یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

شگفتی‌های بدن انسان


شگفتی‌های بدن انسان
بدن تمامی ما انسان‌ها از لحظه تولد تا هنگام مرگ مدام در حال تغییر و بازسازی است. تمامی ارگان‌ها، بافت‌ها و سلول‌های ما مدام در طول دوران حیاتمان نو می‌شوند به طوری که حتی می‌توان گفت بیشتر قسمت‌های بدن ما جوان‌تر از خود ما هستند...
البته استثناهایی هم وجود دارد. برای مثال سلول‌های عصبی (نورون‌ها) و سلول‌های قلب یا بسیار کند بازسازی می‌شوند یا به هیچ وجه بازسازی نمی‌شوند. بدن ما تقریبا از ۱۰۰هزار سلول تشکیل شده است. اگر تمامی این سلول‌ها را پشت‌سر هم ردیف کنیم روبانی به بلندی ۱۵ هزار کیلومتر خواهیم داشت.
در بدن ما در حدود ۲۵۰ نوع سلول متفاوت وجود دارد؛ سلول‌های خونی، سلول‌های پوستی، ماهیچه‌ای یا قلبی، عصبی، فیبروبلاستی و...
هر روز میلیاردها سلول در بدن ما می‌میرند و جای آنها را سلول‌های دیگر می‌گیرد. در هر ثانیه ۲۰ میلیون سلول به دو سلول دیگر تقسیم می‌شود.
● سلول‌ها چقدر عمر می‌کنند؟
سلول‌ها طول عمر مشخصی دارند. سلول‌های پوستی طول عمری حدود سه تا چهار هفته دارند. گلبول‌های قرمز حداکثر ۱۲۰ روز زنده‌اند. سلول‌های شبکیه ۱۰ روز، سلو‌های ریه و کبد ۴۰۰ تا ۵۰۰ روز و سلول‌های سطح معده پنج روز عمر می‌کنند.
● ما هم‌سن نورون هستیم
گروهی از محققان سوئدی موفق شده‌اند با اندازه‌گیری میزان کربن در DNA سلو‌ل‌ها طول عمر هر سلول را مشخص کنند.
لازم به ذکر است که DNA در هنگام تولد یک سلول به وجود می‌آید و کربن موجود در آن هرگز با کربن‌های خارجی مبادله نمی‌شود.
تحقیقات نشان داده است بیشتر سلول‌های بدن ما کمتر از ۱۰ سال عمر دارند. پیرترین سلول‌ها در میان سلول‌هایی که قابلیت بازسازی دارند، سلول‌های دیواره معده و ماهیچه‌های پهلو با ۱۵ سال عمر هستند. این سلول‌ها کندتر از سلول‌های دیگر بازسازی می‌شوند. نورون‌ها یا سلول‌های عصبی هرگز بازسازی نمی‌شوند و می‌توان گفت سن آنها با سن ما یکسان است.
● چاقی و سلول‌های چربی
تحقیقات دیگری نیز نشان داده که دلیل چاق شدن ما پس از گرفتن رژیم لاغری به دلیل نوسازی سلول‌هاست زیرا تعداد کلی سلول‌های چربی در بدن همیشه ثابت است.
با گرفتن رژیم شما سبب لاغر شدن سلول‌های چربی موجود می‌شوید اما آنها را از بین نمی‌برید. وقتی پس از رژیم دوباره همان روند قبلی را پیش بگیرید، سلول‌‌های چربی دوباره نوسازی شده و همان روند را پیش می‌گیرند و شما دوباره چاق می‌شوید.
● مرگ، پایان نوسازی سلولی
لازم به ذکر است بازسازی و نوسازی سلول‌ها جلوی روند پیری را نمی‌گیرد و این موضوع خود یکی از اسرار ناشناخته است و تئوری‌های بسیاری درباره آن بیان شده است.
پژوهشگران حدس می‌زنند که تعداد دفعات نوسازی سلو‌ل‌های بدن محدود باشد و یک محاسبه‌گر داخلی در کروموزوم تعداد کپی‌ها را بررسی کرده و بیش از یک حد را ممنوع می‌کند. در صورتی که این محاسبه‌گر از کار بیفتد سلول‌های سرطانی تشکیل می‌شوند و سبب مرگ فرد خواهند شد.

منبع: فیگارو
ترجمه: رقیه پورمحسنی
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید