جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


کوالا لامپور


کوالا لامپور
مالزی، کشوری مملو از اماکن، مناظر طبیعی و آداب و رسوم دیدنی است که پایتخت آن کوالا لامپور بیش از هر بخش دیگر این کشور در مرکز توجه قرار دارد. در حالی که گذشته این شهر هنوز در بناهایی چون داتاران مردکا (Dataran Merdeka) یا میدان استقلال و چراغهای نیمه شب در بازار شبانه محله چینیهای مالزی - به نام Petaling Street - به شکلی بسیار واضح وجود دارد، در بخشهای دیگر شهر نیز با نشانه های امروزی تمدن درآمیخته است.
خیابانهای پرهیاهوی شهر، برجهای درخشان و مدرن تجاری و اداری و پروژه های عظیم چند ملیتی نشانگر میل پایان ناپذیر به توسعه و حضور بی وقفه مالزی در مسیر آینده است. در ابتدا به نظر میرسید که این تمایل به پیشرفت و حرکت در مسیر تکنولوژی به بهای از دست رفتن بسیاری از آداب و سنن فرهنگی این کشور خواهد بود اما گذشته غنی مالزی در تمام امور زندگی مردم آن جاری است و تا حد امکان کوشش شده است تا توسعه این کشور در مسیر فرهنگ و آداب و رسوم آن حرکت کند.
کوالا لامپور در محل تلاقی دو رودخانه کلنگ (Klang) و گومباک (Gombak) قرار دارد و تقریبا با جنگلها و تپه ها احاطه شده است و تنها شهر در جهان که دارای یک جنگل یک میلیون ساله و باستانی است، محسوب میشود. در اطراف کوالا لامپور دریایی وجود ندارد.
● تاریخ
تاریخ شکل گیری کوالا لامپور به سالهای ۱۸۵۰ برمیگردد، زمانی که فرمانده مالایی شهر کلنگ – پایتخت سلطنتی ایالت سلانگور – چینیها را برای بازکردن معادن بزرگتر و غنی تر قلع به سمت بالای رودخانه فرستاد. این افراد در محل تلاقی رودخانه های گومباک و کلنگ اطراق کردند و معادنی را در منطقه امپانگ (Ampang) دایر کردند. بعدها معادنی در مناطق پودو (Pudu) و باتو (Batu) نیز تاسیس شد.
این منطقه تجاری، به شهر مرزی پر هیاهویی تبدیل شد که مدام در معرض آفاتی چون سیل، آتش سوزی، بیماری و بالاخره جنگ داخلی سلانگور (Selangor) در سالهای ۱۸۷۰ تا ۷۳ قرار داشت. در این زمان، کاپیتان سینا یاپ آه لوی (Kapitan Cina Yap Ah Loy) فرماندهی شهر را بر عهده گرفت و مسئول حفظ و توسعه آن شد. (کاپیتان با املای Kapitan، لفظی است که در دوره حکومت کولونیهای پرتغالی و هلندی، برای اشاره به روسا و بزرگان اقوام مختلف به کار میرفت).
در سال ۱۸۸۰، با توجه به موقعیت استراتژیک منطقه، پایتخت از کنگ به کوالا لامپور منتقل شد. از این دوران اولیه پایتخت هیچ بنایی باقی نمانده است زیرا همه آنها با چوب و کاهگل ساخته شده و با بروز حریق و سیل متعاقب آن در سال ۱۸۸۱ نابود شدند.
بعدها، به درخواست فرانک سویتنهام (Frank Swettenham)، اولین ژنرال مقیم در منطقه مستعمراتی مالایا که در توسعه شهر نقش مهمی ایفا کرده بود، بناها با آجر و کاشی ساخته شدند. در دهه ۱۸۹۰، با توجه به ظهور راه آهن و دسترسی سریع، پیشرفت کار ساخت و ساز بیش از پیش سرعت گرفت و در نتیجه انجمن شهر شکل گرفت و بالاخره در سال ۱۸۹۶، کوالا لامپور به عنوان پایتخت ایالات متحد مالایا برگزیده شد.
جامعه چند نژادی این دوران، در بخشهای مختلف شهر سکنا گزیده بودند. در شرق رودخانه کلنگ، Market Square قرار داشت که مرکز تجاری تمام شهر محسوب میشد. چینیها در اطراف این میدان و به سمت جنوب شهر ساکن شده و محله چینیها را به وجود آوردند، در سمت شمال نیز اهالی مالایا زندگی میکردند. در اطراف این منطقه صرافان و نزول خواران هندی منزل داشتند و بعدها تجار مسلمان هندی نیز در این منطقه به کار پرداختند. در سمت غرب رودخانه، صاحب منصبان و افراد نظامی و غیر نظامی بریتانیایی ساکن بودند.
کوالا لامپور علی رغم از سر گذرانیدن دو جنگ جهانی، سقوط کالاهایی چون کائوچو و قلع و شرایط اضطراری در سالهای ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۰ که در طی آن مالایا درگیر قیامهای کمونیستی بود، به رشد و توسعه ادامه داد. در سال ۱۹۵۷، اتحادیه مالایا توانست اعلام استقلال کند و کوالا لامپوردر طی شکل گیری مالزی، همچنان پایتخت باقی ماند و در سال ۱۹۷۲ به طور رسمی شهر خوانده شد.
● مناطق دیدنی کوالا لامپور
کوالا لامپور مناطق دیدنی فراوان و متنوعی دارد که شامل بناهایی تاریخی و مدرن، مناطق طبیعی چون پارکها و باغها و مناطق دیدنی تجاری است که همه ساله جهانگردان بسیاری را جذب میکند. در اینجا به معرفی کوتاه تعدادی از این مناطق میپردازیم.
▪ میدان استقلال Merdeka Square
بلندترین تیر پرچم جهان، به نشانه استقلال مالزی در این میدان برافراشته شده است. گذشته مستعمراتی شهر هنوز در معماری بناهای اطراف میدان دیده میشود. باشگاه سلطنتی سلانگور که به سبک معماری تودور بنا شده در یک گوشه میدان قرار دارد و مرکز اصلی تجمع ساکنان بریتانیایی شهر به شمار میرود. در حال حاضر ورود به این باشگاه برای هر شخصی که از عهده پرداخت حق عضویت آن بر بیاید آزاد است اما طبق قوانین قدیمی باشگاههای انگلیسی، زنان نمیتوانند در این باشگاه عضو شوند و تنها با دعوت قبلی میتوانند به آن وارد شوند.
▪ محله چینیها Chinatown
منطقه رنگارنگ و شلوغ چینیها، مجموعه پر تنوعی از مغازه ها، غذاها، بوها و افراد گوناگون است. بخش مرکزی منطقه در هنگام شب بر روی وسایط نقلیه بسته میشود و خیابان به شکل مکانی درخشان و پرنور در می آید که عبور از آن تجربه ای به یاد ماندنی است. دستفروشان کالاهای خود را روی پیاده رو میگسترند و بازاری زیبا از رنگها و اشکال جذاب به وجود می آورند. در این بازار از جواهر گرفته تا اسباب بازی و تی شرت پیدا میشود و برای خرید باید حتما چانه زد.
▪ برجهای پتروناس Petronas Towers
برجهای پتروناس با ارتفاع ۲۵۲ متر، بلندترین برجهای دوقلوی جهان هستند و با یک پل هوایی به طول ۵۸ متر به یکدیگر متصل شده اند. برای طراحی این برجها از قوانین هندسی معماری سنتی اسلامی مطابق با فناوری روز، استفاده شده است.
▪ ایستگاه راه آهن کوالا لامپور
ا.ب. هابوک (A.B. Hubbock) معمار انگلیسی تحت تاثیر طرحهای اسلامی شمال هند به طراحی این ایستگاه با شکوه دست زد. مناره ها، منارهای مخروطی، برجها و قوسها در مقابل پس زمینه آسمانخراشها، بر زیبایی و ظرافت معماری پرشکوه اسلامی صحه میگذارد. این مکان نه تنها یکی از ایستگاههای مهم سفرهای بین شهری است، بلکه منظره ای بسیار زیبا محسوب میشود.
▪ مسجد جمعه
این مسجد در محلی که رودخانه گومباک به رود کلنگ میریزد قرار گرفته است و با درختان نخل و پلکانهای مدوری که به لب آب میرسند، محلی سرشار از صلح و آرامش است که وجودش در میان شهر مدرن پرهیاهو بسیار مغتنم است. این مسجد در محلی نمادین که یادآور ریشه های کوالا لامپور است بنا شده و معماری آن الهام گرفته از مساجد مغولی شمال هند است.
▪ باغهای دریاچه Lake Gardens
این باغهای ۶۰ هکتاری در سال ۱۸۸۸ تاسیس شدند و کمربند سبزی به دور شهر کشیده اند. گیاهان متنوع و شاداب دریاچه پهناوری را احاطه کرده اند. بازدید کنندگان میتوانند با قایق رانی دلپذیر بر روی دریاچه پرداخته و از منظره بی نظیر جنگلها لذت ببرند. این باغها شامل بنای یادبود ملی، پارک پرندگان، خانه پروانه ها و باغهای ارکیده هستند و ساختمان مجلس شورای مالزی نیز در انتهای شمالی آن قرار گرفته است.
منبع : ایفستیوال