دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


نتایج توسعه کشور ازبکستان در نیمه اول سال ۲۰۰۸


نتایج توسعه کشور ازبکستان در نیمه اول سال ۲۰۰۸
در طی نشست هیأت وزیران ازبکستان که به ریاست اسلام کریم اف، رئیس جمهوری ازبکستان برگزاری گردید نتایج توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور در نیمه اول سال جاری مورد بررسی و جمع بندی قرار گرفت و در عین جال اقدامات تکمیلی در زمینه تأمین بلاشرط اجرای اولویت های برنامه توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور برای سال ۲۰۰۸ تدوین گردید.
بر اساس نتایج جلسه مذکور در نیمه اول سال رشد تولید ناخالص داخلی ۳/۹ درصد، حجم تولیدات صنعتی ۲/۱۲ درصد، تولید کالاهای مصرفی ۶/۱۶ درصد، کشاورزی ۴/۵ درصد، گردش کالایی خرده فروشی ۴/۱۴ درصد، خدمات پولی ۹/۱۸ درصد را تشکیل داد. گردش بازرگانی خارجی مقدم بر همه از محل رشد صادرات حدود ۵/۱ برابر با آهنگ های بالای با ثبات افزایش پیدا می کند. بودجه کل کشور با سود ۸/۱ درصد تولید ناخالص داخلی اجراء شده و سطح تورم نیز از پیش بینی های قبلی فراتر نرفت.
اقدامات انجام شده در زمینه اجرای برنامه سرمایه گذاری، برنامه محدودیت سازی تولید، مدرنیزه سازی و تجدید تجهیزات فنی مهمترین رشته های اقتصاد، رشد سرمایه گذاری را به ۸/۱۹ درصد، از آن جمله رشد سرمایه گذاری مستقیم خارجی را به ۴/۲۹ درصد فراهم ساخت. ۱۸۵ واحد تولیدی تازه ، از آن جمله کارخانه های نساجی «اسکه تکستیل»، «سورخان تکس»، « نوبهار تکس»، «ریشتان تکستیل» و غیره مورد بهره برداری قرار گرفت.
بر اثر اجرای تصمیمات متخذه در خصوص تأمین حمایت حقوقی و پشتیبانی از کارفرمایی، کاهش بار مالیاتی بر تجارت کوچک و آزادسازی شرایط عملکرد آن، سهم تجارت کوچک در تولید ناخالص داخلی تا ۲/۴۰ درصد در مقابل ۱/۳۸ درصد مدت مربوطه سال گذشته افزایش پیدا نمود.
با توجه به تحقق فعال برنامه های جامع ویژه توسعه کشور ازبکستان، ۱/۳۷۲ هزار جایگاه جدید کار و شغل، از آن جمله در بخش خدمات و سرویس ۲/۱۳۰ هزار، از محل سازمان دهی کار در منازل ۶/۱۳۲ هزار جایگاه کار و شغل ایجاد شده است.
در چارچوب برنامه دولتی «سال جوانان » در نیمه اول سال اقدامات مربوط به پشتیبانی مادی و معنوی جوانان، ایجاد جایگاه تازه کار و شغل برای شان، بهبودسازی شرایط مسکونی و معیشتی خانواده های جوان، بالا بردن کیفیت آموزش جوانان که جهت تأمین مالی آن ۷۰۲ میلیارد صوم اختصاص گردید ، جامه عمل پوشیده است. اعتبارات با امتیاز مسکن به مبلغ ۱/۱۷ میلیارد صوم جهت خرید، ترمیم و ساختمان و ساز مسکن برای خانواده های جوان اعطاء شد.
گرایش های مثبت در توسعه اقتصاد کلان ازبکستان مورد قدردانی عالی سازمان های بین المللی، از آن جمله صندوق بین المللی پول قرار گرفته بود.
از جانب اسلام کریم اف، رییس جمهور ازبکستان الزامات تشدید اقدامات در زمینه مدرنیزه سازی رشته های اقتصاد ، به کار گیری فناوری های مدرن، ایجاد جایگاه های تازه کار و شغل به ویژه در مناطق روستایی و بالا بردن بر این اساس اشتغال زایی و سطح زندگی جامعه تأکید شده بود.
مهم بودن اتخاذ استراتژی رشته الکترو تکنیک متوجه به مدرنیزه سازی و تجدید تجهیزات فنی رشته، ایجاد تولید جدید در ساخت محصولات الکترو تکنیک با جلب تولید کنندگان نام های تجاری مشهور جهانی نیز ذکر شده است.
توجه مسئولان مقامات محلی قدرت دولتی به ضرورت اتخاذ اقدامات اضافی در خصوص فراهم سازی شرایط مساعد جهت توسعه بخش های خدمات در مناطق روستایی، از آن جمله در زمینه کمک دهی به کارفرمایان در تخصیص میدان های اراضی جهت ایجاد واحدهای تازه ارائه خدمات و گسترش واحد های در حال فعالیت، دریافت منابع اعتباری، مدارک مجوز برای ساختمان و ساز و پیوست به مواصلات مهندسی مبذول داشته شد.
از روی نتایج بحث و بررسی مساله مذکور، وظایف برطرف نمودن فوری نواقص و اشتباهات بروزی، تأمین بلاشرط دستیابی به پارامترهای پیش بینی شده برنامه توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور، تحقق برنامه های جامع ویژه، برنامه سرمایه گذاری برای سال ۲۰۰۸، برنامه های محدودیت سازی تولید، مدرنیزه سازی و تجدید تجهیزات فنی مهمترین رشته های اقتصاد، در برابر شرکت کنندگان نسشت قرار داده شد.
توجه خاصی در طی نشست به بحث روند اجرای تدابیر مربوط به تأمین پایدار بازار مواد غذایی و خواربار جمهوری و تشکیل کارها در زمینه ذخیره سازی محصولات میوه و سبزیجات معطوف داشته شد.
اقدامات جامع اجرایی در خصوص ازدیاد تعداد دام، میدان های کشت علوفه در زمین های آبیاری، واردات خارج از کشور دام نژاد پربارآور و اصلاح شده، ذخیره سازی بادوام را برای افزایش بیشتر تولید و اشباع بازار داخلی با محصولات گوشت و لبنیات تأمین می کند.
در نتیجه اقدامات اتخاذی در نیمه اول سال جاری رشد محصولات میوه و سبزیجات، سیب زمینی و نباتات جالیزی نسبت به مدت مشابه سال گذشته فراهم گردید.
در نشست تأکید خاصی بعمل آمد که حجم انواع اساسی تولیدی در جمهوری مواد غذایی و خواربار و ذخایر اطمینانی ایجاد شده کاملاً تکافوی نیازمندی های جامعه به آنها واشباع بلاوقفه بازار مصرفی داخلی را تأمین می کند. تمام اقدامات لازم در خصوص جلوگیری از صادرات غیر قانونی خارج از مرز کشور انواع اساسی مواد غذایی و خواربار اتخاذ شده است.
بر اساس نتایج بحث و بررسی مطالب مذکور وظایف در زمینه تأمین بیشتر رفع نمودن بلاوقفه نیازهای جامع به انواع اساسی مواد غذایی و خواربار و جلوگیری از بالا رفتن بی رویه قیمت ها در بازارهای دهقانی و مواد غذایی در قبال رؤسا و مسئولان مقامات محلی قدرت دولتی، وزارت کشاورزی و منابع آب، کمپانی سهامی «از دان محصولات»، اتحادیه صنایع روغن کشی و مواد غذایی، سایر تولید کنندگان محصولات مواد غذایی و خواربار، سازمان های عمده و خرده فروشی قرار داده شد.
همزمان با این اقدامات اضافی مربوط به تأمین ذخیره محصولات میوه و سبزیجات، سیب زمینی و نباتات جالیزی به میزان های کافی جهت عرضه باثبات آن برای جامعه در طی مدت بین موسم ها الی حاصل تازه تعیین شده است.
مسایل تکمیل دهی بعدی سیستم پذیرش به کالج های حرفه ایی و مدارس متوسطه آکادمیک و همچنین کار گرفتن فارغ التحصیلان آنان در طی نشست مورد بحث و مطرح همه جانبه قرار گرفته بود. فعالیت موثر ناکافی مرکز آموزش تخصصی متوسطه و حرفه ایی وابسته به وزارت آموزش عالی و تخصصی متوسطه، مقامات قدرت دولتی در مناطق در زمینه تأمین در بر گیری کامل فارغ التحصیلان دبیرستان ها با آموزش در مدارس متوسطه آکادمیک و کالج های حرفه ایی مطابق تخصص و مطالبه در رشته های اقتصاد و مناطق و همچنین انجام مساعدت در کار گرفتن آنها مورد نقد وانتقاد قرار گرفته بود.
به شورای وزیران جمهوری قره قلپاق، حاکمیت های استان ها و شهر تاشکند، به مرکز آموزش تخصصی متوسطه و حرفه ایی وابسته به وزارت آموزش عالی و تخصصی متوسطه، به وزارت کار و حمایت اجتماعی جامعه دستور داده شد تا در خصوص تأمین به میزان کامل کار گرفتن فارغ التحصیلان نهادهای سیستم آموزش تخصصی متوسطه و حرفه ایی که امسال فارغ التحصیل شده اند و همچنین ایجاد جایگاه تازه کار و شغل برای فارغ التحصیلان سال تحصیلی ۲۰۰۹ - ۲۰۰۸ اقدامات موثر اتخاذ نمایند.
روند آمادگی به دوره کار در پاییز و زمستان رشته های اقتصاد، دارایی مسکن و واحدهای بخش اجتماعی و همچنین زیرساخت تولیدی نیز در طی نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود.
به ویژه مسئولیت فردی رؤسا و مسئولان مقامات محلی قدرت دولتی، کمپانی های اوز ترانس گاز، اوزبک انرگو، اتحادیه از کومون خذمت ، وزارتخانه ها، دوایر و اتحادیه های اقتصادی بخاطر اجرای تدابیر در زمینه آماده کردن رشته های اقتصاد، واحدهای بخش اجتماعی و دارایی مسکن جهت کار بادوام در مدت پاییز و زمستان تأکید شده است.
رؤسا و مسئولان وزارتخانه ها، دوایر، سازمان ها و استانداران استان ها بابت مسایل در دستور روز سخنرانی کردند. مطابق نتایج بحث مسایل دستور روز نشست دولت جمهوری ازبکستان تصمیم اتخاذ گردید که در آن اقدامات اضافی مربوط به تأمین بلاشرط اجرای مهمترین اولویت های برنامه توسعه اجتماعی و اقتصادی تعیین شده است.
منبع : ایراس


همچنین مشاهده کنید