعده باید در مجلسیان وجود داشته باشد. واضح است به هر میزان که جایگاهی برجسته‌تر و حوزه تاثیرش وسیع‌تر باشد، صیانت از حریم آن سخت‌تر و هزینه آن گزاف‌تر است.
گمان می‌رود که مجلس باید بیش از پیش مورد مراقبت و حفاظت قرار گیرد تا از گزند زیاده‌خواهی‌ها ایمن بماند. سوابق امر نشان می‌دهد که با اوج‌گیری مبارزات ملت برای مدت کوتاهی اراده و آرای آنان منشاء اثر قرار می‌گیرد اما به مرور فضای مبارزه جای خود را به زندگی عادی و جاری می‌سپارد. دولت‌های زیاده‌خواه، مظهر اراده ملت را از کارایی و اثربخشی جدی ساقط می‌کنند و تکرار این سرنوشت غم‌انگیز ابتلائات فراوانی را بر این ملک و ملت تحمیل نموده است. منحنی نوسانات اقتدار مجلس در ایران از زمان نهضت مشروطه تاکنون حاوی درس‌‌های عبرت‌آموزی است که مطالعه و مداقه آن می‌تواند موجب ایجاد حساسیت بیشتر جهت مقابله با عوامل کاهنده اقتدار مجلس در مردم و مسوولان خصوصا مجلسیان باشد. مطمئنا تاریخ در ثبت وقایع ملاحظه نمی‌کند و هیچ حرکتی از نگاه تیزبین مورخین مخفی نمی‌ماند. قضاوت تاریخ در هر مقطعی از حیات بشر راهگشا و عبرت‌آموز است، تهدیدهایی که سال‌های اخیر اقتدار مجلس را هدف قرار داده نباید با بی‌تفاوتی مواجه شود. همیشه چنین آغازهایی مقدمه فرجام‌هایی تلخ بوده‌اند. بی‌اعتنایی به مصوبات مجلس، تذکرات نمایندگان، قوانین جاری کشور خصوصا سند چشم‌انداز و برنامه چهارم توسعه، انحلال سازمان‌های قانونی و استراتژیک، برداشت‌های فراقانونی از منابع ارزی کشور، برکناری وزرای مورد اعتماد مجلس بدون دلیل روشن، کسری بودجه‌های پنهان و آشکار و افزایش غیربودجه‌ای هزینه‌های جاری کشور از پدیده‌های قابل تامل در این رابطه است که می‌تواند لطمات اسفباری را بر اقتدار مجلس و مصالح کشور وارد کند. تمام کسانی که با نادیده انگاشتن نقش نظارتی خود دولت‌ها را در تضعیف نقش مجلس مشایعت نموده‌اند، بدانند که در تضعیف این رکن اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران شریکند و مالا در پیشگاه تاریخ مسوول!
امید است با توجه به اینکه مجلس هشتم در ابتدای ایفای نقش تاریخی خود است، بتواند با تعبیه راهکارهای مناسب روند نامناسبی را که مجلس هفتم در تعامل با دولت نهم پیشه خود ساخته بود، متحول کرده و با پاسداشت مبارزات طولانی ملت ایران در استقرار حاکمیت قانون که مجلس تضمین‌کننده قوام و دوام آن است برگ زرینی از یک پاسداری ایثارگرانه را در کارنامه خود ثبت نماید.
یدالله طاهرنژاد
منبع : روزنامه کارگزاران