چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

درباره تکنولوژی RAID و کاربردهایش بیشتر بدانیم!


درباره تکنولوژی RAID و کاربردهایش بیشتر بدانیم!
۱) توسعه تکنولوژی
بیشتر مادربردهای جدید به‌ شکل پیش‌فرض (Onboard) از تکنولوژی RAID‌ پشتیبانی می‌کنند. سابق بر این، فقط از دو وضعیت RAOD ۰ و RAID ۱‌ پشتیبانی می‌شد، اما در مدل‌های جدید پشتیبانی از وضعیت پیشرفته‌تر RAID ۵ نیز قابل مشاهده است و جای بسی خوشحالی دارد. قیمت این نوع مادربردها به‌ نسبت سابق کاهش یافته است، به ‌گونه‌ای که مادربردهایی که از تکنولوژی RAID ۵ پشتیبانی می‌کنند را می‌توان در حوالی ۱۰۰ هزار تومان تهیه کرد.
۲) قیمت هارددیسک‌ها
قیمت تخیلی هارددیسک‌ها خیلی زودتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد افت داشت و در حال حاضر آنقدر اقتصادی نشان می‌دهد که دل آدم کباب می‌شود. اینکه علت کاهش فوق‌العاده قیمت هارددیسک‌ها چیست بماند برای وقتی دیگر. در این‌باره بارها صحبت کرده‌ایم. استفاده از تکنولوژی RAID با توجه به انتخاب وضعیت دلخواه، نیازمند تهیه چندین هارددیسک مشابه است. امنیت و سرعت دو دغدغه‌ای بود که پدیدآورندگان این تکنولوژی به آن نظر داشتند. هارددیسک‌ها در آن روزگار دو خصوصیت داشتند که امکان استفاده را از عموم سلب می‌کرد. اول اینکه، از لحاظ فنی استفاده از تکنولوژی RAID به رابط SCSI‌ منحصر بود که قیمت هارددیسک‌های آن سر به فلک می‌گذاشت. دوم اینکه، درست است که تکنولوژی RAID برای هارددیسک‌های IDE و اندکی بعد برای مدل‌های SATA‌ ارایه شد، اما موضوع قیمت هارددیسک همچنان معضلی بود برای خودش!
در واقع قدمت کاهش قیمت هارددیسک‌ها به ۲ سه سال قد نمی‌رسد و اگر نبودند این قطعات حافظه دوست‌داشتنی فلش معلوم نبود که چه بلایی بر سر ما آوار می‌کردند آن هارددیسک‌های متفرعن!
به هر حال اوضاع بر وفق مراد است و شرایط برای استفاده از این تکنولوژی مهیا!
۳) افزایش حجم داده‌ها و سرعت
علاوه بر مشکلات فنی که قدری روند نفوذ تکنولوژی RAID را در میان عموما کندی همراه کرده، عدم نیاز به خدماتی که RAID ارایه می‌دهد موضوع قابل تاملی است. استفاده از تکنولوژی‌های جدید زمانی برای عموم جذابیت دارد و ایشان حاضر به تحمل هزینه‌های آن خواهند شد که آن را بشناسند و به آن نیاز داشته باشند.
افزایش تعداد افرادی که به بازی‌ها علاقه نشان می‌دهند و دوستانی که وارد وادی گرافیک ۳ بعدی و انیمیشن شده‌اند قدری بر رنگ و لعاب این تکنولوژی افزوده است. انجام بازی به سرعت، گرافیک سه بعدی و امنیت بالای اطلاعات نیازمند است. همچنین بسیاری از شرکت‌های کوچک (SOHO) و کاربران خانگی دریافته‌اند برای اطلاعات باید ارزشی حداقلی قائل شوند. به این ترتیب تکنولوژی نه چندان جدیدی مانند RAID ارزش و اهمیت پیدا می‌کند.
یک نکته دیگر نیز بر گفته‌های قبلی بیافزایم و آن اینکه تب و تاب افزایش سرعت کامپیوترها چنان بالا رفته است که کاربرجماعت از هر ترفندی برای افزایش کارایی استفاده خواهد کرد. گاهی افزایش کارایی با خرید پردازنده جدید حل می‌شود، اما هر پردازنده‌ای را که نمی‌شود خرید. در این هنگام توجه به‌ سوی استفاده از تکنولوژی‌های ارزان‌تر مانند RAID جلب می‌شود!
● دارندگان شبکه های کوچک (SOHO)
به ‌طور کلی مجموعه‌هایی که تعداد کامپیوترهای آن کمتر از ده عدد باشد را SOHO می‌نامند و اگر در داخل منزل یا محل کار خود بیش از ۲ سه دستگاه و کمتر از ۱۰ دوازده دستگاه دارید، مخاطب این موضوع هستید.
بیشتر شرکت‌ها، اطلاعاتی دارند که لازم است به شکل اشتراکی استفاده شوند. راه‌حل پیشنهاد شده برای این موضوع، پیاده‌سازی شبکه‌هایی است که توسط سرور مرکزی مدیریت می‌شوند. این راه‌حل برای برخی شرکت‌ها که یا توان مالی ندارند یا علاقه‌ای به شبکه‌های این‌چنینی ندارند کارآمد نخواهد بود. بیشتر دستگاه‌های عضو این شبکه‌ها به شکل Workgroup با یکدیگر ارتباط دارند. برای حل مشکل سرعت، مدیریت حجم اطلاعات و امنیت فیزیکی داده‌ها استفاده از تکنولوژی RAID روی یکی از دستگاه‌های اصلی است که هم هزینه بالایی را به مجموعه تحمیل نمی‌کند و هم دغدغه‌ها را کاهش می‌دهد توصیه می‌شود. این موضع برای منازلی که خواهان اشتراک اطلاعات هستند کارآمد است.
نکته اصلی اینکه تخصص مختصری برای مدیریت این‌گونه شبکه‌ها و تنظیمات مربوط به تکنولوژی RAID موردنیاز و یادگیری آن بسی سهل است!
از این‌رو توصیه می‌کنم که شیوه تنظیمات موردنیاز تکنولوژی RAID را بیاموزید. به‌ کارتان خواهد آمد!
● RAID و هارددیسک‌های بیرونی
نکته بسیار جالبی که تاکید دارم به آن اشاره کنم تولید و توزیع هارددیسک‌های بیرونی (External) با استفاده از ۲ عدد هارددیسک و امکان RAID است. استفاده از این‌گونه هارددیسک‌های بیرونی به خصوص برای تهیه فایل‌های پشتیبان از سیستم‌ها به ‌شدت توصیه می‌شود. این دستگاه‌ها بیشتر از وضعیت RAID ۱ که به RAID Mirror معروف است استفاده می‌کنند، تا اگر زبانم لال، گوشم کر، چشمانم کور، دهانم بسته و روحم خاموش یکی از هارددیسک‌ها دچار مشکل شود، دیگری به فریاد برسد و از اتلاف اطلاعات جلوگیری کند.
یک نکته دیگر اینکه، برخی از این نوع هارددیسک‌ها، قابلیت اتصال به شبکه‌ها را از طریق رابط RJ-۴۵ ارایه می‌کنند که در بسیاری از موارد کارآمد خواهد بود. شرکت‌هایی که از سرور مرکزی برای مدیریت شبکه استفاده نمی‌کنند،‌ نیازی به این‌گونه هارددیسک‌ها ندارند!
● دو نکته بدیع!
تمامی کارایی سیستم بر دوش تکنولوژی RAID نیست و بخش قابل توجهی از کیفیت بر عهده هارددیسک است که باید به‌درستی انتخاب شود، بنابراین ذکر دو نکته خالی از ثواب نخواهد بود.
اول اینکه؛ هرچه میزان بافر هارددیسک بیشتر باشد، کارایی کل مجموعه در وضعیت RAID افزایش خواهد یافت. هم‌اکنون محصولاتی با بافر ۳۲ مگابایتی توزیع شده است که به ‌زعم نگارنده کارایی بسیار خوبی ارایه می‌کند.
دوم اینکه؛ هر چه میزان تراکم پلاتر مورد استفاده در هارددیسک بالاتر باشد کارایی کلی هارددیسک نیز افزایش خواهد داشت. شرکت Samsung از پلاترهای ۳۳۴ گیگابایتی در تولید هارددیسک‌های یک ترابایتی خود استفاده کرده است و شک نکنید که کارایی بالاتری نسبت به پلاترهای ۲۵۰ گیگابایتی معمول دیگر شرکت‌ها خواهد داشت.
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری


همچنین مشاهده کنید