سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

زباله ثروت پنهان


زباله ثروت پنهان
زباله واژه‌ای است که همگان به سادگی از کنار آن می‌گذرند اما زباله‌ها یک ثروت پنهان هستند. در حالی که این روزها نوسان قیمت جهانی نفت همچنان ادامه دارد بازار محصولا‌ت و مشتقات نفتی رقیب جدیدی را در کنار خود می‌بیند. افزایش روزافزون قیمت پلا‌ستیک‌های کهنه شرکت‌های بازیافت زباله در سراسر جهان را تشویق به استفاده‌های بیشتر از این منابع ثروت آلوده کرده است. در حال حاضر گورستان‌های زباله به معدن‌های پنهانی تبدیل شده و ذخایر‌شان ثروت زیادی را در خود نهفته دارند.
کارشناسان صنعت بازیافت اعتقاد دارند که افزایش زباله‌ها نگرانی‌هایی را نیز به دنبال دارد و پیش‌بینی می‌کنند در سال ۲۰۲۰ میلا‌دی بیش از ۹ میلیارد نفر در سراسر جهان زندگی کنند با این حساب میلیونها خودرو نیز وجود خواهند داشت که همه نیازمند سوخت برای حرکت هستند لذا جهان با کمبود منابع برای تامین سوخت مواجه خواهند شد که در این میان در مقایسه با بهای سوختهای فسیلی، زباله‌ها و سایر سوخت‌های غیر فسیلی طرفدار زیادی را پیدا خواهند کرد.
کشورهای توسعه یافته از سالها قبل به برنامه‌ریزی در این زمینه پرداخته و به عبارتی زباله‌ها را به عنوان ذخایر استراتژیک سوخت تلقی می‌کنند.به طور مثال ذخایر زباله‌های سوئد در دهه ۶۰ بیشتر پس‌مانده‌های ساختمانی بود که نشان دهنده روند شهرسازی در آن سالهاست. در بعضی از این منابع زباله‌هایی مانند قطعات سنگین آلومینیومی، مس و آهن به چشم می‌خورد و چین به عنوان مشتری همیشگی مایعات فلزی همه ساله میلیون‌ها دلا‌ر به سوئد می‌پردازد.
بریتانیا نیزاز جمله کشورهایی است که زباله دراین کشور طبق امری که چندی قبل اعلا‌م شد فقط ۲۰۰ میلیون تن پلا‌ستیک در گورستان‌های زباله جمع کرده است که با نرخ کنونی پلا‌ستیک در بازارهای جهانی ارزشی حدود ۶۰ میلیارد پوند دارد. از این زباله‌ها در آینده برای بازپرداخت بازیافت یا تبدیل شدن به سوخت مایع استفاده می‌شود. درحال حاضر قیمت پلا‌ستیک‌های با تخفیف بالا‌ مانند پلی‌اتیلن پرتراکم هر تن بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ پوند است و نسبت به سال گذشته ۲ برابر شده است پس پلا‌ستیک یک ثروت پنهان است.
کارشناسان صنعت زباله بر این باورند که در سال ۲۰۳۰ دورریزهای زباله‌های خانگی به بیش از ۳ میلیارد تن خواهد رسید در حال حاضر بسیاری از کشورهای توسعه یافته نیمی از زباله‌های خود را به گورستان‌های زباله ارسال می‌کنند و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ این رقم در حدود ۴۰ درصد کاهش یابد چرا که دولت‌ها در حال ارتقای سیستم‌های بازیافت هستند و بدین ترتیب موادی مانند فلزها، شیشه و کاغذ دیگر جز دور ریختنی‌ها محسوب نمی‌شوند و نیز پیش‌بینی می‌شود از سوزاندن بتوان برای جریان الکتریسیته یا گرما استفاده کرد و در صورت تحقق این مسئله جهان شاهد تحول جدیدی خواهد بود در پایان نباید فراموش کرد که موضوع اصلی یعنی تولید زباله نباید افزایش یابد زیرا به هر حال محیط زیست و آینده بشر را تهدید خواهد کرد و همگان باید برای تراژدی اصلی یعنی افزایش زباله‌ها چاره‌ای بیندیشند.

سید فواد نبوی
منبع : روزنامه سیاست روز


همچنین مشاهده کنید