دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

شفافیت هم ، با همکاری ممکن است


شفافیت هم ، با همکاری ممکن است
در نامه ای به خاویر سولانا هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا انتقاد کرد ، سخنگوی سولانا در پاسخ گفته است که :"داشتن انرژی هسته‌ای صلح آمیز حق مسلم ایران به عنوان یک کشور مهم جهان است ، اما آنچه غرب می‌خواهد ، شفافیت بیشتر در فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران است."
بهره مندی جمهوری اسلامی ایران و یا هر کشور دیگری از انرژی هسته ای ، و هرآنچه منافع ملی آنرا تامین کند ، به مانند همه ی دولت داریها ، از اصول و اساسات دولت داری و از اختیارات ذاتی آن است . این مهم در عین حال از واضحات و امری کاملا بدیهی و مسلم است که همه ی دولت داریها ، خود را مقید و متعهد به تامین و حفظ و ارتقای منافع ملی می دانند.
همه ی واحدهای سیاسی در جهان براساس حقوق بین الملل و منشور ملل متحد و اصول اساسی حاکم بر روابط بین الملل، واحدهایی مستقل و برابر حقوق هستند. در چنین نظام و ساختی ، هر کشوری منافع ملی خود را دارد و تعقیب می کند .
آنچه ایران در چارچوب پیمان ان پی تی و پادمانهای آن بدنبالش است ، پاسخگویی و تامین یک نیاز اساسی براساس منافع ملی و ناشی از اختیارات ذاتی (حق ) درجهت توسعه می باشد که پیمان ان پی تی هم به عنوان یک شهادتنامه و اعتراف عمومی برآن تاکید گذاشته و صراحت بخشیده و این حقی نیست که یک عده ای به عده و یا یک طرف داده باشند ، و یا بخواهند از آن بگیرند .
و اما در مورد بحث شفافیت - هدف ایران از تعقیب یک برنامه هسته ای مسالمت آمیز به قصد دستیبابی به امکانی تازه برای تولید انرژی ، بارها و بارها از سوی مقامات ایرانی و از جمله رهبر معظم انقلاب تبیین و تشریح شده است. ایران برای راست آزمایی برنامه های هسته ای اش حتی تابه این حد جلو رفته که نه تنها به بازرسان آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، که به خبرنگاران نیز اجازه داده است تا بدون محدودیت به بازدید ازاین تاسیسات بپردازند که بر طبق پیمان ان پی تی دستیابی به آن از حقوق اساسی این کشور می باشد و شامل چرخه ای می شود که غنی سازی هم جزیی از آن است .
ایران در عین حال داوطلبانه برنامه های غنی سازی خود را برای یک دوره طولانی که زمانی بسیار حیاتی در برنامه های آن نیز بود ، متوقف کرد تا تعهد خویش را به توافقی داوطلبانه نشان دهد ، اما در مقابل، این توافق ها سطح "توقع" مدعیان را تا آن حد بالا برد که نه تنها هیچ اشاره ای به حق قانونی ایران در دستیابی به فناوری مسالمت آمیز هسته ای نکردند ، بلکه برخی مانند "جرج بوش " این موضع را اتخاذ کردند که" ایران باید برای همیشه ! دست از غنی سازی اورانیوم بر دارد !! " چرا ؟ " چون ممکن است به سوی تولید بمب هسته ای برود !؟"
هم دارندگان تسلیحات هسته ای از جمله آمریکا که اولین و آخرین استفاده از آنرا این کشور آنهم بر سرمردم دو شهر ژاپن صورت داده ، و هم کشورهای فاقد آن به خوبی می دانند که این نوع سلاح ها نه تنها امنیت و ثبات نمی آورد که رفتن به سوی آن ، گام برداشتن سرمایه بر و پرهزینه ،آنهم در یک بازی پرخطر است که باخت در آنرا از همان ابتدا باید باور داشت .
در منظر ایرانی ها هم از لحاظ فکری و اسلامی و هم از لحاظ تدبیر و عقلانیت ، سلاح هسته ای هرگز جایی نداشته است. با این وصف این کشور از سوی مخالفان خود که سیاه ترین پرونده های هسته ای را دارند ، متهم به داشتن برنامه ای هسته ای می شود که به رغم بارها تایید راستی آن از سوی یگانه نهاد فنی و تخصصی مسوول جهانی ، به زعم مخالفان شفاف نیست ! رهبری انقلاب در سخنرانی یشان به مناسبت سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) به این ادعاها چنین پاسخ دادند :
ـ " ملت ایران همانگونه که بارها اعلام کرده بدنبال سلاح هسته ای نیست و آمریکایی ها نیز این مساله را می دانند ، ولی چون نمی توانند صریحا حقوق بدیهی ملت ایران را انکار کنند ، برای توجیه افکار عمومی دنیا ، اتهام زنی می کنند . ملت و مسولان ایران ، هم از لحاظ مبنای فکری و اسلامی و هم از لحاظ تدبیر و عقلانیت با تسلیحات هسته ای مخالفند اما استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را دنبال خواهند کرد. "
دراینکه ادعاها در مورد پرونده هسته ای ایران سیاسی است و نه فنی و حقوقی تردیدی نیست. " محمد البرادعی " مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای تنها نهاد قانونی و فنی ناظر بر فعالیت های هسته ای از جمله در مصاحبه سوم تیرماه امسالش با روزنامه قطری "الرایه " قطر می گوید :" می توانم بگویم که ایران تاکنون درچارچوبی که به آن اجازه داده شده ، حرکت می کند." این اظهار نظر صریح در کنار۱۳ بار تاکید او روی عدم انحراف ایران دربرنامه های هسته ای اش در گزارش به هیات رییسه آژانس که درگزارش های قبلی او نیز این تاکید آمده بود ، قاعدتا باید راه را بر مدعیان برنامه هسته ای ایران ببندد. اما در عمل چنین نشده است ! و علت چرایی آن نیز روشن است .
آقای البرادعی به این چرایی پاسخی صریح در تازه ترین گزارش خود دارد ، چیزی که کوفی عنان دبیر کل پیشین سازمان ملل و بسیاری از رهبران واقع بین جهان از جمله سران بیش از یکصد کشور عضو جنبش نامتعهدها ، بارها به آن پاسخ گفته و حتی علیه اش موضع گرفته اند . فشرده و چکیده همه آن حرفها و گفته ها و مواضع ، نکته ای است که آقای البرادعی باردیگر و بعد از ارایه گزارش تازه خود ، به آن اعتراف کرد :" ما تحت فشار هستیم .!"
درمقابل این همه همکاری ، نحوه تعامل غرب با ایران در طول سی سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد را نمی توان رفتاری توام با حسن نیت و واجد شرایط در همراهی با یک واحد سیاسی مستقل ، متعهد و وفادار به تعهدات دانست. غرب گرچه در مقاطع مختلف دراین سالها سعی کرده است تا خود را به ایران نزدیک کند ، اما همین نزدیکی که خود در اساس از نیازهایی ناشی می شود که غرب در عرصه های مختلف به ایران و نقشی که درتعاملات منطقه ای و بین المللی دارد ، خالی از ادبیات متکبرانه و زیاده خواهی نبوده است .
ایران در آغاز سال ، بسته ای از مجموعه پیشنهادهایش برای حل و فصل بسیاری از مسایل جهانی از جمله انرژی و منابع تامین آن که انرژی هسته ای را نیز شامل می شود ، به رهبران و سازمانهای موثر در تعاملات بین المللی تسلیم کرد که به اذعان دریافت کنندگان آن ازجمله "‌خاویر سولانا" می تواند راهگشای بسیاری از مسایل باشد . در همین حال ، ایران نیز بسته ای از گروه موسوم به ۱+۵ گرفته است که به رغم سخاوتمندانه نبودن آن ، گفته است با "‌حسن نیت "‌و با دقت آنرا مورد کارشناسی قرار می دهد و هرزمان نیز آماده است تا روی نقاط مشترک دو بسته گفت و گوهای خود را شروع کند. نقاط مشترکی که سولانا در سفر اخیرش به تهران آنرا "بستر خوبی برای شروع و پیشبرد گفت وگوها به قصد رسیدن به تفاهم " دانست.
با همه ی حسن نیتی که ایران از خود حتی بعد از بارها آزمودن مدعیان ، این بار نیز ابراز داشت ، رفتارهای متقابلی که غرب نشان داد و می دهد ، مانند تشدید فشارهای اقتصادی ، فشار آوردن به شرکای تجاری ایران ، تحریم غیر قانونی بانکی ، تهدید به حمله نظامی ، ادامه ادعا ها روی برنامه های هسته ای ایران ، حمایت از تروریست ها ی منافق با خارج کردن آنها از فهرست گروههای تروریستی و رسما تحت حمایت گرفتن آنها و موارد قابل ذکر دیگرمثل مورد آزاد سازی تروریست حمله کننده به سفارت ایران در لندن ، چون گذشته غیر دوستانه و فاقد حسن نیت است . دراین شرایط این خواست تهران است که بخواهد و تاکید کند: " غرب اگر در صدد بهبود رابطه با ایران است ، قدم های عملی بردارد. تهران همواره از هرگفت و گویی که به بهبود رابطه بینجامد، استقبال می کند ."
رئوف پیشدار
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا


همچنین مشاهده کنید