چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بازار پرتنش هارددیسک‌های یک ترابایتی با درایوهای SSD


بازار پرتنش هارددیسک‌های یک ترابایتی با درایوهای SSD
شرکت‌های سازنده هارددیسک‌های یک ترابایتی به Seagate، Western Digital، Hitachi و Samsung ختم می‌شوند. شرکت‌های دیگر مانند Toshiba و Fujitsu در وادی هارددیسک‌های ۸/۱ اینچی بازی می‌کنند و به‌ همین دلیل در شمارش بالا به آن‌ها اشاره نکردیم.
مدل‌های یک ترابایتی Seagate، WD و نمونه‌های اولیه Hitachi از چهار پلاتر ۲۵۰ گیگابایتی تشکیل شده‌اند، اما Samsung برخلاف انتظار کارشناسان از سه پلاتر ۳۳۴ گیگابایتی در تولید مدل یک ترابایتی خود بهره گرفت. محصول Samsung دو مزیت دارد. اول اینکه، با سه پلاتر از تعداد عناصر مکانیکی کاسته و دیگر اینکه، با افزایش تراکم، فاصله میان داده‌ها را کاهش داده و دسترسی به آن‌ها را سرعت بخشیده است. از این‌رو طبیعی است که طفل Samsung را نوعی دیگر بنگریم و از آن انتظار کارایی بیشتری داشته باشیم. خانواده Samsung Spinpoint F۱ در ظرفیت‌های ۱۰۰۰، ۷۵۰، ۶۴۰، ۵۰۰ و ۳۲۰ گیگابایت عرضه می‌شوند و جالب اینکه در تمامی این خانواده از پلاترهای ۳۳۴ گیگابایتی استفاده شده است. از این رو تفاوتی بین مدل ۷۵۰ گیگابایت و یک ترابایت وجود ندارد، زیرا در هر دو مدل سه پلاتر یکسان به کار رفته و فقط در مدل کم‌ظرفیت‌تر قدری از فضای پلاتر قفل شده است، همین!
راستش را بخواهید درباره هارددیسک Spinpoint F۱ گشت و گذار مفصلی در اینترنت داشتم و آنچه می‌خوانید خلاصه‌ای است از آن!
● اما یک نکته!
از چهار پنج ماه پیش به این‌سو، برای اینکه تصویری بهتر از عملکرد هارددیسک‌ها ترسیم شود، سعی می‌کنند درایوهای SSD را نیز بازی دهند. در حال حاضر یکی از درایوهای SSD شرکت Intel که X۲۵-M نام دارد مورد توجه قرار گرفته و به‌ همین دلیل در تست مدل Spinpoint F۱ نیز وارد ماجرا شده است.
در تست هارددیسک‌ها مواردی مانند سرعت دسترسی به داده‌ها، سرعت ثبت ترتیبی و تصادفی، سرعت خوانش ترتیبی و تصادفی، سرعت تبادل داده‌ها، مصرف انرژی و غیره از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. برای روشن‌ شدن بحث می‌توانم بگویم که هر یک از موارد فوق به ‌طور مستقل مورد نیاز کاربردهای خاص است. برای مثال، هارددیسک‌‌هایی که در سرورها استفاده می‌شوند، علاوه بر تأخیر حداقلی در انجام دستورالعمل‌ها، باید دسترسی سریعی به داده‌های تصادفی داشته باشند. به ‌همین دلیل است که همواره از هارددیسک‌هایی با سرعت گردش بالای ۱۰ هزار دور در دقیقه استفاده می‌شود. بازی‌ها، امور گرافیکی حرفه‌ای و تبدیل فرمت فایل‌ها به ویژگی خاصی از موارد ذکر شده توجه دارند!
● آزمون HD Tach ۳.۰
هر موجودی که هارددیسک نام داشته باشد روی برد کنترلی خود یک قطعه حافظه موقت به نام Cache دارد که بیشتر با نام بافر شناخته می‌شود و برای جلوگیری از تأخیر میان مادربرد و پلاتر به کار می‌رود. سرعت خالی شدن داده‌های درون بافر در داخل هارددیسک یکی از تست‌های مورد علاقه نرم‌افزار HD Tach است. مدل Spinpoint F۱ با سرعت متوسط ۹۳ مگابایت در ثانیه نزدیک‌ترین فاصله را با درایو Intel X۲۵-M با ۲۳۷ مگابایت در ثانیه دارد و راستش تفاوت محسوسی بین هارددیسک‌های دیگر وجود ندارد،‌ زیرا این مدل‌ها همگی از ۳۲ مگابایت حافظه استفاده می‌کنند.
نتیجه دسترسی تصادفی به داده‌ها با سرعت گردش پلاتر رابطه‌ مستقیمی دارد و مدل فاخر WD Raptor با ۸/۷ میلی ثانیه بهتر از نتیجه ۵/۱۳ میلی‌ثانیه‌ای Spinpoint F۱ است که بین خودمان باشد خراب کرده!
در این تست مشخص شده که زمان دسترسی ۱/۰ میلی‌ثانیه درایوهای SSD برای هارددیسک‌ها غیرقابل تصویر است!
● آزمون FC TEST
سرعت ثبت و خوانش داده‌ها بسیار مورد علاقه این برنامه است. نتیجه ثبت یک فایل بزرگ موسیقی یا فیلم نشان می‌دهد که کارایی Spinpoint F۱ در این مورد از درایو Intel X۲۵-M هم بالاتر است. گفته بودم که درایوهای SSD از دو نوع چیپ یک‌لایه (SLC) و چند لایه (MLC) فلش NAND استفاده می‌کنند. محصول Intel از چیپ‌های یک‌لایه (SLC) بهره گرفته و برخی مدل‌های دیگر مانند Patriot Warp و G.Skill به ‌طور معمول از چیپ‌های چند لایه (MLC) استفاده می‌کنند که ارزان‌تر است. نتیجه تست اول نشان داد که عملکرد هارددیسک‌ها در ثبت داده‌ها نزدیک به چیپ‌های تک‌لایه (SLC) است.
آزمون دوم FC Test مربوط به انتقال داده‌ها از یک بخش حافظه به بخش دیگر است. نتیجه حاصل، مشابه آزمون قبلی است و مدل‌های یک ترابایتی Samsung، Seagate و جناب WD Raptor گل کاشتند.
در آزمون سوم که به خوانش داده‌ها اختصاص دارد، هرچند کارایی هارددیسک‌ها تفاوت فاحشی با درایوهای تک‌لایه Intel X۲۵-M دارند، اما دارای فاصله اندکی با مدل‌های ارزان‌قیمت SSD هستند. کارایی مدل Samsung در این آزمون بسیار خوب است!
برنامه FC Test موارد دیگری را مورد بررسی قرار می‌دهد که به‌ دلیل محدودیت از آن صرف‌نظر می‌کنیم!
● اما بعد!
سرعت فعال شدن هارددیسک‌ها در ابتدای فعالیت سیستم‌عامل و دسترسی به داده‌ها در هنگام انجام بازی از دیگر تست‌هایی است که به‌ طور معمول روی هارددیسک‌ها انجام می‌شود. مشهود است که درایوهایSSD به ‌دلیل نداشتن بخش‌های متحرک و دسترسی سریع به سلول‌های حافظه در کمتر از ۱/۰ میلی‌ثانیه عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهند، اما عملکرد Spinpoint F۱ نشان داده است که این موارد نیز به‌ شکل‌های دیگری قابل دستیابی هستند. اگر نسبت کارایی به قیمت را در نتایج حاصل از تست‌ها لحاظ کنیم، شک نکنید که برتری از آن هارددیسک‌های فاخری مانند Spinpoint F۱ خواهد بود. محصول ۸۰ گیگابایتی Intel X۲۵-M در بازار جهانی بین ۵۰۰ تا ۵۴۰ دلار و مدل یک ترابایتی Spinpoint F۱ نیز در حدود ۱۰۰ دلار قیمت دارد. به ‌بیان دیگر محصول Samsung Spinpoint F۱ HD۱۰۳UJ دو نکته را به‌ وضوح عیان کرد:
اول اینکه، بهترین گزینه برای استفاده در بازار کنونی است که به ‌ضرس قاطع توصیه می‌شود و نمی‌دانم در چه زمانی و با چه قیمتی در بازار ایران توزیع خواهد شد!
و دوم اینکه زمان استفاده از درایوهای SSD فرا نرسیده، زیرا نسبت کارایی به قیمت آن‌ها همچنان ناامیدکننده است.
البته این روند در طی زمان به سود درایوهای SSD خواهد بود.
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری


همچنین مشاهده کنید