پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


گردشگری سلامت گامی مهم به سوی خود باوری ملی


گردشگری سلامت گامی مهم به سوی خود باوری ملی
یکی از موضوعاتی که جدیدا در اخبار جایی برای خود باز کرده است گردشگری سلامت می باشد که از سال ۲۰۰۵ به صورت جدی در محافل علمی و خبری مطرح و تصمیماتی در تمامی کشور های پیشرفته و در حال پیشرفت گرفته شد . بسیاری از کشور های آسیایی با توجه به مزایای این صنعت خیلی سریع به فراهم کردن بستر های مورد نیاز به این مقوله روی آوردند و بودجه قابل توجهی از در آمد این صنعت به خود اختصاص دادند ، ایران نیز با توجه به موقعیت خاص منطقه ایی و با توجه به منابع مهم علمی و گردشگری مورد توجه تمامی پیگیران این موضوع می باشد .
چرا که می توان با برنامه ریزی های دقیق ، منسجم و اجرایی در آمدی چندین برابر در آمد نفت را برای کشور به ارمغان آورد .ایجاد اشتغال ، بالا بردن سطح علمی و سطح خدمات پزشکی دیگر مزیت های این حرکت می باشد .خوشبختانه متولی خدمات بین المللی سلامت در ایران که همان وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی است اقدامات بسیاری را در این راستا انجام داده که در این خصوص خبرنگار سلامت نیوز گفتگویی با دکتر محمد جهانگیری نماینده تام الاختیار وزیر محترم بهداشت در امر گردشگری سلامت داشتیم که در ادامه به آن می پردازیم.
جدیدترین اقدامات که در راستای توسعه گردشگری سلامت در کشور صورت گرفته را بیان کنید:
در راستای خدمات بین المللی سلامت که گردشگری سلامت یکی از این خدمات است اقدامات بسیاری انجام شده ،از جمله تدوین آئین نامه مراکز پذیرش گردشگری سلامت که به دانشگاهها ،مراکز خدمات درمانی ، بیمارستانها و...ابلاغ شده ، شش بیمارستان جهت دریافت مجوز لازم اقدام کرده اند که در حال بررسی است ، دوم شناسائی توانمندیهائی که در ارائه خدمات داخل کشور داریم که ۷۰% آن در کشور انجام شده و آنالیز مربوطه در حال اجراست ،قابل ذکر است در مرحله اول بخش پزشکی آن بیشتر مد نظر است ودر مراحل دیگر آموزش و پژوهش نیز اضافه میشود ، دیگر آن که گردآوری تسهیلاتی که میتوان برای توسعه خدمات به افراد یا شرکت ها و مراکزی که بخواهند در سطح بین المللی این خدمات راارائه دهند به صورت وام های مختلف در اختیار آنها قرار داد در این راستا ۱۰ روز پیش تفاهم نامه ای بین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و بانک توسعه صادرات بسته شد تا بتوان به این اهداف بهتر و بیشتر رسید. سمینار ها و همایش های منطقه ای در تبریز ، بندر عباس ، یزد و ... همچنین همایش کشوری نیز از دیگر برنامه های آتی کمیته خدمات بین المللی سلامت جهت اطلاع رسانی و بستر سازی این امر مهم می باشد.
آیا دریافت مجوز های لازم برای ارائه این خدمات در پی طی کردن مراحل اداری سخت و دشواراست ؟
آئین نامه ای را تدوین نموده ایم که باید کادر تخصصی ، شرایط جغرافیایی، ارتباطات ، امکانات ، مارکتینگ و.... مراکز توسط وزارت بهداشت محرز شود ، قبل ازاین احراز هیچ مجوزی صادر نمی گردد ، در خواست داریم که همه مراکز به سایت eho.ir وارد شوند و پروانه خود را تمدید کنند و تمام داشته های خود را وارد کنند،در این صورت اطلاعات آنها را به روز داریم و می توانیم اقدام کنیم.
در برنامه چهارم توسعه اعلام شده ما باید به مرکز رفع نیازهای منطقه در زمینه خدمات سلامت و تجهیزات صادراتی تبدیل شویم . که خدمات سلامت از مباحث آموزشی و خدمات درمانی و بهداشتی تشکیل شده و در سند چشم انداز نیز اعلام شده ما باید در این حوزه اول باشیم ، که این حرکت بایدعظم ملی باشد و رسانه ها مهمترین وظیفه را برعهده دارند . و با بیان کردن ابعاد مختلف این خدمات هم برای متخصصین هم برای مردم مزایا و نکات قابل توجه را روشن کنند.
شاید بعضی از مردم و یا اشخاص این دغدغه را داشته باشند که این یک معذل برای ایران نباشد ؟ که با اطلاع رسانی این مشکل حل شدنیست . و سرمایه گذاری های کاذب به سرمایه گذاری های واقعی تبدیل می شود . چرا که هر گردشگری وارد می شود بسیار اشتغال زایی ، وارد کردن ارز ،و ... را به همراه دارد تازه اگر این گردشگر ، گردشگر سلامت باشدارزش آن ۳ برابر ارزش یک گردشگر عادی محاسبه شده است . نکته دیگر این که فعالیت در حوزه توریسم درمانی از لحاظ صدور فرهنگی نیز تاثیرات بسیار خوبی خواهد داشت . که دفاعی باشد برای فرهنگ ما ایرانیان .
▪ آقای دکتر با توجه به حساسیت ویزای درمانی در ادامه پیدا کردن روند جذب بیمار خارجی چه اقداماتی در این راستا انجام گرفته است؟
ـ دبیر خانه کارگروه خدمات بین المللی سلامت درحال تشکیل شدن است که متشکل از وزارت امور خارجه ،وزارت کشور،وزارت بهداشت ، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری،سازمان نظام پزشکی ،سازمان صدا و سیما،کمسیون بهداشت و درمان مجلس ، اتاق بازرگانی وصنایع و معادن و وزارت رفاه می باشد که این کار گروه کشوری است و نظیر این کارگروه در شهرستانها نیز برگزار می شود در اولین صحبت با جناب آقای دکتر متکی ایشان اعلام کرده اند که هر نوع کمکی در تسهیل کردن روند جذب بیماران خارجی باشد ما آماده ایم تا اقدامات در خور توجهی انجام دهیم . آقای حداد عادل ریاست محترم مجلس نیز از نظر تصویب قوانین مورد نیاز قول های مساعدی داده اند .
▪ یکی از مهمترین پارامتر های جذب توریست پزشکی پائین بودن قیمت این خدمات در کشور نسبت به سایر رقبای ایران می باشد در خصوص تعین تعرفه این خدمات برای اطلاع گردشگران سلامت در ایران چه اقداماتی انجام شده است؟
ـ حداقل قیمت مشخص شده برای مراکز دولتی و خصوصی چیزیست که سازمان نظام پزشکی مشخص کرده است ولی برای حداکثر سقف نگذاشته ایم.مشخص کرده ایم به صورت رقابتی اقدام کنند .اگر مراکز بازاریابی کردند و مشخص شد که منطقه چقدر کشش دارد همان را اعلام میکنیم شاید حداقل باشد و یا شاید حداکثر.
ولی شرطی در اینجا مشخص کردیم و آن اینکه اگر قیمتی حد اقل و حداکثر مشخص شد، اولا به تائید وزارت بهداشت برسدتا اینکه در این مورد مشاوره به آنها بدهیم و بعد از تائید رعایت کنند که از سقف ان تجاوز نکندو بیشتر از آن هیچگونه مبلغ دیگری دریافت نکند .در ضمن تعرفه های داخل ایران را رعایت کند.چرا که اگر از بیمار خارجی دریافت بیشتری داشته باشد بر این باور برسند که ارزش کار ما این اندازه است و از ایرانیان نیز این اندازه دریافت کنند.در صورتی که باید برای ایرانیان همان قیمت اعلام شده از طرف نظام پزشکی دریافت شود . اگر مصوب تعرفه داخلی رعایت نشود اصلا اجازه پذیرش بیمار خارجی را ندارند .
▪ چه دانشگاه هایی در ایران در مورد خدمات بین المللی سلامت گامهای موثری بر داشته اند؟
ـ دانشگاههایی که پتانسیل آن را دارند مثل دانشگاه های مرزی که به دلیل نزدیک بودن به کشورهای خارجی و همچنین موقعیت های ویژه خود اقداماتی کرده اند که در همایش ها کامل تر گزارش خواهند داد، همچنین دانشگاه های مرکزی مثل شیراز ،تهران ، یزد ، اصفهان که در مسائلی حرفی برای زدن داشته باشند وهر مرکزی که بتواند بیمار را جذب کند و خدمات وامکاناتی نظیر راههای هوایی ، هتل ، جاده و... داشته باشند می توانند این خدمات را ارائه دهند .خوشبختانه بخش های خصوصی در استانهای مختلف بسیار حرف برای گفتن دارند .
▪ وظیفه رسانه ها را در امر اطلاع رسانی برای توسعه گردشگری سلامت چه می دانید؟
ـ با توجه به دستاوردهای که این مقوله برای کشور به ارمغان می آورد. ارزش این را دارد که رسانه ها یک همتی داشته باشندو اطلاع رسانی را پیوسته انجام دهند چرا که بیشترین نفع را در این موضوع خود مردم ایران می برند ، بررسی نشان می دهد اگر ۷ درصد پذیرش بیمار خارجی داشته باشیم ۲۰ درصد ارائه خدمات به داخل رشد خواهد داشت. . دراین موضوع اگر اطلاع رسانی مقطعی باشد به صورت مقطعی همه وارد این بحث می شوند وهمان طور فراموش می شود.
منبع : ایرانیان انگلستان