پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 16 May, 2024
مجله ویستا

حس چشایی بر سلامت انسان تاثیر می گذارد


حس چشایی بر سلامت انسان تاثیر می گذارد
محققان می گویند اگر طعم كلم بروكسل در دهان شما تلخ است علت را در تعداد پرزهای چشایی كه با آنها بدنیا آمده اید جستجو كنید نه در دست پخت آشپز.آنها می گویند اگر بوی غذایی برای شما خوشایند نیست مزه آن نیز دلپسند شما نخواهد بود.احساس طعم غذاها كاملا پیچیده است و حاصل تعامل زبان، بینی، سرنخ های روانی و تنوع غذاها در محیط زندگی است.
● ما طعم غذاها را با مغز خود احساس می كنیم
دكتر «لیندا بارتوشاك» از دانشگاه فلوریدا و متخصص ژنتیك حس چشایی انسان می گوید مغز انسان طوری برنامه ریزی شده است كه تمایل به مصرف چربی دارد كه احتمالا از آثار دوران كمبود مواد غذایی در محیط است.
اما چیزهایی كه برای بقا ضروری است همانهایی نیست كه مغز دوست دارد.محققان دانشگاه میشیگان به تازگی دریافته اند خوردن غذاهای خوشمزه می تواند باعث فعال شدن سریع آن دسته از سلولهای مغز شود كه وظیفه احساس لذت را به عهده دارند.این محققان می گویند نحوه احساس طعم های مختلف بر سلامت افراد تاثیر می گذارد.برای برخی افراد مزه سبزیجات تلخ تر از افراد معمولی است. تحقیقات جدید محققان دانشگاه كانتیكات نشان می دهد این افراد بیشتر به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند.
دكتر «والری دافی» سرپرست تحقیق در مورد ارتباط سلامتی با حس چشایی می گوید مردم بسیاری از تقصیرها را به گردن خود می اندازند.درحالی كه حس چشایی در افراد مختلف متفاوت است. بجای ارایه یك توصیه غذایی برای همه باید برای هر فرد توصیه غذایی جداگانه ای داده شود.از هر چهار نفر در جمعیت یكی به طعم غذاها بسیار حساس(supertaster) است و بر روی زبان خود پرزهای چشایی بیشتری دارد.
طعم بعضی از سبزی ها برای این افراد بسیار تلخ است و از غذاهای طعم دار متنفرند. فلفل زبان آنها را بیشتر می سوزاند و مزه شیرینی را بیشتر از دیگران حس می كنند. اما به چربی علاقه ای ندارند. این افراد به خاطر سخت گیری در خوردن غذاها لاغر اندام هستند.
اما برخی دیگر عكس گروه اول هستند و در احساس طعم مواد غذایی ضعیف تر از افراد معمولی هستند.یك چهارم افراد را نیز این گروه تشكیل می دهند. آنها به سبزیجات علاقه دارند، اما چربی و شیرینی را، هر چند باعث گرفتگی سرخرگهای قلبی می شود، ترجیح می دهند.بقیه مردم بین این دو گروه قرار می گیرند.بارتوشاك می گوید می توان پرزهای چشایی را تعلیم داد. تنوع غذایی در دوران كودكی، ارتباطات عاطفی با برخی غذاها بیشتر از زیست شناسی افراد در تمایلات غذایی نقش دارد.حتی می توان پرزهای چشایی را فریب داد.
استفاده از سبزیجات شیرین همراه با سبزیجات تند و یا استفاده از شكر برای كاهش تلخی برخی سبزی ها می تواند مفید باشد. ایام تعطیلات و عیدها موقعیت مناسبی برای افراد سخت گیر است تا تنوع غذایی خود را گسترش دهند. محققان همچنین می گویند حس چشایی با بالا رفتن سن ضعیف تر می شود.بنابراین كلم بروكسل كه در سن ۲۰ سالگی از آن تنفر داشتید در سن ۵۰ سالگی از خوردن آن لذت خواهید برد.
احساس طعم غذاها قبل از آنكه غذا با زبان تماس پیدا كند آغاز می شود.حتی مهمتر از بو كشیدن، عمل جویدن است كه بخاراتی آزاد می كند كه تا عقب بینی می رسد. فرد گمان می كند طعم ماده ای را حس می كند كه در واقع بطور ناخودآگاه بوی آن را احساس نموده است. در این جا اطلاعات مربوط به طعم غذا از یك مسیر متفاوت و حساستری نسبت به مسیر معمول به مغز می رود.
منبع : روزنامه ابرار