شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

فراوانی حساسیت تماسی در بیماران مبتلا به اگزمای مزمن مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان افضلی پور در کرمان


فراوانی حساسیت تماسی در بیماران مبتلا به اگزمای مزمن مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان افضلی پور در کرمان
● مقدمه:
مواد محرک و آلرژیک فراوانی در طبیعت وجود دارند. عوامل محیطی آلرژیک که می توانند اگزما را در افراد ایجاد یا شدت آن را افزایش دهند، در جوامع مختلف متفاوت و اغلب ناشناخته اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی حساسیت تماسی در بیماران مبتلا به اگزمای مزمن مراجعه کننده به مراکز تخصصی پوست در کرمان صورت گرفت.
● روش:
در این مطالعه توصیفی ۱۵۶ بیمار (۵۶ مرد و ۶۹ زن) مبتلا به اگزمای مزمن که به واحدهای درمانی تخصصی پوست بیمارستان افضلی پور در کرمان مراجعه یا ارجاع داده شده بودند، با استفاده از Patch test حاوی ۲۴ ماده آلرژن مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج تست هر فرد در سه روز متوالی (۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت) بعد از انجام تست مورد ارزیابی قرار گرفتند.
● یافته ها:
در مجموع ۱۵۳ نتیجه تست مثبت در ۶۶ (۸/۵۲ درصد) بیمار از بین ۱۲۵ بیماری که تست آنها خوانده شد، به دست آمد. حساسیت نسبت به سولفات نیکل در راس مواد آلرژن و در ۲۰ (۱/۱۳ درصد) بیمار، مثبت بود (۱۷ زن و ۳ مرد). در این مورد حساسیت در خانم ها با اختلاف معنی داری بیشتر از آقایان بود (P<۰.۰۵). در مرتبه دوم، حساسیت به ترکیب کروم دار پتاسیم (دی کرومات پتاسیم) در ۱۷ (۱/۱۱ درصد) بیمار، مثبت بود (۱۲ مرد و ۵ زن) و مردان با اختلاف معنی داری بیشتر از خانم ها نسبت به این آلرژن حساسیت داشتند. درکل اختلاف معنی داری بین جنس و سن در دو گروه دارای پاسخ تست مثبت و منفی مشاهده نشد (P>۰.۰۵).
● نتیجه گیری:
با توجه به این که عوامل مسبب اگزمای تماسی در هر منطقه متفاوت می باشند، با انجام Patch test می توان مواد محرک و مسبب آلرژن در هر منطقه را شناسایی و سپس نسبت به محافظت از آن اقدام نمود تا تدابیر درمانی در بیمار موثر و پایدارتر باقی بماند. در این مطالعه ترکیبات نیکل و کروم به ترتیب در مرتبه اول و دوم و ترکیبات تیورام، کبالت، بنزوکائین و تیازولین ها در مرتبه سوم از نظر ایجاد حساسیت قرار گرفتند.
سعداله شمس الدینی
علی اخلاصی
علیرضا فکری
سیمین شمسی میمندی
ایرج اسفندیارپور
سیمین سریزدی
زهرا رهنما
سودابه زندی‌
سعیده فرج زاده
درویش دماوندی فرشید
دارایی زهرا
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید