جمعه, ۱۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 7 June, 2024
مجله ویستا

Leadtek ۹۶۰۰ GT خوش قیمت قدرتمند


Leadtek ۹۶۰۰ GT خوش قیمت قدرتمند
این موضوع که گاهی اوقات شرکت هایی که تجربه و جایگاه بالایی دارند ناگهان دچار اشتباه و شکست میشوند برخی از اوقات بسیار جالب است. برای مثال در سال گذشته زمانی که همه منتظر محصول فوق العاده ایی از شرکت های Nvidia و AMD بودند کارت های گرافیک Radeon HD ۲۶۰۰ و GeForce ۸۶۰۰ وارد بازار شدند که کارت های گرافیک ضعیفی بودند. از سوی دیگر کارت گرافیک GeForce ۸۸۰۰ GTS ۳۲۰ MB نیز محصول بسیار گران قیمتی بود و کاربران برای تهیه آن می بایست پول زیادی می پرداختند. به همین دلیل ای کارت نیز محصول چندان مناسبی به شمار نمی آمد. بعد از این شکست‌ ها محصولات بسیاری روانه ی بازار شدند که باعث شدند این دو شرکت به وضعیت قبلی خود بازگردند و موفقیت های دوباره ای را بدست آورند. محصولاتی مثل GeForce ۸۸۰۰ GT ۲۵۶ MB , ۸۸۰۰ GT ۵۱۲ MB , ۸۸۰۰ GT ۱ GB , ۸۸۰۰ GTS ۵۱۲ MB , ۸۸۰۰ GS , Radeon HD ۳۸۵۰ ۲۵۶ MB , HD ۳۸۵۰ ۵۱۲ MB , HD ۳۸۷۰ محصولاتی بودند که توانستند وضعیت ATI و NVIDIA را تا حد زیادی بهبود ببخشند. و حالا باید کارت گرافیک GeForce ۹۶۰۰ GT را نیز به لیست بالا اضافه کنید. این کارت های گرافیک محصول دیگری از سری G۹۲ به شمار می رود که پردازنده ی گرافیکی آن متفاوت از محصولاتی است که تا کنون به بازار عرضه شده اند. این محصول جدید عضوی از سری ۹ کارت های گرافیک شرکت Nvidia است.
شاید بتوان گفت Geforce ۹۶۰۰ ابتدایی ترین محصول از سری ۹ باشد چرا که برتری فوق العاده ایی نسبت به سری ۸ ندارد و فقط در چند مورد جزئی با نمونه های قبلی مثل ۸۸۰۰ GT متفاوت است. این محصول از نظر کارایی کمی بالاتر از کارت های سری ۸ قرار می گیرد و قسمت ان نیز کمی پایین تر است. دلیل این شباهت زیاد طراحی و ساخت آن به سری قبل محصولات این خانواده است. شاید این امر کمی نا امید کننده باشد هنگامی که متوجه می شوید ۹۶۰۰ GT از نظر پشتیبانی API و کارکرد پردازنده ها تفاوتی با ۸۸۰۰ GT ندارد. در حقیقت پس از کارت های گرافیکی سری ۷۸۰۰ که در زمان خود پیشرفت بسیار خوبی به شمار می رفتند، شرکت Nvidia دیگر جهش ناگهانی نداشته و یک سیر صعودی بسیار آرام را پیش گرفته است.البته این اتفاق برای شرکت AMD وکارت های گرافیک Radeon نیز تکرار شده و هر دوی این شرکت ها را دچار نوعی کندی در پیشرفت تکنولوژی کارت های گرافیک کرده است. البته شاید بتوان گفت مشکلاتی از اواخر سال ۲۰۰۷ که برای این شرکت ها به وجود آمد، که یک مورد استثنائی بوده که پیش از این نیز یک بار و در زمان کارت های گرافیک GeForce ۴MX اتفاق افتاده بود.
در ساخت کارت گرافیک ۹۶۰۰ GT بر خلاف کارت های گرافیک سری ۸۸۰۰ از چیپ G۹۲ استفاده نشده، بلکه NVIDIA از برادر کوچک آن یعنی G۹۴ استفاده کرده است. تفاوت اصلی این دو چیپ این است که تعداد پردازنده های جریانی فعال در G۹۴نصف پردازنده های G۹۲ است: یعنی ۶۴ پردازنده. این امر باعث شده است که NVIDIA فرکانس سایه G۹۴ را به ۱۶۲۵ MHzافزایش دهد. البته با این افزایش فرکانس باز هم قدرت پردازش داده های خام ۹۶۰۰ GT ۳۸ درصد کمتر از نمونه ی ۸۸۰۰ GT است. اما NVIDIA برای این کار خود دلایلی نیز داشته است. دلایلی مانند استفاده از تعداد کمتری ترانزیستور، کاهش اندازه چیپ و در نتیجه کاهش هزینه های تولید و توانایی کار در فرکانس های بالاتر که همه این عوامل در مجموع باعث شده اند که بتوان این کارت را با اندازه های کوچکتری تولید شده و قیمت آن را نیز به نحو چشمگیری کاهش داد. علاوه بر این با توجه به مصرف توان کمتر و در نتیجه حرارت کاری پایین تر، کارت های این خانواده دارای طول عمر بیشتری نیز خواهند بود. تعداد ترانزیستورهای G۹۴ فقط ۵۰۵ میلیون ترانزیستور یعنی ۳۳ درصد ترانزیستورهای موجود در G۹۲ است.مساحت هسته نیز ۲۵۵mm۲ است که ۳۱ درصد کمتر از نمونه های قبلی می باشد. با این وجود پروسه ساخت چیپ همان ۶۵nm است. اما اندازه ها هنوز هم ۱۵ درصد G۹۴ از RV ۶۷۰ که شرکت AMD آنرا تولید کرده است بزرگتر است. هرچند درصدی از این فشارها به دلیل پایین آوردن قیمت تمام شده ی محصول بوده است اما هدف دیگر Nvidia از این کار رسیدن به رقیب خود از نظر کوچکی اندازه است.
به جز موارد ذکر شده تفاوت خاص دیگری بین این محصول و سری ۸۸۰۰ وجود ندارد. بهبود در ROP همان حالتی ست که در G۹۲ وجود دارد و تغییری در آن ایجاد نشده است. واحد های بافت گذاری نیز مانند ROP ها تغییری نداشته اند. تنها چیزی که به این پردازنده گرافیک اضافه شده است پشتیبانی از درگاه DisplayPort است. قابلیت Purevideo نیز دقیقا همانند سری ۸۸۰۰ است. البته از طرفی قابلیت جدید PureVideo HD بواسطه ی درایور ۱۷۴ روی این کارت گرافیک وجود دارد. کارت گرافیک ۹۶۰۰ GT در این زمینه از سه قابلیت جدید بهره می برد: افزایش قدرت رنگ پردازی و سایه زنی , قابلیت تصویر در تصویر و قابلیت بهره گیری از تمامی توانایی های HD Video در هنگام اتصال به نمایشگرها.
در چند فیلمی که توسط این کارت گرافیک امتحان کردیم برتری محسوسی مشاهده نشد. فقط در تعداد کمی از آنها به دلیل استفاده از درایور ۱۷۴، سایه ها قدرتمند تر و واضح تر بوده اند. بجز این مورد , تفاوت دیگری مشاهده نشده این کارت گرافیکی از این نظر با محصولات قبلی شباهت دارد. بنابر این برای دیدن فیلم های HD نیازی به ارتقاء سیستم خود با محصول جدید ندارید.
اولین کارت های Geforce ۹۶۰۰ GT توسط Leadtek شدند. مدل Leadtek WinFast PX ۹۶۰۰ GT Extreme از نظر طراحی شبیه مدل اصلی و مرجع یعنی GeForce ۹۶۰۰ GT است و از نظر شکل ظاهری و بدنه کاملا نیز مشابه محصول مرجع می باشد. این مدل با فن خنک کننده ی جدید و بزرگتری مجهز شده است به همین جهت کاهش کمی در تعداد دور چرخش فن ایجاد شده، در نتیجه میزان گردش هوا افزایش وصدا کاهش پیدا کرده است. این کارت یک کارت تک اسلاته است که PCB آن کاملا با سیستم خنک کننده پوشانده شده.علاوه بر دو کابل اتصال اصلی برق که کابل های شش پایه PCI Express هستند و کابل SLI , اتصالی برای یک کابل دو پایه یگر نیز در این کارت در نظر گرفته شده است که برای اتصال ۹۶۰۰ GT به S/PDIF داخلی روی مادر برد یا کارت صدا است. یک آداپتور فعال DVI -> HDMI نیز به همراه این کارت عرضه می شود. Nvidiaاز نوآوری که AMD در محصول Radeon ۲۰۰۰ خود بکار برد استفاده کرده است البته نه با آن ظرافت. کارت گرافیک GeForce ۹۶۰۰ GT بر خلاف کارت های سری Radeon ۳xxx فاقد یک کنترل کننده صدای داخلی است و باید با یک کابل به اتصال دهنده S/PDIF کارت صدای مادر برد متصل شود. به همین دلیل نمی توانید سیستم سینمای خانگی را از بلندگوهای PC جدا کنید.
یکی از مزایایی که در کارت گرافیک ۹۶۰۰ GT وجود دارد استفاده از ۵۱۲ MB حافظه ی داخلی در آن است. البته کارت هایی با ۲۵۶MB و ۱GB حافظه نیز در دسترس قرار گرفته اند. حافظه ی داخلی ۲۵۶MB که روی سری ۸۸۰۰GT وجود داشت یکی از عوامل محدود کننده ی آن محصول به شمار می رفت که در سری جدید این مشکل حل شده است. یکی از مشکلات همیشگی GeForce کم بودن حافظه ی داخلی آن بوده است.وضوح مناسب برایاستفاده از این کارت گرافیک از ۱۲۸۰x۱۰۲۴ آغاز می شود و می توان تا وضوح ۱۶۸۰x۱۰۵۰ به راحتی از آن استفاده کرد.
مدل Leadtek این کارت گرافیک که نام Extreme را یدک می کشد، همانطور که از نام آن پیداست از فرکانس بالاتری نسبت به مدل مرجع برخوردار است. نمونه‌ مرجع دارای فرکانس ۶۵۰MHz است و نمونه ی Extreme از فرکانس ۷۲۰MHz استفاده می کند. فرکانس پردازنده های جریانی این کارت نیز ۱۷۵۰Mhz است. مدل Leadtek دارای خروجی های مختلفی مثل دو خروجی DVI-I , یک خروجی HDMI , یک DisplayPort و Digital Coaxial نیز می باشد.
منبع : آواژنگ