دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

پزشکی درقامت یک رهبر سیاسی


پزشکی درقامت یک رهبر سیاسی
رهبر پنجاه ساله تركمنستان یك پزشك و فارغ التحصیل رشته دندانپزشكی از دانشكده علوم پزشكی تركمنستان است و جالب است كه حتی علاقه خود به عرصه پزشكی را درایام رهبری سیاسی نیز كنار نگذاشته است.
محمد اف، یك ماه بعد از به قدرت رسیدنش نخستین كتاب خود را در ارتباط با نظام بهداشتی منتشر كرد. او در كتابش نظام گذشته بهداشت و وضع حاضر و آینده تركمنستان را به تصویر كشیده است. البته وی گفته است كه، سنت كتاب نویسی او امری متفاوت از تركمن باشی است و برخلاف « صفر مراد نیازاف» كه كتاب «روحنامه» خود را راهنمای ملت تركمن خواند و آن را متن آموزشی مدارس و مراكزآموزش عالی قرارداد محمد اف هیچ دستوری مبنی بر این كه كتاب او را نیز در مدارس تعلیم بدهند، صادرنكرد.
نیازاف نیز ازاین علایق رفیق سیاسی خود به طبابت باخبربود به همین دلیل با وجود همه مأموریت ها ومناصب سیاسی كه به بردی محمداف واگذار می كرد به پست های او درزمینه های طبابت وبهداشت و درمان دست نمی زد . محمداف در سال ۱۹۹۵ به ریاست سازمان دندانپزشكی وزارت بهداری تركمنستان منصوب شد و در سال ۲۰۰۷ سمت وزارت بهداری را در دست گرفت. محمداف با اطلاع از وضع بهداشت وخدمات درمانی در تركمنستان یكی از وعده های انتخاباتی خود را بالابردن سطح سلامت و رفاه جامعه قرار داده است و امیدوار است كه با جذب سرمایه های خارجی در این زمینه به اقدامی وسیع دست زند.
رشد سیاسی محمداف در نظام قدرت سیاسی عشق آباد از زمانی شروع شد كه او در پست مهم معاونت نیازاف در كابینه نشست. سال ۲۰۰۱ این پزشك همراه تركمن باشی بالاخره توانست اعتماد رهبرفقید رابرای اداره هیأت وزیران جلب كند. درمیان اطرافیان نیازاف این آتایف بود كه سودای رقابت با بردی را داشت.
آتایف بسیار امیدواربودكه براساس قانون اساسی كه قدرت راپس ازمرگ رهبردردست رئیس پارلمان قرار می دهد، ریاست جمهوری را در دست بگیرد. اما در شامگاه مرگ نیازاف به اتهام فساد مالی بازداشت شد و برای همیشه میدان رابرای عضوی دیگرازحلقه معتمدان نیازاف خالی كرد.
● سنت شكنی های دولتمرد عشق آباد
محمداف وعده داده است كه به مجموعه ای از اصلاحات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در تركمنستان دست خواهد زد. او دراعلام برنامه های اصلاحات خود مسیری متفاوت ازتركمن باشی را پیش گرفته است، هرچند دوستانش می گویند كه بردی بر ادامه راه صفر مراد نیازاف تأكید می نهد.
در نخستین اقدام ها او بخش زیادی از محدودیت های اجتماعی را برداشته است. محمداف پس از پیروزی، برخی اصلاحات را در زمینه آموزش و مسائل اجتماعی ایجاد كرد. ازجمله اصلاحاتی كه او در حال انجام است، این كه مدت زمان تحصیل دیپلم را از ۹ سال به ۱۰ سال افزایش داده است. بردی گفته است: آموزش زبان های خارجی و درس ورزش كه در مدارس این كشور حذف شده است، احیا و دانش آموزان مستعد را برای ادامه تحصیل به كشورهای اروپایی، ژاپن و چین اعزام خواهد كرد.
در این راستا او كرسی ۳ درس جامعه شناسی و حقوق و ورزش را برقرار كرد. وی بارها تأكید كرده كه زمینه استفاده از اینترنت و فناوری های جدید علمی برای هر تركمن را فراهم می كند. پیش ازاین تنها ادارات دولتی مجاز به استفاده از اینترنت در این كشور بودند. هم اكنون كافی نت ها در عشق آباد باز شده اند.
محمداف از تصمیماتی برای كنترل تورم هم سخن گفته است وبنا دارد قیمت سوخت و كالاهای اساسی را تغییر ندهد. محمداف برای اجرای سریع تصمیماتش چند مقام دولتی را بركنار كرد كه مهم ترین آنها وزیر تلویزیون و آموزش و وزیر حمل ونقل بود.
او برنامه هایی برای بالابردن سطح قدرت ارتش دارد و گفته است برای اقتدار هرچه بیشتر كشور تجهیزات جدید نظامی خریداری خواهد كرد. دغدغه امروز و اولویت جدی محمداف ساماندهی وضع معاش مردم است كه از فقر و كمبودهای جدی رنج می برند، از این رو با اشاره به اینكه ۶۰ درصد از بودجه دولتی این كشور در زیرساخت های اقتصادی هزینه می شود، می گوید: برای ارتقای سطح زندگی مردم این كشور تاكنون، چند میلیارد دلار در توسعه اقتصاد ملی هزینه كرده است.
● فردی شیفته دیپلماسی
محمداف درنقش فردی علاقه مند مذاكره و میادین دیپلماسی ظاهرشده است. او درمدت حدود ریاست ۶ ماهه خود به چندین سفر مهم دست زده است و جالب است كه تلاش می كند محافل جهانی این آهنگ تغییردردیپلماسی عشق آباد و پیام علاقه مردان جدید تركمن به مراودات سیاسی را دریافت كنند.
این نكته ازگزارشی كه محمداف به تازگی از برنامه های سیاست خارجی خود داد پیداست. اوگفت تركمنستان تاكنون با ۱۲۲ كشور جهان روابط دیپلماتیك برقرار كرده است و هم اكنون عضو بیش از ۴۰ سازمان معتبر بین المللی است. وی اضافه كردكه در حال حاضر تركمنستان با ۸۰ كشور جهان مبادلات بازرگانی دارد و حجم مبادلات بازرگانی خارجی این كشور در سال گذشته میلادی (۲۰۰۶) به بیش از ۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار رسیده است.
محمداف در فهرست شركای عشق آباد تأكید ویژه برهمكاری با ۳ قدرت ایران، روسیه وچین دارد. او این برنامه را با سفر به تهران و مسكو آغاز كرده و قرار است درآینده نزدیك راهی چین شود. نزدیكی او به روسیه وتهران دلایل ژئوپلتیك دارد ودرباره چین نیز می گوید كه روابط تركمنستان با چین از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
به همین دلیل هم اكنون در تركمنستان ۱۹ طرح با مشاركت سرمایه گذاران چینی به ارزش بیش از ۲۳۸ میلیون دلار در حال انجام است. مهم ترین توفیق دیپلماسی ۶ ماهه محمداف، امضای پیمان انرژی با دوستان خود در آسیای مركزی بود. پیمانی كه در واقع امتیاز میزبانی آن را بردی در اختیارگرفت.
درجریان این نشست او به اتفاق رئیس جمهوری روسیه، قزاقستان و ازبكستان بیانیه توسعه مشترك تأسیسات انتقال گاز را در آسیای مركزی امضا كرد. دراقدامی دیگر، او برای نخستین بار به عنوان رهبر جدید تركمنستان در جمع همتایان خویش در جامعه كشورهای مشترك المنافع یا همسود شركت كرد. این در حالی است كه نیازاف تمایلی برای حضور در نشست سران منطقه نداشته و آن را كاری بیهوده تلقی می كرد.
منبع : روزنامه ایران