دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

همراه ناباب


همراه ناباب
با تلفن همراه چه می‌کنید؟ با دوستانتان صحبت می‌کنید؟ sms (پیام کوتاه‌) می‌فرستید؟ از برنامه‌هایی که روی آن نصب کرده‌اید، استفاده می‌کنید و گاهی هم آن را به دوستان یا همکارانتان می‌دهید تا از امکانات آن استفاده کنند. اگر برای تلفن همراهتان پوشش‌های محافظ خریده‌اید تا از شر میکروب‌ها و ضربه در امان بماند، نباید خیلی هم مطمئن باشید چون محققان می‌گویند: تلفن‌های همراه چندان هم برای سلامت انسان بی‌خطر نیستند.
● تومورهای مغزی در راهند
دانشمندان فنلاندی می‌گویند؛ استفاده مداوم از تلفن همراه حتی تلفن‌های همراه جدید، احتمال ابتلا به تومورهای مغزی را در کاربران به میزان زیادی افزایش می‌دهد. این نتایج مطالعات جدید روی سایت خبری بین‌المللی سرطان گذاشته شده است. این محققان می‌گویند احتمال ابتلا به تومورهای مغزی در همان سمت از مغز که تلفن همراه بیشتر استفاده می‌شود، بین ۴۰ تا ۲۷۰درصد افزایش می‌یابد. این تومورها از نوع تومورهایی به نام گلیوما هستند که سرطانی‌شدن یک رده سلولی از سلول‌های مغزی است. محققان در تحقیق خود، ۱۵۲۱ کاربر تلفن همراه مبتلا به تومور مغزی گلیوما را با ۳ هزار و ۳۰۱ کاربر سالم مقایسه کردند و متوجه شدند احتمال ابتلای کاربران تلفن همراه جدید که در طول عمر خود به‌مدت ۲هزار ساعت از تلفن همراه استفاده کرده‌اند، ۲۷۰ درصد افزایش یافته است.
گفتنی است احتمال ابتلای کاربران زیر ۲۰ سال به این نوع تومور مغزی در مقایسه با سایر رده‌های سنی بسیار بالاتر بوده است. تا پیش از این تصور می‌شد که طراحی خاص تلفن‌های همراه قدیمی موجب ابتلا به تومورهای مغزی می‌شود ولی با به بازار آمدن گوشی‌های جدید همچنان این عارضه به چشم می‌خورد. استفاده دائمی و طولانی‌مدت از تلفن همراه به‌مدت ۱۰ سال به احتمال زیاد موجب ابتلا به تومورهای مغزی خواهد شد ولی این اصلا به‌معنای این نیست که کاربران حتما به تومور مغزی مبتلا می‌شوند.
● صرعی‌ها مراقب باشند
اگر شما به بیماری صرع مبتلا هستید، بیشتر درباره استفاده از تلفن همراه دقت کنید، چراکه عامل بروز حملات صرعی، تحریک‌شدن سلول‌های بخش ویژه‌ای از مغز است. دکتر پائولو روسینی ـ از بیمارستان فانینفراتلی در میلان ـ به همراه گروه تحقیقاتی‌اش روی ۱۵ جوان داوطلب تحقیق چشمگیری انجام داد. آنها از این ۱۵ نفر خواستند که ۴۵ دقیقه از تلفن همراه جی‌اس‌ام۹۰۰ استفاده کنند و تحریک سلول‌های مغزی‌شان را هنگام استفاده و مکالمه با تلفن همراه بررسی کردند.
در ۱۲ نفر از این افراد، استفاده از تلفن همراه باعث تحریک لایه بیرونی مغز شد اما پس از گذشت یک ساعت، مغز به حالت طبیعی بازگشت. این محققان می‌گویند اگرچه این تحریک اندک است ولی به افرادی که شرایط ویژه‌ای دارند، مثلا دچار بیماری صرع هستند، هشدار می‌دهند که ممکن است این تحریک سلول‌های مغزی، عامل شروع حمله تشنجی صرع شود.
● دکل‌ها بی‌خطرند
دکل‌های تلفن همراه در هر کوچه و خیابانی پیدا می‌شود ولی گرچه تشعشات فراوانی به این دکل‌ها ارسال شده و از آنها منتشر می‌شود، ولی محققان می‌گویند دکل‌های تلفن همراه هیچ ضرری برای مغز انسان نخواهند داشت و افرادی که در نزدیکی این دکل‌ها زندگی می‌کنند نباید نگران سلامت خود باشند. این را نتایج مطالعات دانشمندان چینی نشان می‌دهد به‌نظر این محققان ماندن در کنار دکل‌های تلفن همراه که از سوی مراکز ارتباطی شهرها نصب می‌شود به هیچ‌وجه موجب بروز سردرد و اختلالات مغزی انسان‌ها نخواهد شد و افرادی که دچار این بیماری‌ها هستند باید ریشه بیماری خود را در جایی دیگر پیدا کنند.
دانشمندان چینی در این مطالعه برای مدتی افراد داوطلب را در کنار دکل‌های شبکه تلفن همراه نسل جدید نگه داشتند اما هیچ‌کدام از آنها حتی اثری از بیماری مغزی و سردرد نداشتند و از نظر پزشکی سالم بودند به گفته این محققان امواج الکترومغناطیسی منتشر شده از دکل‌های تلفن همراه هیچ تاثیری روی سلامت انسان‌ها نخواهند داشت.
● تومورها از گوش سر در می‌آورند
باز هم یکی به ضرر تلفن‌های همراه، محققان سوئدی می‌گویند استفاده از گوشی‌های تلفن همراه به مدت ۱۰ سال یا بیشتر، احتمال ایجاد تومور در گوش را ۴ برابر افزایش می‌دهد. از میان ۷۵ نفری که در یک انستیتوی تحقیقاتی در سوئد مورد بررسی قرار گرفته‌اند خطر یک نوع بیماری مربوط به اعصاب صوتی در آن سمت از سرشان که با گوشی موبایل تماس داشته ۹/۳ برابر افزایش پیدا کرده است اما هیچ‌گونه خطری سمت دیگر سر آنها را تهدید نکرده است.
«آگوستیک نوروما» یک غده خوش‌خیم در اعصاب بخش شنوایی است که می‌تواند به مغز و اعصاب آسیب برساند و از هر ۱۰۰ هزار نفر یک نفر به این بیماری مبتلا می‌شود. این محققان توصیه می‌کنند برای پیشگیری از خطر از کیت‌هایی استفاده کنند که مثل هدفون روی گوش قرار می‌گیرند.
● بدون تلفن‌همراه، خوب بخوابید
می‌خواهید خوب بخوابید، شب‌ها با تلفن همراه صحبت نکنید. محققان توصیه می‌کنند که برای آنکه خواب بهتری داشته باشید بهتر است که از تلفن همراه به‌ویژه در ساعت‌های آخر شب کمتر استفاده کنید. تحقیقات نشان می‌دهد استفاده از تلفن همراه در ساعت‌های آخر شب که به‌طور معمول ساعت خواب افراد به‌شمار می‌آید موجب می‌شود که احتمال خستگی مفرط در حد ۸/۱ برابر افزایش پیدا کند.
پایگاه اینترنتی آکادمی بیماری‌های خواب آمریکا می‌گوید: در صورتی که استفاده از این زمان برای حرف زدن با تلفن همراه به یکی در هر ماه محدود باشد احتمال بروز خستگی مفرط حدود ۲ برابر خواهد شد و در صورتی که کمتر از یک‌بار در هر هفته باشد احتمال بروز خستگی مفرط ۲/۲ افزایش پیدا خواهد کرد و در صورتی که این رقم به یک‌بار در هر هفته برسد احتمال بروز خستگی به بیش از ۳/۳ برابر خواهد رسید. این محققان می‌گویند استفاده از تلفن همراه در فاصله نیمه شب تا ۳ بعد از نیمه شب بیشترین ضرر را دارد. برای پیشگیری از این خطر ساعات مشخصی را برای خواب در نظر بگیرید و در آن ساعات تلفن همراهتان را خاموش کنید.
● توهم شنیدن صدای همراه
دوسوم کاربران تلفن همراه از توهم شنیدن صدای زنگ تلفن یا پدیده «زنگ اضطرابی» رنج می‌برند. پدیده زنگ اضطرابی به معنی شنیدن صدای زنگ یا احساس ویبره (لرزش) تلفن همراه در مواقعی است که تلفن واقعا زنگ نمی‌زند. این پژوهش که از سوی دیوید لارامی، محقق انستیتو رایت در لس‌آنجلس صورت گرفته، نشان می‌دهد هرچه فرد از تلفن همراه بیشتر استفاده کند تعداد دفعات بیشتری دچار توهم شنیدن صدای زنگ تلفن می‌شود.
از بین شرکت کنندگان ۱۸ تا ۲۶ ساله در این تحقیق ۶۷ درصد بیشتر تلفن‌های خود را شارژ می‌کنند. دقایق بیشتری با تلفن حرف می‌زنند، پیام‌های کوتاه بیشتری ارسال می‌کنند و در نتیجه بیشتر از خود واکنش شتاب‌زده و تکانشی بروز می‌دهند.
این تحقیق نشان می‌دهد افرادی که بیشتر دچار مشکلاتی چون تنهایی، اضطراب اجتماعی و استفاده از تلفن همراه هستند، کسانی هستند که استفاده از پیام کوتاه با تلفن همراه را به صحبت کردن با دیگران ترجیح می‌دهند.
● باتلفن همراه کمتر حرف بزنید
همراه همیشگی‌تان به گوش‌هایتان نیز رحم نمی‌کند و شنوایی را کاهش می‌دهد. استفاده پیوسته از تلفن همراه از حدود ۲۰ دقیقه به بالا می‌تواند به‌تدریج حرارت بافت‌های مغز، سبب ایجاد تغییرات بیولوژیک دربافت و کاهش شنوایی شود.
کاهش مدت مکالمه با تلفن همراه و استفاده از سیم‌های ارتباطی «هندزفری» می‌تواند به کاهش مشکلات کمک کند امواج رادیویی پخش شده از تلفن همراه به‌طور سطحی در پوست و استخوان‌های اطراف گوش جذب شده و از طریق جمجمه در پشت گوش و بافت مغز نفوذ می‌کند که می‌تواند سبب التهاب پرده گوش و تورم عصب شنوایی در افرادی که در برابر پرتوهای منتشر قرار گرفته‌اند شود. این آسیب برای کودکان خطرناک‌تر است.
دکتر گلرخ ثریا
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید