شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

در برابر آتش


در برابر آتش
آتش‌سوزی از حوادثی است كه هر لحظه ممكن است در هر مكان و برای هر كسی اتفاق بیفتد و بر اثر آن خسارت‌های جانی و مالی جبران‌ناپذیری وارد شود.از عنایت خاوریان یكی از امدادرسانان آتش‌نشان خواستیم تا درباره آتش‌سوزی در منازل و روش‌های پیشگیری آن نكاتی را برایمان شرح دهد.
● چه عواملی باعث آتش‌سوزی می‌شود؟
سه عامل در ایجاد آتش‌سوزی دخالت دارند كه اصطلاحا به آن‌ها مثلث حریق می‌گویند. مواد قابل اشتعال، حرارت و اكسیژن سه ضلع این مثلث را تشكیل می‌دهند. مواد قابل اشتعال طیف وسیعی را شامل می‌شوند و از كاغذ و‌ پارچه گرفته تا مایعاتی مانند نفت، بنزین، روغن‌ها و نیز انواع گازهای قابل اشتعال و انفجار را در بر می‌گیرند. بنابراین اولین قدم برای مهار و اطفای حریق، ‌قطع ارتباط سه عامل آتش‌زا و جداسازی مواد سوختنی از میدان آتش‌ است.
● آیا شرایط و علل ایجاد آتش‌سوزی در میزان خسارت‌ها و نحوه اطفای آن‌ها مؤثرند؟
بله. به طور كلی آتش‌ها به چهار دسته تقسیم می‌شوند؛
▪ آتش‌های نوع A، ‌که از اشتعال موادی كه پس از سوختن از خود خاكستر به جا می‌گذارند، ‌به‌وجود می‌آیند. آتش‌سوزی‌های ناشی از كاغذ، چوب،‌ پارچه و پلاستیك و نظایر آن‌ها از این دسته هستند. برای خاموش كردن آتش‌های نوع A بهترین ماده، ‌آب است.
▪ آتش‌ها‌ی نوع B، که ناشی از مایعات قابل اشتعال نظیر نفت، ‌بنزین، ‌بنزن و.... هستند و خاموش‌كننده‌های پودر و گاز، بیشتر برای خاموش كردن آن‌ها مناسبند.
▪ آتش‌های نوع C، که در اثر جریان الكتریسیته به‌وجود می‌آیند. ‌مانند آتش‌سوزی‌ ناشی از اتصالی، اضافه بار و ... وسایل برقی و خاموش‌كننده‌های CO۲ برای اطفای آن‌ها به كار می‌روند.
▪ آتش‌های نوع D،‌ که ناشی از سوختن فلزات قابل اشتعال نظیر سدیم،‌ پتاسیم و... هستند. این آتش سوزی‌ها اغلب در كارخانه‌ها و تولیدی‌ها ایجاد می‌شوند.
● بهترین راه برای پیشگیری از آتش‌سوزی در منازل چیست؟
نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد نزدیك به ۸۰درصد آتش‌سوزی‌ها، قابل پیش‌بینی و پیشگیری هستند و برای ۲۰درصد بقیه هم اگر تمهیدات مناسب نظیر طراحی و نصب سیستم‌های اعلام و اطفای حریق و نیز آموزش‌های مستمر افراد در نظر گرفته شود، می‌توان خسارت‌ها را به حداقل رساند.
منبع : روزنامه تهران امروز